INTERVIU VIDEO// Irina Brăiescu, Bray’s Decor: am lansat o afacere cu 100 de lei. De la hobby la antreprenoriat

01 Dec. 2021, 10:37
 // Categoria: Interviu // Autor:  MD Bani
01 Dec. 2021, 10:37 // Interviu //  MD Bani

Irina Brăiescu este o tânără antreprenoare din Republica Moldova ce creează produse sub marca Bray’s Decor. La ei găsiți diverse obiecte decorative din lemn, pictate manual, care sunt comercializate atât în țară cât și peste hotare. Pe parcursul a șase ani de activitate, au reușit să diversifice portofoliul de clienți, să colaboreze cu cele mai mari companii de telecomunicații din țară, hoteluri și restaurante. Într-un interviu pentru Bani.md, Irina Brăiescu a vorbit despre cum a lansat o afacere cu 100 de lei, cât de important este site-ul pentru o afacere, despre prețuri și înregistrarea mărcii la AGEPI. De asemenea, fiind de șase ani în domeniul business încurajează femeile din țara noastră să lanseze afaceri.

„Niciodată scopul meu de bază nu a fost să fiu antreprenor, s-a întâmplat natural să lansez o afacere. Primul produs pe care l-am creat a fost solicitat și am decis să deschid o afacere prin intermediul căreia să pot dărui obiectele create de mine, pe atunci, iar acum de întreaga echipă.”

Cum să lansezi o afacere cu bani puțini

Chiar dacă, la început totul i se părea dificil și extrem scump, a înțeles că, de fapt, procedura de lansare este foarte simplă, unele dificultăți apar atunci când te confrunți cu partea de management, contabilitate. În viziunea Irinei, nu ai nevoie de foarte mulți bani pentru a lansa o afacere, personal, ea a început cu 100 de lei.

„Pentru început, realizați un produs test pe care îl puteți propune prietenilor, prezentați-l la o expoziție, vindeți pe o pagină. Dacă produsul este solicitat, este necesar pe piață și dacă rezolvi problema unui consumator merită să mărești producția.”

De la hobby la propriul business

Irina Brăiescu a transformat hobby-ul într-o afacere de succes. Acum, ea este mai mult implicată în comunicarea cu clienții și administrarea afacerii, cu toate acestea nu a renunțat și la partea creativă.

Produsele confecționate de Bray’s Decor ajung și peste hotare, ele sunt în mare parte solicitate de diasporă. Pe viitor, planifică să se extindă peste hotare, iar acum sunt la etapa de cercetare a pieței. De asemenea, își dorește să mărească echipa.

„Clienții noștri, cei existenți, dar și ce noi, cunosc deja că produsele noastre sunt deosebite, sunt din lemn, sunt lucrate manual. Dacă e să cumpărăm produse asemănătoare în magazinele care importă, cu siguranță sunt și mai scumpe decât la noi. Majoritatea înțeleg deja că un lucru manual costă, din acest motiv, clienții nu spun că produsele sunt prea scumpe.”

Înregistrarea mărcii la Agenţia de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI)

Fondatoarea Bray’s Decor consideră că, un avantaj important pentru export îl are înregistrarea mărcii, produsului. Certificat de înregistrare oferă siguranță producătorilor.

„Cu ajutorul unui proiect am reușit să ne înregistrăm marca, schițele, am acoperit câteva domenii și planificăm să ne extindem, cum ar fi textilele, sticlă, metal. Am avut unele confruntări, am observat că pe piața noastră au apărut produse „copii” a produselor noastre. Certificatul de înregistrare a mărcii îți protejează produsul și marca ta și poți fi sigur, că peste noapte nu va apărea un alt producător care îți copiază produsele de bază.”

Programe de susținere a afacerilor

Irina Brăiescu se implică activ în proiecte de susținere a afacerilor. Prin intermediul lor a reușit să achiziționeze utilaj foarte scump pentru întreprindere. De asemenea, ea subliniază faptul că, în această perioadă se oferă un suport deosebit pentru antreprenori.

„Îmi place să lucrez la proiecte, fiindcă astfel te impun să vezi în perspectivă, cum va fi afacerea ta în câțiva ani. Așa vezi progresul, înțelegi încotro mergi. De asemenea, îmi plac foarte mult oamenii pe care îi întâlnesc în cadrul proiectelor.”

Chiar dacă Irina se dedică foarte mult timp afacerii, ea reușește să se implice și să acorde timp familiei. Chiar dacă e dificil, ea spune că e posibil, întrucât sunt multe femei care au reușit să obțină performanțe deosebite în afaceri și chiar să ajungă în listele Forbes.

Pandemia a fost un imbold pentru a lansa site-ul companiei cu magazin online, aceasta a fost unica modalitate de a fi aproape de clienți. De asemenea, au fost susținuți financiar în cadrul unui proiect. Acum el este o vitrină pentru produsele Bray’s Decor. Cu toate că are o mulțime de avantaje, acesta necesită și multe investiții.

Un alt aspect important menționat de Irina Brăiescu este învățarea continuă, potrivit ei doar așa poți crește un business, indiferent de domeniu.

Ea consideră că femeile din țara noastră au șanse foarte mari pentru a deveni antreprenoare. Se oferă foarte multă susținere.

Pentru mai multe detalii urmăriți interviul integral:

Realitatea Live

01 Mai 2024, 12:33
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
01 Mai 2024, 12:33 // Actual //  Lupu Eduard

Numărul populației active din Republica Moldova a fost de aproape 930 de mii de oameni, în anul 2023. Dintre aceștia, doar 887 de mii erau angajați sau studenți în licee și universități, arată datele Biroului Național de Statistică.

În ceea ce privește distribuția forței de muncă, aproximativ 200 de mii de persoane sunt angajate în sectorul public, în timp ce restul de 600 de mii lucrează în sectorul privat.

La capitolul șomaj, în 2023, rata a fost de 4,6%, cu 1,5 puncte procentuale mai mare față de 2022, totalizând 42,6 mii de persoane șomere. Datele arată că bărbații întâmpină cele mai mari dificultăți în găsirea unui loc de muncă, în timp ce peste patru la sută dintre femei sunt neangajate. În plus, majoritatea șomerilor locuiesc în orașe, cu o rată a șomajului de puțin peste patru la sută în sate.

De asemenea, practica angajării fără contracte individuale de muncă este mai frecventă în rândul bărbaților, cu peste 9%, comparativ cu femeile, unde cota este de aproximativ 5%. Această practică este întâlnită mai ales în sectoarele agriculturii, construcțiilor, industriei și comerțului.

În trimestrul patru al anului 2023, salariul mediu a fost de 13 400 de lei, în sectorul bugetar, salariații au primit în medie 11 618 lei, iar în sectorul real 14 023 lei.

În ceea ce privește emigrarea în scop de muncă, numărul moldovenilor care pleacă peste hotare în căutarea unui loc de muncă a scăzut, înregistrându-se o reducere de aproximativ 10 mii de persoane în comparație cu anul precedent. La sfârșitul anului trecut, aproape 83 de mii de moldoveni lucrau în străinătate, în timp ce în 2022, acest număr a fost de 93 de mii de persoane.

Statisticile oficiale arată că Republica Moldova are una dintre cele mai semnificative diaspore din UE, raportat la populația rezidentă a țării. Pentru fiecare trei persoane care locuiesc în țară, există un moldovean în străinătate.

Astfel, conform datelor oficiale, în străinătate sunt 972 958 de moldoveni, ceea ce reprezintă peste o treime din populația țării. Cei mai mulți sunt în Federația Rusă – 294 mii, Romania – 285,3 mii, Italia – 194,4 mii, Ucraina – 152,2 mii și SUA – 45,7 mii.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău