Lucia Gavrilița, SRL „VERDEVIU”: Prin exemplul nostru, sperăm să încurajăm alți părinți care au copii cu dizabilități

03 Nov. 2021, 09:43
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  MD Bani
03 Nov. 2021, 09:43 // Oameni şi Idei //  MD Bani

Lucia Gavrilița este expertă în nutriție vie, certificată internațional și fondatoarea companiei „Sănătate’n Verde Viu”, o companie nouă pe piață ce activează în domeniul sănătății pe segmentul nutriție, nutriție alcalină, vie și care produce sucuri din plante și legume. De asemenea, „Sănătate’n Verde Viu” este o întreprindere socială, antrenând în câmpul muncii peste 50 de persoane cu dizabilități.

„În mare parte activitatea noastră este focusată pe informarea populației, educarea populației pentru un stil de viață sănătos. De asemenea, producem și pachete gata de consumat pe care le livrăm la domiciliu. SRL „Verdeviu” este o întreprindere socială în care activează mai mult de 50 de persoane din păturile social-vulnerabile și persoane cu dizabilități.”

Ideea de afacere, înregistrată în 2017, a apărut din dorința de a implica copiii cu dizabilități în activitate. Odată ce s-au extins, au luat decizia de a angaja și alte persoane cu nevoi speciale.

„Chiar de la început, ne-am dorit să lansăm o afacere în care vom putea implica și copiii noștri, care sunt copii cu dizabilități. Am gândit afacerea în așa fel încât să poată și ei participa, să joace un rol activ în organizația noastră. De aici a apărut ideea de a angaja și alte persoane care, din anumite motive nu se pot angaja. În dependență de volumul de lucru vom angaja și alte persoane cu nevoi speciale.”

Pe lângă faptul că, „Sănătate’n Verde Viu” propune consumatorilor produse ecologice, mai oferă și consiliere psihologică, emoțională. De asemenea, se axează foarte mult pe informarea și educarea populației, promovând un stil de viață sănătos. În ultima perioadă, produsele sunt tot mai solicitate și de diasporă. Pentru produsele sale, Lucia Gavrilița folosește iarba de grâu pe care o consideră elixirul sănătății – care este cel mai puternic detoxifiant al ficatului găsit în natură și alte plante verzi care conțin substanțe necesare organismului.

„Sunt și alte companii care produc asemenea produse, dar noi suntem axați foarte mult pe consiliere, suport psihologic, suport emoțional pentru persoanele care vor să adopte un stil de viață diferit de cel anterior. În ultimul timp, tot mai multe persoane solicită produsele noastre și peste hotare. Pe viitor planificăm să ambalăm produsele noastre astfel încât să le exportăm mai ușor.”

Activitatea pe care o desfășoară compania fondată de Lucia Gavrilița are un aport deosebit de important pentru societate. Aici, persoanele cu dizabilități au șansa să obțină un loc de muncă, să devină mai activi și implicați social.

„Consider că ceea ce facem noi acum este foarte important. Persoanele cu dizabilități au posibilitatea să se integreze în câmpul muncii. De asemenea, prin exemplul nostru, sperăm să încurajăm alți părinți care au copii cu dizabilități să lanseze o afacere proprie de familie în care să implice și copiii.

Antreprenoriatul social, pentru mine, înseamnă să putem oferi locuri de muncă celor care nu pot să se angajeze, să ne axăm pe produse care pot aduce un beneficiu real societății.”

Fondatoarea întreprinderii sociale SRL „VERDEVIU” consideră că antreprenoriatul social are viitor în Republica Moldova și speră că tot mai mulți antreprenori vor opta pentru activități cu un impact asupra societății.

„În ultimii ani s-au făcut mai mulți pași concreți în vederea susținerii afacerilor sociale și sper ca acest tip de activități să fie dezvoltat tot mai mult în Republica Moldova. Atunci când vom avea mai multe întreprinderi sociale, mai puternic, lucrurile în acest domeniu se vor schimba foarte mult. Tendințele arată că mergem spre o societate în care Guvernul va acorda mai multă atenție organizațiilor și antreprenorilor care încearcă să aducă un aport pozitiv societății.”

Chiar dacă practică deja o activitate socială, Lucia Gavrililița nu se consideră un erou, ci doar o persoană simplă care a încercat să-și ajute copiii. În viziunea ei, o afacere socială trebuie să aibă un impact mult mai mare.

„Cred că antreprenorii sociali sunt eroi ai societății, sunt persoane motivate care luptă pentru a-și atinge scopul. Personal nu mă consider un erou, pentru că afacerea noastră a început cu ideea de a a-i ajuta pe copiii noștri. Totuși, o afacere socială trebuie să aibă un impact social mult mai mare.”

Campanie inițiată  și susținută de Proiectul transnațional Finance4SocialChange, cofinanțat din fondurile Uniunii Europene (FEDER, IPA, ENI). Scopul proiectului este promovarea impactului social și stimularea dezvoltării companiilor interesate de soluționarea problemelor comunitare. ODIMM este partener, alături de alte 19 instituții din 15 țări din regiunea Dunării.

Realitatea Live

05 Mai 2024, 11:48
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
05 Mai 2024, 11:48 // Actual //  Lupu Eduard

Banca turcă DenizBank, care este una dintre cele mai mari instituții de credit din țară, practic a încetat să mai deschidă conturi pentru cetățenii ruși de la începutul anului 2024, scrie RBC, citând doi intermediari care îi ajută pe ruși să obțină carduri de la băncile turcești.

„Din zece cereri de deschidere a unui cont, doar una primește aprobare. Este imposibil să deschizi un cont chiar și cu un permis de ședere și înregistrare în Turcia”, a descris situația unul dintre intermediari, Serghei Ovsyannikov. El a adăugat că DenizBank face acum excepții doar pentru clienții cu un depozit mare de 100 de mii de dolari și mai mult.

Problema a fost confirmată de partenerul de conducere al Lenar Wealth Management, Lenar Rakhmanov, care lucrează la Istanbul. Potrivit acestuia, probabilitatea ca un rus să deschidă un cont este influențată de „calibrul clientului” și de acordurile personale cu o anumită sucursală bancară.

A avea un permis de ședere și înregistrarea locală nu garantează deschiderea unui cont la DenizBank, confirmă un alt intermediar, Elena Chernysheva. Ea notează că cetățenii ruși, având în mână un pachet complet de documente necesare, le va fi mai ușor să contacteze o altă bancă în aceste scopuri.

La sfârșitul anului trecut, președintele american Joe Biden a semnat un decret care introduce restricții împotriva băncilor străine pentru a ajuta persoanele fizice și juridice ruse să eludeze sancțiunile și pentru a asista în aprovizionarea industriei ruse de apărare. După aceasta, o serie de instituții de credit străine au înăsprit condițiile pentru deservirea rușilor, iar cetățenii ruși au început, de asemenea, să aibă dificultăți în efectuarea plăților și transferurilor.

După invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia și sancțiunile ulterioare, unele țări, inclusiv Turcia, au început să ajute Moscova să reexporte mărfuri. Potrivit unor surse familiare cu Financial Times, agențiile de informații ruse au depus „efort și timp considerabil” pentru a găsi modalități de a evita sancțiunile și controalele la export, iar intermediarii financiari au început să participe la astfel de operațiuni „intenționat sau neintenționat”.

Partenerul Pen & Paper, Kira Vinokurova, consideră că refuzurile de a deschide conturi sunt cauzate de riscurile pentru bănci de a fi supuse sancțiunilor, deoarece accesul indivizilor ruși la sistemul financiar global poate fi privit ca o contribuție la sectorul financiar rus. În plus, crește riscul introducerii unor măsuri restrictive de asistență pentru eludarea sancțiunilor anti-ruse.

„Prin deschiderea unui cont pentru persoane ruse, băncile turce trebuie să cheltuiască resurse suplimentare pentru verificarea tranzacțiilor din punctul de vedere al participării persoanelor sancționate sau al implementării activităților interzise din punctul de vedere al sancțiunilor occidentale”, spune Vinokurova, menționând că Rusia este acum „o jurisdicție cu un risc crescut de sancțiuni”.

Cerințele de deservire a rușilor de către băncile turcești vor deveni mai stricte în viitor din cauza presiunii tot mai mari de sancțiuni, dar este puțin probabil ca băncile turce să abandoneze complet noii clienți ruși, avocatul este sigur: „Unul dintre principiile regimurilor de sancțiuni ale Jurisdicțiile occidentale sunt în centrul măsurilor pe anumite persoane, sectoare, bunuri sau servicii, iar refuzul complet de a servi rușii este puțin probabil să fie încurajat de acestea.”

În luna mai anul trecut, vicepreședintele Băncii Rusiei, Alexey Guznov, a raportat problemele cu care se confruntă băncile rusești atunci când încearcă să deschidă conturi în țări „prietenoase” pentru a stabili un comerț ocolind dolarul, euro și alte valute mondiale. Înainte de aceasta, Banca Centrală a Federației Ruse a spus că băncile străine nu au răspuns propunerilor de parteneriat ale colegilor ruși, iar președintele Comitetului Dumei pentru Piața Financiară, Anatoli Aksakov, a spus că doar trei instituții de credit au reușit să deschidă. conturi de corespondent.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău