Japonia a dezvoltat o nouă tehnologie care a doborât toate recordurile de viteză la transmiterea datelor. Această tehnolgie ar putea schimba total experința utilizatorilor.
Datorită unui cablu optic întins pe 3.000 de kilometri, echipa de ingineri a reușit să atingă o viteză de transfer de 319 terabiți pe secundă (Tb/s). Este ceva ce, până acum, nu a mai fost atins. Recordul inițial era de 178 tb/s.
Potrivit informațiilor, progresele vor putea fi implementate destul de curând întrucât infrastructura este compatibilă cu noua tehnologie.
Recordul a fost stabilit de o echipă de oameni de știință și ingineri condusă de fizicianul Benjamin Puttnam de la Institutul Național al Tehnologiei Informației și Comunicațiilor din Japonia (NICT).
Noul sistem își începe procesul de transmisie cu un laser pe pieptene cu 552 canale lansat la diferite lungimi de undă. Aceasta este apoi trimisă prin modulație cu polarizare dublă, astfel încât unele lungimi de undă merg înainte de altele, pentru a genera mai multe secvențe de semnal – fiecare dintre ele fiind la rândul său direcționată într-unul dintre cele patru nuclee din fibra optică. Datele transmise prin acest sistem se deplasează prin 70 km de fibră optică, până când atinge amplificatoarele optice pentru a spori semnalul pentru călătoria sa lungă. Dar există și mai multă complexitate: semnalul trece prin două tipuri noi de amplificatoare de fibre, unul dopat în tuliu, celălalt în erbiu, înainte ca acesta să-și continue drumul, într-un proces convențional numit amplificare Raman.