Republica Moldova va beneficia de 236 milioane de dolari din partea FMI

24 Aug. 2021, 09:26
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  MD Bani
24 Aug. 2021, 09:26 // Bănci şi Finanţe //  MD Bani

Republica Moldova va beneficia de 165,3 milioane DST (Drepturi Speciale de Tragere), echivalentul a circa 236 de milioane de dolari, din partea Fondului Monetar Internațional.

Decizia a fost discutată în cadrul unei ședințe a prim-ministrului Natalia Gavrilița cu Rodgers Chawani, Reprezentant Rezident al FMI în Republica Moldova.

Alocarea DST oferă active lichide țărilor membre, fără obligații de rambursare sau anulare. Statele nu trebuie să îndeplinească nici o condiționalitate pentru a primi cota lor din alocarea DST, respectiv, fiecare țară membră poate utiliza alocarea DST conform necesităților interne.

Cei doi oficiali au discutat despre proiectele noii guvernări de la Chișinău, dar și despre reluarea dialogului pentru memorandumul de politici între FMI și Republica Moldova. În acest context, prim-ministru a invitat misiunea FMI la Chișinău la sfârșitul lunii septembrie.

Potrivit Nataliei Gavrilița, Republica Moldova va utiliza resursele alocate de FMI pentru a suplini veniturile la buget și pentru a oferi suport substanțial sectoarelor economice, cu un accent pe întreprinderile mici și mijlocii.

Realitatea Live

09 Apr. 2025, 15:22
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
09 Apr. 2025, 15:22 // Actual //  bani.md

Stația de Tratare a Apei (STA) din Edineț este o investiție majoră de 5,85 milioane de euro oferite în cadrul programului EU4Moldova: Comunități Locale. Construcția stației de tratare a apei din Edineț va asigura apă potabilă pentru aproximativ 25.800 de locuitori ai Municipiului Edineț și ai orașului Cupcini.

„Mă bucur pentru locuitorii municipiului Edineț și ai orașului Cupcini, care vor beneficia de apă potabilă curată odată cu inaugurarea noii stații de tratare a apei. Accesul la apă curată este un drept fundamental. Grija față de oameni și respectarea tuturor drepturilor fundamentale sunt precondiții esențiale pentru aderarea la Uniunea Europeană. Iar Moldova, așa cum am spus mai devreme, nu este singură în acest parcurs. Cele 5,8 milioane de euro pe care le-am alocat pentru construcția stației de tratare a apei sunt, de fapt, o investiție în bunăstarea a 25.800 de persoane”, a declarat Jānis Mažeiks, ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova.

Investițiile includ construirea unei noi stații de tratare a apei (capacitatea de producție 5.184 m³/zi) amplasată pe terenul stației de pompare nr. 4, alături de un nou sistem de alimentare cu energie electrică și reconstrucția instalațiilor electrice de înaltă și joasă tensiune (linie de 10 kV), precum și reabilitarea unuia dintre cele două rezervoare. În plus, la lacul de acumulare Racovăț / Bădragii-Vechi va fi construită o nouă instalație de captare (sorb) și stație de pompare a apei brute, cu o capacitate de 90 l/s, și o conductă de 1 km pentru conectarea la conducta de aducțiune existentă. În cele din urmă, proiectul va moderniza componentele electromecanice (pompe, sisteme electrice) a trei stații de pompare intermediare pentru a asigura o funcționare eficientă și fiabilă.

Ambasadoarea Republicii Austria în Republica Moldova, Stella Avallone, a adăugat:

„De mulți ani, Austria este un partener angajat în consolidarea infrastructurii de apă a Moldovei. Prin această investiție în Edineț și prin eforturi suplimentare în Cupcini și Brătușeni, suntem mândri să sprijinim comunitățile în dezvoltarea unor sisteme de alimentare cu apă sigure, durabile și rezistente, care să răspundă atât nevoilor oamenilor, cât și cerințelor de protecție a mediului”.

Aceste investiții în infrastructură vor oferi acces la apă curată, care rămâne o provocare semnificativă în raionul Edineț, unde infrastructura învechită a împiedicat mult timp capacitatea comunităților, locuitorilor și întreprinderilor de a avea acces la apă potabilă sigură. Adițional, excluderea parțială a componentelor din sistemul vechi va contribui la îmbunătățirea eficienței generale a rețelei de alimentare cu apă și marchează un prim pas către viitoarele investiții care vizează reducerea pierderilor și scurgerilor de apă.

Corneliu Cirimpei, a declarat:

„Acest proiect reflectă prioritatea strategică a Guvernului de a moderniza serviciile publice de alimentare cu apă și canalizare din Republica Moldova și de a asigura accesul cetățenilor din întreaga țară la apă potabilă sigură. Suntem recunoscători partenerilor noștri internaționali pentru realizarea acestui proiect mult așteptat”.

Acest proiect este finanțat de Uniunea Europeană (UE), Cooperarea Austriacă pentru Dezvoltare (ADC) și Republica Moldova. Proiectul este implementat de Agenția Austriacă pentru Dezvoltare (ADA) și face parte din programul EU4Moldova: Comunități Locale, finanțat de Uniunea Europeană (UE), Ministerul Federal German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ), Cooperarea Austriacă pentru Dezvoltare (ADC) și Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Polone – Polish Aid.

 
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009
NO COMMENT | IGSU a primit 19 autospeciale de intervenție, donate de Guvernul Japoniei
NO COMMENT | IGSU a primit 19 autospeciale de intervenție, donate de Guvernul Japoniei
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU