Cine pierde în afacerea caselor vândute cu 1 euro în Italia. Nu este totul atât de roz (FOTO)

10 Mart. 2021, 10:33
 // Categoria: Au Bani // Autor:  Realitatea.md
10 Mart. 2021, 10:33 // Au Bani //  Realitatea.md

Zeci de localități din Italia au vândut locuințe abandonate la prețuri derizorii, de 1 euro, declanșând un nou tip de goană după aur a cumpărătorilor din întreaga lume care încearcă să facă o investiție în zone frumoase și îndepărtate.

Foto: cnn.com

Tranzacțiile au fost considerate avantajoase pentru ambele părți, comunitățile „adormite” primind un aflux de noi cetățeni și investiții, pe măsură ce proprietățile degradate revin la viață și, mai important, deja încep să contribuie la veniturile locale.

Însă, în toată „afacerea” există și pierzători.

Acum, familiile proprietarilor originari ai unor case abandonate încep să se adreseze autorităților cu cereri de revendicare pentru casele vechi, spunând că ar fi trebuit să fie puși la curent cu vânzările, potrivit CNN.

Foto: cnn.com

 

Printre cei care contestă vânzarea caselor se numără și Josie Faccini, din Niagara Falls, Canada. Bunica ei, Consilia Scapillati, a emigrat în Canada în anii 1950, lăsând în urmă o căsuță pirorească din piatră în centrul istoric al localității Castropignano, în sudul regiunii Molise din Italia, casă pe care familia a vizitat-o ​​în mod regulat de-a lungul anilor.

După ce a citit despre planul orașului Castropignano de a-și vinde vechile locuințe, Faccini a început să-și facă griji cu privire la vechea proprietate a familiei și a petrecut luni întregi încercând, de departe, să-și reafirme pretenția la casa pe care bunica ei a abandonat-o cu decenii în urmă, scrie Digi 24.

Foto: cnn.com

Josie Faccini nu este singura în această situație. Totuși, autoritățile locale spun că au depus eforturi fantastice pentru a contacta familiile proprietarilor inițiali…

Supărată și frustrată

„Am auzit de planurile de vânzare, apoi am văzut un articol în care se spunea că primarul a trimis notificări în străinătate, dar nimeni din familia mea nu a fost informat despre vânzare”, a declarat pentru CNN Josie Faccini. Ea spune că a trimis mai multe e-mailuri și o scrisoare recomandată către Nicola Scapillati, primarul din Castropignano, dar nu a primit niciun răspuns.

Foto: cnn.com

Sunt atât de supărată și frustrată. Aș vrea să văd orașul înflorind și să contribui la asta, dar vă rog să nu ne furați casa.”

Faccini spune că a primit în cele din urmă un răspuns de la primar, după opt luni, dar că Scapillati i-a transmis că trebuie să furnizeze un act de proprietate și informații pentru a-și motiva revendicarea. Acest lucru s-ar putea dovedi foarte dificil. Primarul a spus pentru CNN că, de-a lungul anilor, locuința putea fi revendicată chiar și de către rude îndepărtate, însă nimeni nu a făcut-o.

Orașul Castropignano are aproximativ 100 de case abandonate, aflate în stare avansată de degradare.

Amenzi și confiscări

După ce a primit mii de e-mailuri de la potențiali cumpărători, primarul Scapillati a identificat o primă tranșă de case și a trimis aproximativ 20 de scrisori către proprietarii originali răspândiți în întreaga lume.

Foto: cnn.com

Primarul a spus pentru CNN că va confisca proprietățile și le va vinde noilor cumpărători, dacă proprietarii inițiali nu răspund într-un interval de timp rezonabil și să spună dacă intenționează să preia clădirile sau renunță la ele.

El spune că proprietățile sunt degradate și prezintă pericol.

Foto: cnn.com

Din punct de vedere legal, primarul este acoperit. Oricine deține proprietăți în Italia are obligația de a le întreține, astfel încât starea lor să nu prezinte niciun pericol. Nerespectarea acestui lucru poate duce la amenzi și confiscări.

Foto: cnn.com

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 12:32
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 12:32 // Actual //  Ursu Victor

Deși sistemul bancar din Republica Moldova oferă dobânzi competitive, 90% din creditele noi accesate de agenții economici sunt destinate să acopere datoriile anterioare, iar doar 10% reprezintă finanțări noi. Mai mult, valoarea acestora este semnificativ mai mică decât depozitele bancare ale acestora, ceea ce indică o problemă economică profundă.

În cadrul emisiunii „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”, expertul în politici economice a explicat că agenții economici au mai multe depozite decât credite, ceea ce este un semnal îngrijorător pentru economia țării. „Acest fenomen nu a mai fost înregistrat vreodată și reflectă o temere profundă a mediului de afaceri față de investiții”, a declarat Ioniță.

Analizând evoluția creditelor accesate, expertul a menționat că, deși volumul acestora a crescut semnificativ în ultimii ani, creditarea reală a fost extrem de scăzută. Astfel, din 2020 până în prezent, agenții economici au luat credite noi de 157,5 miliarde de lei, dar au întors datoriile vechi în valoare de 141,3 miliarde de lei, ceea ce face ca creditarea reală să fie de doar 16,2 miliarde de lei.

În ceea ce privește creditarea netă, Ioniță a subliniat faptul că în 2024, în primele trei trimestre, agenții economici au efectuat depozite bancare de 2,8 miliarde de lei, ceea ce a făcut ca creditarea netă să devină negativă, adică agenții economici au depozitat mai mulți bani în bănci decât au luat sub formă de credite.

„Această tendință de creditare netă negativă a persistat în 12 trimestre consecutive din 2020 până în prezent, ceea ce reflectă o fragilitate a mediului de afaceri și o lipsă de încredere în economia locală”, a adăugat expertul.

Veaceslav Ioniță a subliniat că acest fenomen este un semn clar al unei economii vulnerabile, în care agenții economici nu sunt dispuși să facă investiții, iar acest lucru se reflectă în creditarea netă scăzută și volumul în creștere al depozitelor bancare. În acest context, Ioniță a avansat prognoza că este nevoie de cel puțin zece ani pentru ca economia Moldovei să se restabilească la nivelul înregistrat înainte de criza bancară din 2014.

„În ciuda creșterii creditării, situația nu va începe să se îmbunătățească semnificativ până când creditarea netă nu va deveni pozitivă, ceea ce poate să se întâmple abia în 2025, dar cu o tendință clară de însănătoșire a economiei”, a concluzionat Ioniță.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău