Scandal de proporții la gigantul Alibaba. Un manager, acuzat de agresiune sexuală, a fost dat afară

10 Aug. 2021, 10:46
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
10 Aug. 2021, 10:46 // Bani și Afaceri //  MD Bani

Un scandal atrage atenția asupra culturii la locul de muncă la cel mai mare grup de comerț electronic din China, relatează Financial Times.

Alibaba se confruntă cu un scandal de agresiune sexuală, în mijlocul mișcării #MeToo din China. Într-o scrisoare internă datată „înainte de răsărit”, directorul general al Alibaba, Daniel Zhang, s-a angajat să schimbe cultura companiei și a anunțat concedierea unui manager care ar fi agresat sexual una dintre angajate. El a adăugat că alți doi directori care nu au acționat după incident au demisionat.

Zhang a calificat presupusa agresiune drept o „umilință pentru toți cei de la Aliren”, sau „oamenii lui Ali”, așa cum se numesc angajații companiei. „Trebuie să reconstruim și trebuie să ne schimbăm”, a spus el.

El a declarat că angajata a raportat prima dată agresiunea pe 2 august, dar șefii grupului ei de afaceri „nu au reușit să acorde prioritate protecției angajaților” și nu au luat nicio măsură, scrie Aleph News.

„Când angajatul a raportat un act oribil, cum ar fi un viol, nu au luat decizii în timp util și nici nu au [luat] măsuri adecvate”, a scris Zhang, adăugând că Li Yonghe, șeful de resurse umane al unității, a demisionat.

Acuzațiile au stârnit furie în China în weekend, iar 6.000 de angajați ai Alibaba s-au alăturat duminică unui grup online pentru a cere schimbări. Într-o scrisoare, angajații au declarat că presupusa agresiune a scos la iveală „lacune sistematice” în administrarea companiei.

Victima presupusei agresiuni și-a prezentat cazul pe panoul de mesaje intern al Alibaba și a organizat un protest în cafeneaua companiei după ce managerii ei nu au luat măsuri în urma acuzațiilor.

Într-o relatare postată pe forumul de mesaje vineri seara târziu, angajata și-a acuzat șeful că a agresat-o sexual după ce a fost forțată să bea mult la un banchet de afaceri.

Scandalul a avut loc la câteva zile după ce starul pop Kris Wu a fost reținut de poliția din Beijing sub suspiciunea de viol, după ce mai multe femei l-au acuzat că și-a folosit influența pentru a face presiuni asupra lor pentru a face sex. Wu a negat acuzațiile.

Acțiunile Alibaba listate la bursa din Hong Kong au scăzut cu aproape 3 procente.

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 12:32
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 12:32 // Actual //  Ursu Victor

Deși sistemul bancar din Republica Moldova oferă dobânzi competitive, 90% din creditele noi accesate de agenții economici sunt destinate să acopere datoriile anterioare, iar doar 10% reprezintă finanțări noi. Mai mult, valoarea acestora este semnificativ mai mică decât depozitele bancare ale acestora, ceea ce indică o problemă economică profundă.

În cadrul emisiunii „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”, expertul în politici economice a explicat că agenții economici au mai multe depozite decât credite, ceea ce este un semnal îngrijorător pentru economia țării. „Acest fenomen nu a mai fost înregistrat vreodată și reflectă o temere profundă a mediului de afaceri față de investiții”, a declarat Ioniță.

Analizând evoluția creditelor accesate, expertul a menționat că, deși volumul acestora a crescut semnificativ în ultimii ani, creditarea reală a fost extrem de scăzută. Astfel, din 2020 până în prezent, agenții economici au luat credite noi de 157,5 miliarde de lei, dar au întors datoriile vechi în valoare de 141,3 miliarde de lei, ceea ce face ca creditarea reală să fie de doar 16,2 miliarde de lei.

În ceea ce privește creditarea netă, Ioniță a subliniat faptul că în 2024, în primele trei trimestre, agenții economici au efectuat depozite bancare de 2,8 miliarde de lei, ceea ce a făcut ca creditarea netă să devină negativă, adică agenții economici au depozitat mai mulți bani în bănci decât au luat sub formă de credite.

„Această tendință de creditare netă negativă a persistat în 12 trimestre consecutive din 2020 până în prezent, ceea ce reflectă o fragilitate a mediului de afaceri și o lipsă de încredere în economia locală”, a adăugat expertul.

Veaceslav Ioniță a subliniat că acest fenomen este un semn clar al unei economii vulnerabile, în care agenții economici nu sunt dispuși să facă investiții, iar acest lucru se reflectă în creditarea netă scăzută și volumul în creștere al depozitelor bancare. În acest context, Ioniță a avansat prognoza că este nevoie de cel puțin zece ani pentru ca economia Moldovei să se restabilească la nivelul înregistrat înainte de criza bancară din 2014.

„În ciuda creșterii creditării, situația nu va începe să se îmbunătățească semnificativ până când creditarea netă nu va deveni pozitivă, ceea ce poate să se întâmple abia în 2025, dar cu o tendință clară de însănătoșire a economiei”, a concluzionat Ioniță.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău