Amenzi de până la 1.450 de EURO! Ce riscă austriecii care încalcă restricțiile pe perioada lockdown-ului

16 Nov. 2021, 07:20
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
16 Nov. 2021, 07:20 // Actual //  MD Bani

Începând de luni, Austria va plasa milioane de persoane care nu sunt complet vaccinate împotriva coronavirusului în regim de izolare pentru a face față unei creșteri a infecțiilor la niveluri record și presiunii tot mai mari asupra unităților de terapie intensivă. Despre aceasta a anunțat duminică guvernul austriac.

Astfel, Austria este prima țară europeană care reintroduce aceleași restricții privind circulația zilnică care se aplicau în timpul blocajelor naționale înainte de introducerea vaccinurilor, deși de data aceasta acestea afectează doar o minoritate a populației.

„Nu luăm această măsură cu ușurință, dar este necesară”, a declarat cancelarul Alexander Schallenberg la o conferință de presă în care a anunțat noua măsură, conform căreia persoanele nevaccinate nu pot ieși din casele lor decât pentru un număr limitat de motive, cum ar fi mersul la serviciu sau cumpărarea de produse de primă necesitate.

Amenzi uriașe pentru cei care vor încălca restricțiile

Ministrul de interne, Karl Nehammer, a declarat că vor exista controale amănunțite ale poliției și amenzi de până la 1.450 de euro pentru încălcări, iar toate interacțiunile cu poliția vor include verificarea statutului de vaccinare al persoanelor.

„Începând de mâine, fiecare cetățean, fiecare persoană care locuiește în Austria trebuie să fie conștient că poate fi verificat de poliție”, a declarat Nehammer în cadrul conferinței de presă.

Potrivit informațiilor oficiale, aproximativ 65% din populația Austriei este complet vaccinată împotriva COVID-19, una dintre cele mai scăzute rate din Europa de Vest. Mulți austrieci sunt sceptici cu privire la vaccinuri, un punct de vedere încurajat de Partidul Libertății de extremă dreapta, al treilea ca mărime din parlament.

Măsurile de luni le vor extinde pe cele introduse în urmă cu o săptămână, care au interzis accesul persoanelor nevaccinate în locuri precum restaurantele, hotelurile, teatrele și teleschiurile.

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 12:32
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 12:32 // Actual //  Ursu Victor

Deși sistemul bancar din Republica Moldova oferă dobânzi competitive, 90% din creditele noi accesate de agenții economici sunt destinate să acopere datoriile anterioare, iar doar 10% reprezintă finanțări noi. Mai mult, valoarea acestora este semnificativ mai mică decât depozitele bancare ale acestora, ceea ce indică o problemă economică profundă.

În cadrul emisiunii „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”, expertul în politici economice a explicat că agenții economici au mai multe depozite decât credite, ceea ce este un semnal îngrijorător pentru economia țării. „Acest fenomen nu a mai fost înregistrat vreodată și reflectă o temere profundă a mediului de afaceri față de investiții”, a declarat Ioniță.

Analizând evoluția creditelor accesate, expertul a menționat că, deși volumul acestora a crescut semnificativ în ultimii ani, creditarea reală a fost extrem de scăzută. Astfel, din 2020 până în prezent, agenții economici au luat credite noi de 157,5 miliarde de lei, dar au întors datoriile vechi în valoare de 141,3 miliarde de lei, ceea ce face ca creditarea reală să fie de doar 16,2 miliarde de lei.

În ceea ce privește creditarea netă, Ioniță a subliniat faptul că în 2024, în primele trei trimestre, agenții economici au efectuat depozite bancare de 2,8 miliarde de lei, ceea ce a făcut ca creditarea netă să devină negativă, adică agenții economici au depozitat mai mulți bani în bănci decât au luat sub formă de credite.

„Această tendință de creditare netă negativă a persistat în 12 trimestre consecutive din 2020 până în prezent, ceea ce reflectă o fragilitate a mediului de afaceri și o lipsă de încredere în economia locală”, a adăugat expertul.

Veaceslav Ioniță a subliniat că acest fenomen este un semn clar al unei economii vulnerabile, în care agenții economici nu sunt dispuși să facă investiții, iar acest lucru se reflectă în creditarea netă scăzută și volumul în creștere al depozitelor bancare. În acest context, Ioniță a avansat prognoza că este nevoie de cel puțin zece ani pentru ca economia Moldovei să se restabilească la nivelul înregistrat înainte de criza bancară din 2014.

„În ciuda creșterii creditării, situația nu va începe să se îmbunătățească semnificativ până când creditarea netă nu va deveni pozitivă, ceea ce poate să se întâmple abia în 2025, dar cu o tendință clară de însănătoșire a economiei”, a concluzionat Ioniță.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău