(FOTO) Palate din București, scoase la vânzare. La câte milioane de euro sunt evaluate

10 Aug. 2021, 09:52
 // Categoria: Au Bani // Autor:  MD Bani
10 Aug. 2021, 09:52 // Au Bani //  MD Bani

Dacă ai visat că trăieşi la palat, acum ai posibilitatea să-ţi cumperi unul. Condiţia e să ai câteva milioane de euro în cont. Prima ofertă – casa Miţei Biciclista, faimoasa curtezană care a primit locuinţa de la Regele Ferdinand. Imobilul de pe Amzei e evaluat la 4 milioane de euro, scrie Aleph News.

Casa Coanei Mița Biciclista este situată în inima Bucureștiului. Palatul aflat la doi pași de Piața Amzei, are 28 de camere şi 15 băi. A fost proiectată de arhitectul Nicolae Mihăescu în stil baroc cu influenţe Art Nouveau.

Locația Casei Mița Biciclista este foarte bună din punct de vedere al unei clădiri de birouri. Am văzut că au început renovările la ea. La nivel de valori, e undeva între 2.000 și 4.000 de euro, pe metru pătrat construit. Pentru că e vorba de un randament al chiriilor din zonă”, afirmă Cristian Nicola, expert imobiliar.

Palatul Maurice Blank, fosta ambasadă a SUA la Bucureşti, e de vânzare

Şi Palatul bancherului Maurice Blank îşi caută proprietar. Timp de 70 de ani a fost sediul Ambasadei Statelor Unite. Din 2011, americanii s-au mutat și clădirea e părăsită.

Palatul lui Maurice Blank cuprinde 50 de camere înalte și spațioase și șase băi cu un stil asemănător Palatului Primăverii, fosta reședință a familiei Ceaușescu. Sunt 2.500 de metrii pătrați construiți și încă 2.000 de metri pătrați ai grădinii.

Maurice Blank a fost unul dintre mari bancheri, mari finanțiști din perioada modorenă a României. A fost renovată înainte de-al Doilea Război Mondial și a rămas până în epoca post-decembristă ca sediul oficial al Ambasadei Statelor Unite ale Americii. Deci, cumva în comunism, când se spunea că “Vin americanii!”, și voiai să vezi unde sunt, măcar câți erau americani în comunism, acolo erau”, a povestit istoricul de la Fundația Calea Victoriei, Ionuț Marcu.

Reprezintă, cu opulență și cu fast, ce însemna să fi bancher important pe vremea aceea în România”, a spus Ionel Oancea, arhitect.

E localizat într-o zonă foarte bună, cu multe palate, din Batiștei, în spate la Hotel Intercontinental. Locație este foarte, foarte bună, dacă, tot la fel, se va dezvolta un hotel de lux. Valoare e, într-adevăr, puțin mai mică. În jur de două milioane de euro, fiind terenul destul de micuț. E nevoie, într-adevăr, de renovări foarte mari”, a afirmat Cristian Nicola, expert imobiliare.

Palatul Lahovary, unde a copilărit Prințesa Martha Bibescu, își caută proprietar

E de vânzare și reședința Marthei Bibescu, prințesa care a avut la picioare Parisul și Micul Paris. Palatul Lahovary din Dorobanţi are două etaje şi e înconjurat de o grădină mare.

Are o suprafață construită de 1.200 mp și o suprafață foarte generoasă a terenului, de 3.300 mp. Construcția a început în 1889, la cererea lui Ion Lahovary, tatăl prințesei.

Acolo ar fi posibil și un hotel, ceva, un boutique hotel. În 2008, ea a fost cumpărată de o companie iordaniană, iar acum aceasta este în restructurare, ea fiind în portofoliul unei bănci italiene. Valoarea e dată, în principal, de terenul foarte mare pe care îl are, cât și de valoare arhitectonică a clădirii. E undeva în jur de 4-5 milioane de euro toată locația”, a explicat Cristian Nicola, expert în imobiliare.

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 12:32
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 12:32 // Actual //  Ursu Victor

Deși sistemul bancar din Republica Moldova oferă dobânzi competitive, 90% din creditele noi accesate de agenții economici sunt destinate să acopere datoriile anterioare, iar doar 10% reprezintă finanțări noi. Mai mult, valoarea acestora este semnificativ mai mică decât depozitele bancare ale acestora, ceea ce indică o problemă economică profundă.

În cadrul emisiunii „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”, expertul în politici economice a explicat că agenții economici au mai multe depozite decât credite, ceea ce este un semnal îngrijorător pentru economia țării. „Acest fenomen nu a mai fost înregistrat vreodată și reflectă o temere profundă a mediului de afaceri față de investiții”, a declarat Ioniță.

Analizând evoluția creditelor accesate, expertul a menționat că, deși volumul acestora a crescut semnificativ în ultimii ani, creditarea reală a fost extrem de scăzută. Astfel, din 2020 până în prezent, agenții economici au luat credite noi de 157,5 miliarde de lei, dar au întors datoriile vechi în valoare de 141,3 miliarde de lei, ceea ce face ca creditarea reală să fie de doar 16,2 miliarde de lei.

În ceea ce privește creditarea netă, Ioniță a subliniat faptul că în 2024, în primele trei trimestre, agenții economici au efectuat depozite bancare de 2,8 miliarde de lei, ceea ce a făcut ca creditarea netă să devină negativă, adică agenții economici au depozitat mai mulți bani în bănci decât au luat sub formă de credite.

„Această tendință de creditare netă negativă a persistat în 12 trimestre consecutive din 2020 până în prezent, ceea ce reflectă o fragilitate a mediului de afaceri și o lipsă de încredere în economia locală”, a adăugat expertul.

Veaceslav Ioniță a subliniat că acest fenomen este un semn clar al unei economii vulnerabile, în care agenții economici nu sunt dispuși să facă investiții, iar acest lucru se reflectă în creditarea netă scăzută și volumul în creștere al depozitelor bancare. În acest context, Ioniță a avansat prognoza că este nevoie de cel puțin zece ani pentru ca economia Moldovei să se restabilească la nivelul înregistrat înainte de criza bancară din 2014.

„În ciuda creșterii creditării, situația nu va începe să se îmbunătățească semnificativ până când creditarea netă nu va deveni pozitivă, ceea ce poate să se întâmple abia în 2025, dar cu o tendință clară de însănătoșire a economiei”, a concluzionat Ioniță.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău