A reușit Richard Branson să ajungă cu adevărat în spațiu? Astrofizicianul Neil deGrasse Tyson spune că nu

15 Iul. 2021, 15:24
 // Categoria: Au Bani // Autor:  MD Bani
15 Iul. 2021, 15:24 // Au Bani //  MD Bani

Pe data de 11 iulie curent, miliardarul Richard Branson a realizat primul zbor spațial turistic din istorie. Zborul VSS Unity al companiei sale Virgin Galactic a fost destinat graniței dintre Pământ și spațiu. Deși britanicul a atins o etapă istorică, există cei care se îndoiesc că a călătorit cu adevărat în spațiu, iar unul dintre ei este celebrul astrofizician Neil deGrasse Tyson, discipol al lui Carl Sagan.

Sonda spațială a decolat duminică în jurul orei 8:40 (ora locală) din Spaceport America din New Mexico. După ce a zburat timp de o oră la o altitudine de 15 kilometri, nava spațială a eliberat avionul spațial care îl transporta pe Richard Branson și echipajul astfel încât să poată părăsi atmosfera Pământului.

Obiectivul avionului era de a atinge limita dintre spațiu și Pământ, care avea să fie de 80 km înălțime, așa cum stipulează guvernul Statelor Unite. În acest moment, cerul se transformă din albastru în negru, se poate vedea curbura planetei și este posibil să plutească în greutate.

După ce a petrecut câteva minute pe orbită, VSS Unity a aterizat cu succes în New Mexico la 9:38 ora locală.

De ce Neil deGrasse Tyson spune că Richard Branson nu a intrat în spațiu?

Într-un interviu acordat CNN, astrofizicianul și directorul Planetariului Hayden de la Centrul Rose pentru Pământ și Spațiu, a menționat că, în opinia sa, Richard Branson nu a plecat în călătorii spațiale.

„În primul rând, a fost suborbital. NASA a făcut-o acum 60 de ani alături de Alan Shepard, a decolat de la Cape Canaveral și a aterizat în ocean. Dacă nu mergi suficient de repede pentru a ajunge pe orbită, vei cădea și te vei întoarce pe Pământ ”, a explicat deGrasse.

Prezentatorul și comunicatorul științific a subliniat, de asemenea, că nici Richard Branson, nici Jeff Bezos nu au fost efectiv puși pe orbită.

„Deci, ai ajuns suficient de sus? Ai intrat pe orbită? Chiar ai mers undeva? Ai fost pe Lună, pe Marte sau dincolo? ”, A întrebat scriitorul.

„Sunt încântat că aceasta este o nouă atracție turistică. Nu am nicio problemă sau îndoială cu celebrarea acestui fapt. Ar fi trebuit să se întâmple cu zeci de ani în urmă, nu a durat 60 de ani pentru ca o companie privată să ajungă să facă ceea ce a făcut NASA în 1961 „, a adăugat el.

Apoi, Neil deGrasse Tyson a folosit un glob pentru a explica cât de înalte sunt Stația Spațială Internațională și orbita navei spațiale. Dacă îl priviți proporțional, orbita lor ar fi la un centimetru față de modelul la scară, în timp ce luna ar fi la mai mult de 10 metri distanță. Cu toate acestea, granița la care a ajuns Branson este la mai puțin de 2 milimetri de la suprafață.

„Este în regulă dacă vrei să-i spui„ spațiu ”, deoarece oamenii obișnuiți nu au ajuns acolo înainte și este o premieră pentru tine. De aceea durează opt minute pentru a intra pe orbită și trei zile pentru a ajunge pe lună. Aceasta este de fapt călătoria spațială. Deci nu o văd ca „oh, hai să mergem în spațiu”. Nu. Ceea ce veți avea este o vedere frumoasă a Pământului „, a explicat el.

„Nici nu știu dacă vei vedea curbura. Am făcut câteva calcule și cred că nu. Dacă sunteți la 2 milimetri de suprafața acestui glob, nu aveți perspectiva completă. Este un efect vizual pe care îl obțineți de la 50 de mile în sus (aproximativ 80 de kilometri). Deci, distrează-te „, a concluzionat deGrasse.

Pe de altă parte, elevul lui Carl Sagan crede că proiectul lui Elon Musk și al companiei sale aerospațiale are mai mult merit.

„Conceptul SpaceX este„ vrem să trimitem oamenii în locuri ”, este un efort de a depăși această limită, acea frontieră a explorării spațiului”, a spus omul de știință.

Indiferent dacă a călătorit sau nu în spațiu în termeni tehnici, realizarea lui Sir Richard Branson deschide o nouă eră în turismul spațial. Se așteaptă ca în mai puțin de o săptămână Jeff Bezos de la Amazon să facă același lucru cu o navă a companiei sale Blue Origin.

Realitatea Live

30 Apr. 2024, 11:38
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
30 Apr. 2024, 11:38 // Actual //  Lupu Eduard

Banca Mondială acordă 106 milioane dolari Republicii Moldova, pentru Proiectul „Conectivitate rurală în Moldova” (MRCP). Banii sunt destinați îmbunătățirii conectivității rutiere, pentru a spori traficul rutier și de a consolida reziliența la schimbările climatice în comunitățile rurale.

MRCP va finanța reabilitarea și modernizarea a aproximativ 95 de kilometri de drumuri locale prioritare, aplicând standarde ridicate de proiectare rezilientă la schimbările climatice. Acest lucru va asigura o conectivitate fiabilă, indiferent de condițiile meteorologice, și va facilita accesul la piețe, școli, instituții medico-sanitare și alte centre sociale și economice. Proiectul va include, de asemenea, măsuri de siguranță rutieră în zonele de proximitate a școlilor și localităților, precum și dezvoltarea infrastructurii pentru transportul nemotorizat.

O altă componentă importantă a proiectului vizează îmbunătățirea funcționalității punctelor de trecere a frontierei dintre Republica Moldova și România. În cadrul acestui proiect, se va construi un nou punct de trecere a frontierei la Ungheni, echipat cu infrastructură modernă pentru procesare, cântărire și scanare. De asemenea, proiectul va include modernizarea punctelor de trecere a frontierei de la Giurgiulești și Leușeni.

Pe lângă lucrările de construcție, proiectul va organiza și campanii educaționale și informaționale privind siguranța rutieră, cu scopul de a sensibiliza și de a educa publicul cu privire la măsurile și practicile de siguranță rutieră.

Această inițiativă reprezintă un pas important în direcția îmbunătățirii infrastructurii rutiere, a facilitării accesului la servicii și oportunități în zonele rurale și a consolidării cooperării dintre Republica Moldova și România în domeniul transportului și al frontierelor.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău