Natalia și Adrian Țurcanu: Piaţa imobiliară din Republica Moldova este în continuă creştere

19 Aug. 2021, 13:17
 // Categoria: Au Bani // Autor:  MD Bani
19 Aug. 2021, 13:17 // Au Bani //  MD Bani

Natalia și Adrian Țurcanu sunt Brokeri Owneri RE/MAX Invest, Chișinău. Potrivit acestora piața imobiliară din Republica Moldova este în continuă creștere. De asemenea, ei menționează că în țara noastră, proprietarii preferă să-și vândă sau să-și cumpere proprietăţile pe cont propriu.

Piaţa imobiliară din Republica Moldova este în continuă creştere. Volumul tranzacţiilor imobiliare în 2019 a atins un număr record, fiind în creştere cu 40 % faţă de anul 2018. Statisticile arată că, pe parcursul anului 2019 au fost vândute 28 674 apartamente, mult peste prognozele făcute de experţi economici. Iar 80% din toate vânzările imobiliare au loc în capitală.

Aceștia menționează că anul 2020 și perioada de pandemie denotă o nouă tendinţă pe piaţa imobiliară, şi anume construcţia a noi complexe rezidenţiale în suburbiile capitalei şi chiar în alte oraşe din republică.

Potrivit Nataliei și Andrei Țurcanu, această tendinţă va fi menţinută şi în anul 2021.

Un alt factor care influenţează piaţa imobiliară din Republica Moldova este şi creşterea accesibilităţii procurării apartamentelor.

Printre posibilităţile pentru viitorii proprietari se numără:

a. Programul Prima Casă devine în anul 2020 mai accesibil, fiind extinse categoriile de persoane care pot opta pentru acest program
b. Instituţiile financiare din Republica Moldova oferă mai multe tipuri de credite ipotecare;
c. Companiile de construcţie oferă posibilitatea procurării apartamentelor în rate.

Cei doi mai menționează că în Republica Moldova o bună parte din proprietari preferă să-şi vândă/cumpere proprietăţile pe cont propriu.

Totalitatea proprietarilor care au vândut sau au cumpărat imobile prin intermediul agenţiilor imobiliare, pot fi împărţiţi în 2 grupuri mari: cei care au avut o experienţă pozitivă şi cei care au avut o experienţă negative.

Totuși, Natalia și Andrei consideră că pe piaţa imobiliară din Republica Moldova există profesionişti în acest domeniu, care prestează servicii calitative.

Dar în acelaşi timp, lipsa unei reglementări legale în acest domeniu, insuficienţa de instruiri pentru cei ce practică această activitate, lipsa unui Cod de Etică şi a transparenţei în relaţia dintre proprietar şi agentul imobiliar, știrbesc mult din imaginea acestuia, iar de aici vine şi atârnarea clienţilor faţă de serviciile prestate de agenţii imobiliari.

Realitatea Live

23 Apr. 2024, 13:04
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
23 Apr. 2024, 13:04 // Actual //  Lupu Eduard

Statisticile oficiale arată că Republica Moldova are una dintre cele mai semnificative diaspore din UE, raportat la populația rezidentă a țării. Pentru fiecare trei persoane care locuiesc în țară, există un moldovean în străinătate.

Astfel, conform datelor oficiale, în străinătate sunt 972 958 de moldoveni, ceea ce reprezintă peste oo treime din populația țării. Cei mai mulți sunt în Federația Rusă – 294 mii, Romania – 285,3 mii, Italia – 194,4 mii, Ucraina – 152,2 mii și SUA – 45,7 mii.

Banca Mondială estimează că moldovenii din străinătate au adus 2,2 miliarde de dolari înapoi în țară, sau 16% din PIB, în 2022. Statisticile trebuie interpretate cu atenție, însă, notează sursa citată. Remitențele – tranzacțiile la care face referire Banca Mondială – sunt calculate ca fiind transferurile în bani sau în natură către Moldova, la care se adună veniturile pe care le câștigă moldovenii care lucrează pe termen scurt peste hotare, cum ar fi muncitorii sezonieri.

După anul 2005, remitențele înregistrează un salt imens, de la 915 milioane de dolari, la peste 1,1 milioane de dolari. Odată cu trecerea anilor, și valoarea plăților crește, cu excepții notabile: criza economică din 2008 vine cu o scădere bruscă a banilor trimiși din străinătate, de la 1,8 miliarde dolari în 2008, la 1,3 miliarde de dolari în 2009. Valorile gravitează în această zonă până în 2013, când ating un nou maxim, de aproape 2,1 miliarde de dolari. Odată cu pandemia de coronavirus, Moldova înregistrează o nouă scădere, de la 1,9 miliarde de dolari în 2019, la 1,8 miliarde de dolari în 2020. Vârful vine în 2021 – 2,1 miliarde de dolari. Anul 2022 înseamnă o nouă scădere, de 2 miliarde de dolari, așa cum arată cifra citată mai sus.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău