Businessul străin de la noi, sugrumat de justiția selectivă și politizată. Denunțul făcut de EBA la întâlnirea cu Grosu

07 Sept. 2021, 16:39
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
07 Sept. 2021, 16:39 // Actual //  MD Bani

Justiția selectivă și politizată este principala problemă cu care se confruntă oamenii de afaceri străini ce dezvoltă o afacere în țara noastră. Cu o asemenea „mărturisire” a venit astăzi reprezentanții Asociație Businessului European (EBA) în Moldova, care au avut o întrevedere cu președintele Parlamentului, Igor Grosu, scrie Realitatea.md.

Reprezentanții EBA în Moldova și deputații care au participat la întrevedere au discutat și despre importanța reorganizării a cadrului legal ce ține de taxare, impozitare și activitatea antreprenorială.

„Vrem un mediu de afaceri corect, simplu și atractiv la nivel regional ca să accelerăm investițiile atât locale, cât și străine, ca să putem crea locuri de muncă bine plătite la noi acasă”, a spus Igor Grosu.

De asemenea, au fost identificate o serie propuneri care ar dezvolta acest sector, precum ar fi: reducerea „prezenței” statului în domeniul economic; îmbunătățirea calității serviciului public; facilitarea comerțului extern și intern; armonizarea cadrului fiscal și cel vamal; digitalizarea economiei; protecția datelor cu caracter personal; dezvoltarea resurselor umane și relațiile de muncă, stabilitatea sectorului financiar, securitatea energetică, dar și altele.

Companiile membre ale asociației s-au arătat disponibile să ofere comisiilor parlamentare expertiza necesară pe fiecare segment de business, pentru a identifica de comun soluții de modernizare a legislației și a condițiilor cadru de activitate.

În urma discuțiilor, s-a convenit organizarea mai multor întruniri, pe platforma comisiilor parlamentare, în vederea identificării soluțiilor practice pentru fiecare problemă abordată.

La întâlnire au mai participat și vicepreședintele Parlamentului, Mihail Popșoi, precum și mai mulți președinți ai comisiilor parlamentare – Dumitru Alaiba, Vladimir Bolea, Olesea Stamate, Lilian Carp, Doina Gherman, Grigore Novac, Tatiana Cunețchi, Liliana Nicolaescu-Onofrei.

Precizăm că, EBA Moldova a fost întemeiată în 2011 și activează sub egida Delegației Uniunii Europene la Chișinău, reprezentând actualmente interesele a peste 90 de companii, care au creat peste 23 de mii de locuri de muncă.

Realitatea Live

07 Iul. 2025, 10:31
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
07 Iul. 2025, 10:31 // Actual //  bani.md

Ediţia curentă a rubricii „Arta Protocolului în viaţă”, realizată de Ariana Trofim – consultant certificat internațional în etichetă și protocol, dezvăluie secretele semnării corecte a documentelor oficiale.

Trebuie să ştiţi că semnarea unui acord oficial e mai mult decât un act birocratic. Este un moment de simbol și solemnitate. În protocol, acest moment se construiește cu grijă: de la locul semnăturii până la… culoarea pixului.

 

Ce culoare trebuie să aibă pixul cu care semnăm?

Pentru documente oficiale, se folosește întotdeauna pixul cu cerneală albastră, pentru a face diferența clară între original și copie, și pentru a preveni suspiciunile de fals sau să pară tras la xerox. Pixul trebuie să fie elegant, nou, cu tuș fin și fluid. Fără stilouri ieftine sau personalizate.

Unde trebuie apmplasate actele pentru semnat?

Documentul se așează întotdeauna în fața semnatarului, pe o suprafață formală – catifea, lemn sau suport special şi se deschide exact la pagina care conține spațiul pentru semnătură. Nu răsfoim actele în căutarea locului pentru semnat

Actele sunt semnate concomitent de către reprezentanții ambelor părți. De obicei, oaspetele ia loc în dreapta gazdei. Corespunzător sunt aranjate și drapelele țărilor sau cele instituționale când acordul este încheiat la nivel interinstituțional. Actele pentru semnare sunt întocmite în două limbi sau, după caz, în mai multe.

Masa unde se semnează este decorată cu două aranjamente din flori vii, iar pe mijloc este așezat un suport prevăzut pentru două stilouri. Nuanțele cromatice ale florilor alese au și ele o semnificație majoră. Trebuie să fim atenți, or culoarea florilor sau chiar florile ar putea contraveni cutumei țării invitate.

Cum are loc semnarea documentelor oficiale?

Semnarea poate avea loc în poziție așezată, la întâlniri bilaterale sau în picioare – la semnări oficiale internaționale. Se recomandă o masă ovală sau dreptunghiulară, cu documentul în centrul vizual al camerei.

La final, se face un schimb elegant de dosare sau se arată semnătura – gest simbolic pentru transparență. Acorduri oficiale pot fi semnate atât între două persoane cât și între 10, și secundanții pot asista acest process.

Ariana Trofim: Cadouri potrivite şi nerecomandate pentru întâlnirile oficiale şi de business

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO