INFOGRAFICE Havuz pietonal și drumuri reparate – Centrul municipiului Ungheni se renovează! Cum decurg lucrările

19 Aug. 2021, 15:25
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
19 Aug. 2021, 15:25 // Actual //  MD Bani

Locuitorii municipiului Ungheni vor avea mai multe motive pentru a vizita centrul orașului – acesta devine mai modern, Piața Independenței va deveni pietonală, iar drumurile vor fi reparate. De asemenea, va fi construit un havuz pietonal cu show de muzică și lumini.  Centrul municipiului Ungheni s-a transformat într-un mare șantier de construcții. Mai multe proiecte de infrastructură sunt realizate în paralel în centrul orașului datorită asistenței financiare a Uniunii Europene. Investiția, în valoare totală de 1.375.400 euro, este realizată în cadrul Programului EU4Moldova: Regiuni-cheie, finanţat de UE şi implementat de PNUD şi UNICEF Moldova.

Piaţa Independenţei devine pietonală

Piața Independenței, locul în care sunt organizate cele mai importante evenimente din regiune, se modernizează și devine pietonală. Suprafața totală de 4.082 m2 va fi pavată și dotată cu mobilier urban modern. Vor fi plantați arbori, arbuști, creat un sistem nou de iluminare generală și decorativă, montate bănci de recreere cu design personalizat. Va fi amenajată o parcare pentru biciclete, fiind pusă la dispoziție și o mini-stație de deservire și reparație a bicicletelor, cărucioarelor, trotinetelor. Punctul de atracție va deveni havuzul pietonal de 621 m2 – de tip uscat cu show de lumini și muzică – care va fi construit în Piața Independenței.

„Mă bucur că centrul municipiului Ungheni va deveni un spaţiu prietenos oamenilor, un loc de atracție atât pentru ungheneni, cât și pentru cei ce vizitează Ungheniul. Suntem recunoscători Uniunii Europene, Programului EU4Moldova: Regiuni-cheie pentru suportul acordat în modernizarea Pieței Independenței și reabilitarea străzii centrale. Cu siguranță, de acum încolo Ungheniul va avea o altă față grație acestui suport, iar unghenenii vor avea încă un motiv de mândrie. Ceea ce se realizează azi la Ungheni este un exemplu elocvent de colaborare cu Uniunea Europeană, partenerul nostru de nădejde„, a declarat Alexandru Ambros, primarul municipiului Ungheni.

Străzi asfaltate, luminate şi dotate cu marcaje rutiere rezistente în timp

Un alt proiect de infrastructură aflat în plină desfășurare în mun. Ungheni vizează reabilitarea străzii Naționale și amenajarea parcărilor adiacente. Amintim că în 2020 pe această stradă a fost construit un nou apeduct cu o lungime de 1.600 metri. Ca etapă ulterioară a lucrărilor subterane, acum au loc lucrări terestre, de asfaltare a str. Naţională. Astfel, 21.280 m2 de străzi şi trotuare vor fi asfaltate, 3.292 metri borduri vor fi montate şi 230 locuri de parcare create. Va fi construit un sistem de evacuare a apelor pe segmentele lipsă și va fi reparat cel existent. Noile marcaje rutiere vor fi aplicate din material termoplastic rezistent la intemperii. 18 treceri pietonale de pe str. Naţională vor fi supraluminate pentru a spori vizibilitatea participanţilor la trafic şi a reduce astfel riscul accidentelor rutiere. De asemenea, o suprafaţă de peste 650 m2 va fi amenajată cu gazon verde.

Strada Naţională este strada principală a mun. Ungheni și una dintre cele mai lungi din oraș. Aici sunt amplasate cele mai multe instituții publice, organizații ce prestează servicii cetățenilor și activează cei mai mulți agenți economici din oraș.

Investiția UE în aceste proiecte este de 1.168.546 euro, a Primăriei mun. Ungheni – 116.854 euro și PNUD – 90.000 euro.

Cu asistenţa financiară a Uniunii Europene, promovăm un concept extins de modernizare a centrului administrativ, istoric și cultural al municipiului Ungheni. Ne propunem transformarea centrului regiunii-cheie într-un spațiu modern, multifuncțional, prietenos oamenilor și, nu în ultimul rând, mediului. Noile investiții vor ajuta mun. Ungheni să se dezvolte și să devină atrăgător pentru investitori și turiști„, susţine Alexandru Pelivan, managerul Programului EU4Moldova: Regiuni-chieie.

Reconstrucţia Pieţei Independenţei şi renovarea infrastructurii rutiere pe str. Naţională sunt noi  activităţi de modernizare a centrului municipiului Ungheni demarate de Programul EU4Moldova: Regiuni-cheie, cu asistența financiară a Uniunii Europene. Procesul de modernizare este unul participativ, oamenii venind cu idei de transformare a centrului oraşului lor. Amintim că reconstrucția străzii Națională (renovarea rețelei de apeduct, trotuarelor; amenajarea spațiilor verzi, mobilierului urban, pistelor pentru bicicliști) şi transformarea Pieței Independenței într-o zonă pietonală cu elemente de atracții turistice se regăsesc în top trei idei de modernizare a mun. Ungheni propuse şi votate de ungheneni în cadrul concursului „UE pentru Ungheni. Ideea ta pentru un municipiu European”, desfăşurat în 2020.

Programul „EU4Moldova: regiuni-cheie” (2019-2024) susține dezvoltarea social-economică inteligentă, ecologică, incluzivă și durabilă în regiunile Cahul și Ungheni, pentru a asigura cetățenilor o calitate mai bună a vieții. Programul are un buget total de 23 mln. euro, este finanțat de Uniunea Europeană și implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) și Fondul Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF).

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 09:55
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 09:55 // Actual //  Ursu Victor

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a avertizat asupra provocărilor majore din sectorul energetic, subliniind necesitatea unor măsuri urgente pentru a evita o criză. În cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră” de la Jurnal TV, Parlicov a explicat că Moldova ar putea fi nevoită să crească importurile de energie din România și să interzică exporturile de energie regenerabilă pentru a asigura securitatea internă, în cazul în care regiunea stângă a Nistrului nu va mai primi gaz rusesc.

„Acum exportăm energie din surse regenerabile, inclusiv până în Croația. Însă, în contextul actual, trebuie să prioritizăm consumul intern. Activarea celulei de criză și a Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) este inevitabilă, deoarece incertitudinile devin zilnice,” a declarat Parlicov.

El a evidențiat impactul negativ al atacurilor cu rachete asupra interconexiunilor energetice cu Ucraina, un aspect pe care l-a numit „un element major de securitate.” Ministrul a adăugat că, dacă situația o cere, este dispus să participe la discuții cu Gazprom.

„Am primit o invitație pentru astfel de discuții și consider că este o decizie corectă, având în vedere circumstanțele,” a precizat Parlicov.

Referindu-se la posibilitatea ca regiunea transnistreană să rămână fără gaz rusesc începând cu 1 ianuarie 2025, ministrul a declarat că situația este alarmantă.

„Acolo spiritele nu sunt deloc optimiste. Ei conștientizează că un astfel de scenariu răstoarnă tot ce s-a construit acolo până acum. De mult timp am avertizat că gazul gratuit nu este o soluție permanentă și că trebuie să crească treptat tarifele interne,” a explicat ministrul.

Parlicov a subliniat că o criză în regiunea transnistreană va afecta întreaga țară.

„În cazul în care regiunea intră în criză, toată țara va intra într-un regim de supraviețuire. Decizia de a continua sau nu livrările va fi luată de Rusia în ultimul moment, iar noi trebuie să fim pregătiți, inclusiv cu sprijin extern,” a spus el.

Ministrul a avertizat că Moldova trebuie să ia în considerare scenariul în care tranzitul de gaz prin Ucraina va fi oprit. „Trebuie să știm din timp dacă un astfel de scenariu va deveni realitate, pentru a ne organiza eficient și a ne coordona cu partenerii internaționali,” a concluzionat Victor Parlicov.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău