(LIVE/VIDEO) Miliardarul Richard Branson dă startul turismului spațial. Racheta Unity pleacă azi în misiune

11 Iul. 2021, 11:09
 // Categoria: Au Bani // Autor:  MD Bani
11 Iul. 2021, 11:09 // Au Bani //  MD Bani

În scurt timp, miliardarul Richard Branson va urca la bordul rachetei Unity și va începe călătoria în spațiu.

Branson va merge împreună cu alți cinci specialiști, Dave Mackay fiind pilotul principal. Va fi pentru a treia oară când duce Unity în Spațiu.

Are 64 de ani și înainte de a deveni astronaut a fost pilot al Royal Air Force, pilot de teste și a primit distincția Air Force Cross în 1992.

Împreună cu Michael Masucci, cel de-al doilea pilot care îi va fi alături și azi, Dave Mackay a făcut un test cu VSS Unity în feburarie 2019. Uite ce spuneau după acel zbor de încercare.

„Experiența este chiar extraordinară. Am fost mirat de cât de mult am putut să văd și cât de departe am putut să văd. Vedeam atât de departe încât nu puteam să recunosc lucruri. Uitându-mă în jos era totul foarte clar, nu era ceață sau altceva. Cerul este incredibil de întunecat, atmosfera este foarte subțire și frumoasă”, a afirmat Dave Mackay.

„Când eram azi pe scenă, după aterizare, am realizat că întreaga experiență a fost suprarealistă. Cred că este copleșitor să faci parte dintr-o organizație, o comunitate de oameni care încearcă să atingă acest scop de a deschide spațiul pentru din ce în ce mai mulți oameni”, a spus Michael Mascci, pilot Unity.

La bord se va afla și un astronaut care să evalueze experiența, Sirisha Bandla. Este a doua femeie născută în India care ajunge în Spațiu.

Într-un interviu pentru NPR, Sirisha Bandla spunea că este entuziasmată, doar pentru că nu găsește un cuvânt mai bun. Era de față când Branson a anunțat că vrea să facă o companie pentru ca oamenii să poată ajunge în spațiu.

„În acel moment credeam că nu am să pot să ajung în spațiu din cauză că aveam probleme mari cu vederea. Și apoi l-am văzut pe Richard și am știut că am și eu o șansă. Noi suntem doar un echipaj dintr-o mulțime de oameni care vor călători spre Spațiu în viitor”, afirma Sirisha Bandla.

Colin Bennett se va ocupa cu evaluarea procedurilor din cabină. Iar cea care va coordona totul va fi Beth Moses. Singurul turist va fi chiar Richard Branson. Iar înainte de zbor, el a anunțat că începe era turismului spațial.

În luna iulie, visul nostru va deveni realitate. Suntem entuziasmați să împărtășim acel moment cu voi toți. Și când ne vom întoarce voi anunța ceva foarte entuziasmant, să oferim mai multor oameni ocazia de a deveni astronauți”, a declarat Richard Branson, CEO Virgin Galactic.

Momentul va fi transmis live

Misiunea va putea fi urmărită online:

Unity, nava care duce primul turist în Spațiu

Poate că numele Unity nu înseamna prea mult acum câteva zile. Poate că nici acum nu înseamnă. De astăzi însă, Unity devine nava care duce primul turist în Spațiu. Așa cum și-a imaginat Stephen Hawking în urmă cu 5 ani.

„Mereu am visat la zborul în Spațiu. Însă pentru mulți am crezut că este doar atât, un vis. Este speranța mea că într-o zi viitoarele generații vor privi în urmă la eforturile noastre și vor recunoaște că prin deschiderea Spațiului am ajutat să schimbăm lumea pentru totdeauna. Vă rog să primiți nava Unity”, spunea Stephen Hawking.

Stephen Hawking a ales numele navei care va călători spre Spațiu, astăzi. După ce va fi lansată de aeronava White Knight Two la o altitudine de 15 mii de metri, cu o viteză de până la 3.600 de kilometri pe oră, Unity se va îndrepta spre Spațiu, până la 80 de kilometri deasupra Pământului.

Va pluti 6 minute, la fel și cei aflați înăuntru, înainte să revină spre Pământ. Unity a efectuat până acum 4 lansări. Una dintre ele a fost oprită în ultima clipă. Celelalte au avut succes, ultima chiar în luna mai. Suficient să-l convingă pe Richard Branson, șeful Virgin Galactic, să se urce în navă astăzi.

În timp ce priveam Unity și curajoșii piloți gonind spre Spațiu astăzi, privirea mi-a fost încețoșată de lacrimi. Puteam să aud vocea străbunicului în timp ce îmi șoptea din nou în ureche: viața este, într-adevăr, grozavă”, a spus Richard Branson.

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 12:32
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 12:32 // Actual //  Ursu Victor

Deși sistemul bancar din Republica Moldova oferă dobânzi competitive, 90% din creditele noi accesate de agenții economici sunt destinate să acopere datoriile anterioare, iar doar 10% reprezintă finanțări noi. Mai mult, valoarea acestora este semnificativ mai mică decât depozitele bancare ale acestora, ceea ce indică o problemă economică profundă.

În cadrul emisiunii „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”, expertul în politici economice a explicat că agenții economici au mai multe depozite decât credite, ceea ce este un semnal îngrijorător pentru economia țării. „Acest fenomen nu a mai fost înregistrat vreodată și reflectă o temere profundă a mediului de afaceri față de investiții”, a declarat Ioniță.

Analizând evoluția creditelor accesate, expertul a menționat că, deși volumul acestora a crescut semnificativ în ultimii ani, creditarea reală a fost extrem de scăzută. Astfel, din 2020 până în prezent, agenții economici au luat credite noi de 157,5 miliarde de lei, dar au întors datoriile vechi în valoare de 141,3 miliarde de lei, ceea ce face ca creditarea reală să fie de doar 16,2 miliarde de lei.

În ceea ce privește creditarea netă, Ioniță a subliniat faptul că în 2024, în primele trei trimestre, agenții economici au efectuat depozite bancare de 2,8 miliarde de lei, ceea ce a făcut ca creditarea netă să devină negativă, adică agenții economici au depozitat mai mulți bani în bănci decât au luat sub formă de credite.

„Această tendință de creditare netă negativă a persistat în 12 trimestre consecutive din 2020 până în prezent, ceea ce reflectă o fragilitate a mediului de afaceri și o lipsă de încredere în economia locală”, a adăugat expertul.

Veaceslav Ioniță a subliniat că acest fenomen este un semn clar al unei economii vulnerabile, în care agenții economici nu sunt dispuși să facă investiții, iar acest lucru se reflectă în creditarea netă scăzută și volumul în creștere al depozitelor bancare. În acest context, Ioniță a avansat prognoza că este nevoie de cel puțin zece ani pentru ca economia Moldovei să se restabilească la nivelul înregistrat înainte de criza bancară din 2014.

„În ciuda creșterii creditării, situația nu va începe să se îmbunătățească semnificativ până când creditarea netă nu va deveni pozitivă, ceea ce poate să se întâmple abia în 2025, dar cu o tendință clară de însănătoșire a economiei”, a concluzionat Ioniță.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală