Continuă călătoria pe „Drumul banilor”. BNM și Expert-Grup organizează ediția III. Cum te poți înregistra

22 Oct. 2021, 18:20
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  MD Bani
22 Oct. 2021, 18:20 // Bănci şi Finanţe //  MD Bani

Pe 29 octombrie 2021, Banca Națională a Moldovei (BNM) și Centrul Analitic Independent „Expert-Grup”, în cadrul proiectului comun „Dă sens banilor”, vor organiza cea de-a treia ediție a evenimentului „Drumul banilor”. Astfel, persoanele care  doresc să cunoască mai multe despre lumea finanțelor și să ia decizii financiare corecte sunt așteptate să participe.

Evenimentul va fi găzduit de Banca Națională a Moldovei și Centrul Analitic Independent „Expert-Grup” și se va desfășura în format on-line cu prilejul Zilei Internaționale a Economisirii.

„Epoca digitalizării și a globalizării aduce în casele și  gândurile noastre nevoia de  modernitate,  perspectivă, schimbare și  inovație. Este ceea ce definește evoluția permanentă a produselor financiare, a sectorului financiar în general și ne solicită o implicare tot mai robustă în luarea de atitudine și a deciziilor pe calea incluziunii financiare”, spune guvernatorul Băncii Naționale, Octavian Armașu.

Astfel, paticipanții la eveniment vor avea posibilitatea să discute la acest subiect cu organizatorii, să reflecteze și să beneficieze de răspunsuri la întrebări arzătoare. Vor afla de unde apar banii și cum ajung în circulație, care sunt semnele de siguranță ale acestora și cum să le identifice. De asemenea, vor conversa despre concepte precum economiile, instrumentele financiare și vor afla ce trebuie să cunoască pentru a face o investiție sau a contracta un credit.

Doritorii de a se înscrie la aceste activități, începând cu vârsta de 16 ani, pot transmite cererile de participare, completând un formular până la 28  octombrie 2021, ora 18:00.

„ Dă sens banilor” este un proiect de educație financiară lansat în luna martie 2019 de către Banca Națională a Moldovei și Centrul Analitic Independent „Expert-Grup”. Proiectul are scopul de a spori nivelul de înțelegere a principalelor concepte și produse financiare în rândul tinerilor, care să-i sprijine în gestionarea corectă a propriilor venituri și fundamentarea cu bună știință a deciziilor financiare.

Realitatea Live

05 Apr. 2025, 11:58
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Apr. 2025, 11:58 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Un tribunal din Republica Bașkortostan a decis naționalizarea a șapte fabrici deținute de fostul șef al „Gazprom Energo”, Alexei Mitiușov, în cadrul unei acțiuni demarate de Procuratura Generală a Rusiei. Valoarea totală a activelor preluate de stat se ridică la 31,5 miliarde de ruble, relatează Kommersant.

Decizia prevede trecerea în proprietatea statului a 100% din acțiunile sau părțile sociale ale companiilor „Salavatneftemaș”, „Salavatneftehimremstroi”, „Podzemneftegaz”, „Remenergomontaj”, „Neftehimremstroi”, „Tehcentr” și Uzina de catalizatori din Salavat. Aceste întreprinderi deservesc grupul „Gazprom Neftechim Salavat”, una dintre companiile-cheie ale industriei chimice din regiune.

Potrivit instanței, Mitiușov, care deține pașaport lituanian și permis de ședere în Spania, a stabilit un „control străin” asupra acestor active strategice, fapt considerat ilegal conform legislației ruse. Decizia a fost pusă în aplicare imediat, fără posibilitatea apelului, la cererea procurorilor, care au avertizat că o întârziere ar putea duce la oprirea producției, neplata salariilor și falimentul fabricilor.

În plângerea sa, Procuratura a susținut că Mitiușov a achiziționat companiile prin entități controlate – „Mercury Capital Trust” și „Corporate Center” – în urma unor tranzacții neautorizate și nevalidate de comisia guvernamentală sau Serviciul Federal Antimonopol. Împotriva fostului director „Gazprom Energo” a fost deschis un dosar penal în 2022, fiind acuzat de deturnare de fonduri de la „Gazprom Neftechim Salavat”. În februarie 2023, Mitiușov a fost dat în urmărire internațională.

Naționalizarea activelor considerate „strategice” a devenit o practică tot mai frecventă în Rusia după invadarea Ucrainei. Potrivit fostului șef al Transparency International Rusia, Ilia Șumanov, în ultimii trei ani, statul a preluat active în valoare de peste 2,07 trilioane de ruble. În 2024, The Moscow Times estimează că autoritățile au naționalizat cel puțin 67 de companii, cu venituri anuale de peste 807,6 miliarde de ruble și active evaluate la peste 544,7 miliarde.

Această decizie reflectă consolidarea controlului statului rus asupra economiei, în paralel cu o ofensivă împotriva proprietății private cu legături externe, în contextul actualei izolări internaționale.

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ