Nicanor Negru, Regina Naturii: Recomand tuturor apicultorilor, cel puțin să încerce, să obțină certificarea ecologică

08 Oct. 2021, 17:00
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  MD Bani
08 Oct. 2021, 17:00 // Oameni şi Idei //  MD Bani

Regina Naturii este un producător de miere din raionul Ialoveni. În ultimii ani, compania a devenit foarte cunoscută în sectorul apicol, întrucât a ajuns unul dintre cei mai mari exportatori de miere din Republica Moldova. A reușit să ajungă la această performanță datorită faptului că colaborează cu apicultori din toată Republica Moldova.

„Ne ocupăm cu producere, precum și cu colectarea mierii de la producătorii mai mici din Republica Moldova deja de ceva timp și am reușit să consolidăm în jurul nostru o echipă bună.” , a declarat Nicanor Negru, directorul Regina Naturii.

De asemenea, compania Regina Naturii, cu suportul USAID a susținut un grup de apicultori din Republica Moldova să obțină certificarea ecologică. În acest sens, Nicanor Negru îndeamnă toți apicultorii să încerce să obțină certificarea ecologică.

„Recomandăm tuturor apicultorilor, cel puțin să încerce, să obțină certificarea ecologică. Acesta este un proces deloc ușor, dar, într-un final vor ști ce înseamnă cu adevărat miere ECO. Această certificare are o mulțime de avantaje, în primul rând se exclud mai multe riscuri de infectare pentru albine, deoarece respectă anumite reguli. De asemenea, aceasta are și un impact financiar asupra oricărui producător, întrucât mierea ecologică este comercializată la un preț mai mare. Produsele BIO, în special miere se vând la un preț mai mare decât cele convenționale.”, a adăugat Nicanor Negru.

În cadrul unui eveniment organizat recent de USAID în parteneriat cu Regina Naturii, un grup de 6 apicultori din țară a obținut certificarea ecologică:

  • Moisa Gheorghe;
  • BIOhoney Group SRL;
  • GȚ Bujag Stela;
  • GȚ Barbă Iulia;
  • GȚ Bivol Andrei.

Compania Regina Naturii intenționează în următoarea perioadă să crească numărul apicultorilor în grup până la 50 și să extindă lista produselor apicole certificate ECO.

Printre apicultorii care au fost certificați este și Andrei Bivol, prisaca căruia a fost și gazda evenimentului. Apicultorul a declarat că a participat în procesul de conversie la producția ecologică cu 300 de familii de albini. Cu toate că sunt condiții extrem de riguroase, apicultorul speră că aceste produse vor deschide noi perspective de comercializare a mierii, iar certificatul obținut va spori încrederea consumatorilor că mierea este cu adevărat ecologică.

În prezent, în Republica Moldova sunt înregistrate peste 7800 de stupine. Aproximativ 15% din totalul mierii produse în Moldova este consumat local, iar 85% este exportat. Republica Moldova exportă miere în principal către Uniunea Europeană, în special către România, Italia, Franța, Germania, Spania. Acum un an, alți 11 apicultori, cu suportul proiectului USAID APM în parteneriat cu compania Apicola-Lux CC, și-au certificat ecologic procesul de producere a mierii. 

Realitatea Live

03 Mai 2024, 17:01
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
03 Mai 2024, 17:01 // Actual //  Lupu Eduard

Republica Moldova a înregistrat un volum semnificativ de exporturi de semințe de floarea soarelui în luna aprilie, cu un total de 73 de mii de tone, în timp ce, într-un gest surprinzător, Comisia de licențiere a decis să permită importul de răsărită pentru prima dată, acordând dreptul exclusiv companiei Trans Oil. Reprezentantul Forței Fermierilor, Alexandr Slusari, a declarat că este vorba despre o cantitate de aproximativ 70 de mii de tone de răsărită.

Potrivit datelor publicate de Iurie Rija de la Asociația Exportatorilor și Importatorilor de Produse Agricole și Cerealiere, în luna aprilie, cele mai mari cantități de semințe de floarea soarelui au fost exportate de către RUSAGRO-PRIM, cu un total de 14,5 mii de tone. Rusagro-Prim SRL din Cupcini, Edineț, deținută de Savvelii Russu. Compania deține un elevator la Cupcini, dar și un terminal cerealier, în portul Reni din Ucraina. Pe locul doi la exportul de floarea soarelui este OROM-IMEXPO, cu 13,5 mii tone, și VADALEX GRAINS, cu 6,2 mii de tone.

Iurie Rija a subliniat că, în perioada iulie 2023 – aprilie 2024, Moldova a exportat un total de 794 de mii de tone de semințe de floarea soarelui, sub formă de materie primă și prelucrată.

În ceea ce privește exportul de ulei și răsărită de floarea soarelui, în aceeași perioadă menționată anterior, au fost livrate pe piețele externe 190 de mii de tone de ulei și 435,2 mii de tone de răsărită.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău