Activiști civici: Concursurile pentru funcții la Primărie sunt o farsă

19 Aug. 2021, 15:03
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
19 Aug. 2021, 15:03 // Actual //  MD Bani

Concursurile la Primăria capitalei pentru diferite funcții sunt o farsă. O spun reprezentate ale societății civile, care promovează drepturile animalelor. În speță, s-au referit la numirea lui Vitalie Voznoi în calitate de șef interimar al Secției de protecție și control a animalelor din cadrul Direcției generale locativ-comunale și amenajare (DGLCA), numire pe care o consideră neregulamentară, transmite IPN.

Într-o conferință de presă la IPN, Anastasia Cozlovschi, reprezentantă a Societății de protecție a animalelor „Societatea Umană”, a amintit că, pe 13 august, a fost organizat un protest în fața Primăriei. Primarul Ion Ceban nu a venit să vorbească cu manifestanții. A venit doar Vitalie Voznoi, a cărui numire în funcție este contestată. Peste câteva zile, șeful DGLCA, Ion Burdiumov, a formulat o reacție, insinuând că în spatele protestului ar sta un angajat al DGLCA care ar pretinde la funcția lui Voznoi, ceea ce nu este adevărat, afirmă Anastasia Cozlovschi.

Ea a mai spus că Primăria și DGLCA își permit să inducă în eroare oamenii, organizațiile și jurnaliștii. Protestul e o formă de exprimare a nemulțumirilor, notează Anastasia Cozlovschi. „Dar sunt oameni caIon Ceban și Ion Burdiumov care uită că ei slujesc oamenii și nu invers”, a adăugat ea.

Iana Verber, o altă activistă care promovează drepturile animalelor, spune că la acel protest a fost cerută demiterea lui Ion Burdiumov, deoarece promovează în funcții oameni loaiali, în loc să selecteze profesioniști. Iar, în consecință, se ajunge la decizii incompetente.  Iana Verber afirmă că locuitorii orașului au rămas fără posibilitatea de a-și steriliza gratuit animalele de companie, din cauza organizării defectuoase a tenderului de selectare a clinicii veterinare. În consecință, rămân nesterilizate 450 de animale pe lună, care se înmulțesc și apoi ajung în stradă.

Iana Verber a mai spus că inițial era prevăzut că toți doritorii pot accesa serviciile de sterilizare gratuită a animalelor în cadrul proiectului. După schimbarea acestuia de către Vitalie Voznoi, această facilitate a rămas doar pentru familiile cu venituri mici. Totodată, nu au fost formulate criterii clare se eligibilitate.

Cele două activiste au amintit că pentru data 20 august a fost anunțat concurs pentru funcția de șef al Secției control și protecția animalelor. Ele își exprimă îngrijorarea că acesta ar putea fi trucat și spun că vor monitoriza cu atenție situația, fiind hotărâte să acționeze pentru a nu permite acest lucru.

 

Realitatea Live

04 Iul. 2025, 18:52
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
04 Iul. 2025, 18:52 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Sezonul 2025 al cireșelor aduce provocări și oportunități pentru producătorii moldoveni, în contextul unor fluctuații semnificative pe piața internațională, anunță Asociația Moldova Fruct.

Deși exporturile în volum au scăzut față de anul trecut – doar 8000 de tone față de 10.000 de tone în iunie 2024 – valoarea totală a exporturilor a crescut spectaculos, ajungând la 20 milioane de dolari, față de 13 milioane în aceeași perioadă a anului trecut. Creșterea cu 51,4% a prețului mediu de export a compensat pierderile cantitative.

Situația regională a influențat direct acest salt valoric. În timp ce Italia se bucură de un sezon bogat și o cerere crescută, alte țări importante producătoare, precum Grecia și Turcia, au fost afectate sever de condițiile meteo extreme din primăvară. Inclusiv recolta din Republica Moldova a fost influențată de acești factori, cu efecte asupra volumelor disponibile pentru export.

Pe lângă valoarea crescută, o schimbare notabilă este și în structura geografică a exporturilor. Dacă în 2024 84% din cireșe mergeau spre țările CSI, în 2025 ponderea a scăzut la 70%. În schimb, livrările către statele din Uniunea Europeană s-au majorat de la 16% la 28%. Printre noile piețe se numără Italia, Croația, Serbia, Bosnia și Danemarca.

Piața din România s-a remarcat printr-o evoluție spectaculoasă: în iunie 2025 au fost exportate 1666 tone de cireșe moldovenești, de aproape două ori mai mult decât în aceeași lună din 2024 (842 tone), iar valoarea acestora a crescut cu 65%.

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO