7 miliardari cu hobby-uri super-scumpe: de la zborurile în spațiu a lui Bezos și submarine la kitesurf și meditație

10 Iul. 2021, 06:30
 // Categoria: Au Bani // Autor:  MD Bani
10 Iul. 2021, 06:30 // Au Bani //  MD Bani

În scurt timp, Jeff Bezos va lua cel mai riscant zbor din viața sa, unul care îl duce la 100 km (62 mile) deasupra Pământului, chiar la marginea spațiului.

Fostul director executiv al Amazon este un aventurier, cu excursiile sale pe mare sau pe fundul peșterilor. Dar asta nu îl face tocmai unic printre colegii săi – de fapt, pasiunea pentru experiențe extreme pare a fi o trăsătură comună în rândul miliardarilor mondiali.
Și Bezos nu este nici măcar singurul director cu pasiune pentru călătoriile spațiale. Elon Musk, Richard Branson, Paul Allen și Sergey Brin și-au exprimat cu toții interesul de a părăsi planeta Pământ.

Dar, în timp ce spațiul cosmic pare a fi sursa dominantă de fascinație pentru cei mai puternici oameni din lume, există o mulțime de alți miliardari cu hobby-uri super-scumpe:

Jeff Bezos

Jeff Bezos și-a folosit resursele pentru a finanța călătorii extreme – și acum, călătorii spațiale. În timp ce Bezos și-a câștigat averea de aproape 200 de miliarde de dolari pentru redefinirea comerțului cu amănuntul, se pare că adevărata sa pasiune constă în activități mai extreme.
Fostul CEO al Amazon și-a petrecut vacanțele, de-a lungul anilor, într-o serie de activități neobișnuite și deseori exclusive. A mers într-o călătorie de 80 km (50 de mile) călare prin vestul Texasului alături de tatăl său și de fratele său, Mark; a descoperit peșteri întunecate, echipate cu un ham și un far; și a petrecut odată trei săptămâni pe mare recuperând bucăți din motorul navei spațiale Apollo 11, care a dus primii oameni pe Lună.
El a fost chiar odată implicat într-un accident grav de elicopter, care l-ar fi oprit de la elicoptere de ani de zile (deși se pare că și-a reaprins interesul pentru aeronavă).

În scurt timp, Bezos se va aventura în cea mai extremă aventură a sa de până acum: un zbor de 11 minute până la marginea spațiului la bordul unei nave spațiale Blue Origin. Bezos a fondat Blue Origin în 2000 cu scopul de a democratiza zborul spațial uman, iar călătoria din 20 iulie va fi punctul culminant al unei obsesii pe tot parcursul vieții cu spațiul.

Richard Branson

Richard Branson este cunoscut pentru cascadoriile sale ciudate și pasiunea sa pentru turismul spațial. El este, de asemenea, cunoscut pentru derbedeii îndrăznețe: a sărit de la Palms Casino din Las Vegas în 2007; a făcut kitesurf la Canalul Mânecii în 2012 (activitate pe care a desfășurat-o și cu un model gol pe spate); și a devenit primul om care a traversat atât Oceanul Atlantic, cât și Oceanul Pacific într-un balon cu aer cald.
În 2011, a lansat Virgin Oceanic cu scopul de a explora cele mai adânci părți ale oceanelor lumii, deși acea aventură a fost anulată.
Poate că mai ambițios decât activitățile subacvatice ale lui Branson sunt totuși obiectivele sale pentru turismul spațial. Proiectul său spațial, Virgin Galactic, se concentrează pe turismul suborbital, unde pasagerii pot plăti de la 200.000 de dolari până la 250.000 de dolari pentru o călătorie de lux în spațiu. Compania intenționează să înceapă să accepte pasageri anul viitor.

Sergey Brin

Sergey Brin pare a fi un fan al tuturor tipurilor de obiecte zburătoare, inclusiv a navelor spațiale. Cofondatorul Google are o pasiune pentru avioane neobișnuite. În ultimii patru ani, Brin lucrează la o companie secretă de dirijabil cunoscută sub numele de LTA Research and Explorare – „LTA” fiind un acronim pentru „mai ușor decât aerul”. Compania și-a început startul în Centrul de Cercetare Ames al NASA și lucrează pentru a da viața viziunii avioanelor cu emisii zero.
În timp ce obiectivul dirijabilelor lui Brin este de a oferi ajutor umanitar, nava – similară cu un Zeppelin sau un dirijabil- este, de asemenea, numită luxoasă, astfel încât să poată servi drept „iaht intercontinental de aer” pentru prietenii și familia lui Brin.
În 2008, Brin a investit 5 milioane de dolari SUA în compania de turism spațial Space Adventures. Potrivit Forbes, investiția a reprezentat și un depozit pentru un viitor zbor spațial.
Compania a finalizat mai multe zboruri spațiale cu cetățeni privați, inclusiv miliardarul Microsoft Charles Simonyi și fondatorul Cirque Du Soleil, Guy Laliberté, dar nu este clar dacă și când Brin va începe o călătorie proprie.

Paul Allen

Paul Allen avea un submarin de lux și o pasiune pentru explorarea subacvatică. Înainte de moartea sa din 2018 din cauza limfomului non-Hodgkin, el a fost proprietarul unei flote de megaiahturi fabuloase. Dar la bordul acelor iahturi de lux era ceva mai exotic: submarine și vehicule subacvatice capabile să scufunde sute de picioare în adâncurile oceanului.

„Se dovedește că dacă te duci la 1000 de picioare în ocean, este foarte întuneric, iar animalele sunt cu adevărat ciudate”, i-a spus Allen lui Geekwire în 2011. „Dar dacă pui niște Pink Floyd, este fantastic”.

Submarinul lui Allen, numit Pagoo, avea o lungime de 12 metri (40 de picioare), construcția a costat 12 milioane de dolari SUA și poate lua la bord opt pasageri și doi membri ai echipajului, era capabil să se scufunde până la opt ore, potrivit The Seattle Times și site-ul web al lui Allen. Allen a fost pasionat de explorarea subacvatică și și-a folosit flota de iahturi, submarine și vehicule subacvatice pentru a ajuta la găsirea unor artefacte pierdute de mult, inclusiv pentru epava mai multor corăbii din primul și al doilea război mondial. De asemenea, el a fost prezent la scufundarea regizorului James Cameron în fundul șanțului Mariana, potrivit Geekwire.
Și, la fel ca mulți dintre colegii săi, Allen avea ambiții spațiale proprii. În 2011, a lansat Stratolaunch Systems cu scopul de a construi cel mai mare avion din lume pentru a lansa sateliți și a trimite oameni în spațiu.

 

Mark Zuckerberg

În timp ce hobby-urile lui Mark Zuckerberg sunt mai mult legate de Pământ decât unii dintre colegii săi miliardari, el are o mulțime de distracții extreme.
CEO-ul Facebook este un fan (și un utilizator talentat al) Lift Foils efoil, o placă de surf electrică care se vinde cu 12.000 de dolari. A fost văzut de mai multe ori la bordul neobișnuit al plăcii de surf în apropierea proprietății sale de pe insula hawaiană Kauai și a postat videoclipuri cu el însuși navigând cu succes în apele agitate.

Interesele lui Zuckerberg par să se extindă la alte activități în aer liber. Recent, a postat videoclipuri despre el folosind un arc și săgeți și aruncând sulițe în ceea ce părea a fi practica de vânătoare și a servit odată CEO-ului Twitter, Jack Dorsey, o capră pe care a ucis-o ca parte a unei provocări din 2011 de a mânca numai animale pe care le-a ucis singur.

Jack Dorsey

Jack Dorsey meditează ore întregi în fiecare zi și mănâncă doar cina. Pentru Dorsey, dragostea pentru extrem este mult mai concentrată spre interior. În loc să facă kitesurf sau să exploreze spațiul cosmic, Dorsey postește și participă la meditații tăcute.
În 2018, Dorsey și-a petrecut ziua de naștere în Myanmar făcând o meditație vipassană tăcută de 10 zile. El a descris experiența pe Twitter ca fiind „extrem de dureroasă”. Miliardarul a meditat  în fiecare zi între orele 4:00 și 21:00; nu avea voie să mănânce, să citească, să asculte muzică sau să facă contact vizual cu ceilalți; și a ajuns cu 117 mușcături de țânțari într-o singură noapte.
De atunci, Dorsey a spus că încearcă să mediteze timp de două ore în fiecare zi și mănâncă doar șapte mese într-o săptămână – doar cină.

Larry Ellison

Larry Ellison a cheltuit milioane pentru curse de iahturi și chiar și-a fondat propria ligă de curse. În timp ce Ellison a fost pasionat de navigație încă de la vârsta de 20 de ani, el nu a luat în serios sportul până în anii 1990, când a cumpărat o barcă cu vele de curse de 24 de metri pe care a numit-o Sayonara. A început să concureze în curse, câștigând campionate mondiale și cândva aproape să moară într-o furtună pe Sydney Harbour.
Ulterior a început să concureze în America’s Cup, o cursă anuală de iahturi care are loc la fiecare trei sau patru ani. În 2010, Ellison și echipajul său au câștigat cursa, cu un miliardar de 65 de ani la bord.

Ellison a cheltuit sute de milioane de dolari pentru activitățile sale de curse, a câștigat a doua victorie la America’s Cup în 2013 și și-a lansat propria ligă de navigație care a fost evaluată cel mai recent la 200 de milioane de dolari.

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 15:29
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 15:29 // Actual //  Ursu Victor

Transportul feroviar, care reprezintă 13,6% din structura totală a mărfurilor transportate, a marcat cele mai mari scăderi în perioada ianuarie-septembrie 2024. Potrivit datelor statistice, volumul mărfurilor transportate pe calea ferată a scăzut cu 32,9%, iar parcursul acestora a înregistrat o reducere și mai semnificativă, de 36,7%.

Această evoluție negativă reflectă dificultățile cu care se confruntă sectorul feroviar în contextul schimbărilor economice și al restructurărilor interne. Printre posibilele cauze ale declinului se numără scăderea cererii pentru transportul feroviar, concurența cu alte moduri de transport și provocările operaționale întâmpinate de „Calea Ferată din Moldova”.

CFM se confruntă cu grave probleme financiare, acumulând datorii salariale de aproximativ 150 milioane de lei. În ceea ce privește infrastructura, situația este alarmantă: din cele 139 de locomotive aflate în dotare, 134 și-au depășit durata de amortizare, iar peste 25% din infrastructura feroviară necesită reparații capitale. În următorii ani, circulația pe mai mult de jumătate din căile ferate ar putea fi suspendată dacă nu se vor lua măsuri urgente.

În ultimul deceniu, CFM a generat pierderi care se apropie de un miliard de lei, cauzate de scăderea continuă a numărului de pasageri, în special pe rutele internaționale, și a volumului de mărfuri transportate. Veniturile sunt în scădere constantă, iar costurile salvării CFM sunt estimate la câteva sute de milioane de euro.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală