INTERVIU VIDEO// Irina Brăiescu, Bray’s Decor: am lansat o afacere cu 100 de lei. De la hobby la antreprenoriat

01 Dec. 2021, 10:37
 // Categoria: Interviu // Autor:  MD Bani
01 Dec. 2021, 10:37 // Interviu //  MD Bani

Irina Brăiescu este o tânără antreprenoare din Republica Moldova ce creează produse sub marca Bray’s Decor. La ei găsiți diverse obiecte decorative din lemn, pictate manual, care sunt comercializate atât în țară cât și peste hotare. Pe parcursul a șase ani de activitate, au reușit să diversifice portofoliul de clienți, să colaboreze cu cele mai mari companii de telecomunicații din țară, hoteluri și restaurante. Într-un interviu pentru Bani.md, Irina Brăiescu a vorbit despre cum a lansat o afacere cu 100 de lei, cât de important este site-ul pentru o afacere, despre prețuri și înregistrarea mărcii la AGEPI. De asemenea, fiind de șase ani în domeniul business încurajează femeile din țara noastră să lanseze afaceri.

„Niciodată scopul meu de bază nu a fost să fiu antreprenor, s-a întâmplat natural să lansez o afacere. Primul produs pe care l-am creat a fost solicitat și am decis să deschid o afacere prin intermediul căreia să pot dărui obiectele create de mine, pe atunci, iar acum de întreaga echipă.”

Cum să lansezi o afacere cu bani puțini

Chiar dacă, la început totul i se părea dificil și extrem scump, a înțeles că, de fapt, procedura de lansare este foarte simplă, unele dificultăți apar atunci când te confrunți cu partea de management, contabilitate. În viziunea Irinei, nu ai nevoie de foarte mulți bani pentru a lansa o afacere, personal, ea a început cu 100 de lei.

„Pentru început, realizați un produs test pe care îl puteți propune prietenilor, prezentați-l la o expoziție, vindeți pe o pagină. Dacă produsul este solicitat, este necesar pe piață și dacă rezolvi problema unui consumator merită să mărești producția.”

De la hobby la propriul business

Irina Brăiescu a transformat hobby-ul într-o afacere de succes. Acum, ea este mai mult implicată în comunicarea cu clienții și administrarea afacerii, cu toate acestea nu a renunțat și la partea creativă.

Produsele confecționate de Bray’s Decor ajung și peste hotare, ele sunt în mare parte solicitate de diasporă. Pe viitor, planifică să se extindă peste hotare, iar acum sunt la etapa de cercetare a pieței. De asemenea, își dorește să mărească echipa.

„Clienții noștri, cei existenți, dar și ce noi, cunosc deja că produsele noastre sunt deosebite, sunt din lemn, sunt lucrate manual. Dacă e să cumpărăm produse asemănătoare în magazinele care importă, cu siguranță sunt și mai scumpe decât la noi. Majoritatea înțeleg deja că un lucru manual costă, din acest motiv, clienții nu spun că produsele sunt prea scumpe.”

Înregistrarea mărcii la Agenţia de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI)

Fondatoarea Bray’s Decor consideră că, un avantaj important pentru export îl are înregistrarea mărcii, produsului. Certificat de înregistrare oferă siguranță producătorilor.

„Cu ajutorul unui proiect am reușit să ne înregistrăm marca, schițele, am acoperit câteva domenii și planificăm să ne extindem, cum ar fi textilele, sticlă, metal. Am avut unele confruntări, am observat că pe piața noastră au apărut produse „copii” a produselor noastre. Certificatul de înregistrare a mărcii îți protejează produsul și marca ta și poți fi sigur, că peste noapte nu va apărea un alt producător care îți copiază produsele de bază.”

Programe de susținere a afacerilor

Irina Brăiescu se implică activ în proiecte de susținere a afacerilor. Prin intermediul lor a reușit să achiziționeze utilaj foarte scump pentru întreprindere. De asemenea, ea subliniază faptul că, în această perioadă se oferă un suport deosebit pentru antreprenori.

„Îmi place să lucrez la proiecte, fiindcă astfel te impun să vezi în perspectivă, cum va fi afacerea ta în câțiva ani. Așa vezi progresul, înțelegi încotro mergi. De asemenea, îmi plac foarte mult oamenii pe care îi întâlnesc în cadrul proiectelor.”

Chiar dacă Irina se dedică foarte mult timp afacerii, ea reușește să se implice și să acorde timp familiei. Chiar dacă e dificil, ea spune că e posibil, întrucât sunt multe femei care au reușit să obțină performanțe deosebite în afaceri și chiar să ajungă în listele Forbes.

Pandemia a fost un imbold pentru a lansa site-ul companiei cu magazin online, aceasta a fost unica modalitate de a fi aproape de clienți. De asemenea, au fost susținuți financiar în cadrul unui proiect. Acum el este o vitrină pentru produsele Bray’s Decor. Cu toate că are o mulțime de avantaje, acesta necesită și multe investiții.

Un alt aspect important menționat de Irina Brăiescu este învățarea continuă, potrivit ei doar așa poți crește un business, indiferent de domeniu.

Ea consideră că femeile din țara noastră au șanse foarte mari pentru a deveni antreprenoare. Se oferă foarte multă susținere.

Pentru mai multe detalii urmăriți interviul integral:

Realitatea Live

11 Apr. 2025, 14:55
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
11 Apr. 2025, 14:55 // Actual //  bani.md

Titlurile presei care susțin că Trump a cedat în fața presiunilor interne și externe sunt, în general, încă premature. Verdictul nu a fost încă dat, întrucât foarte multe vor depinde de rezultatul negocierilor purtate de Trump cu partenerii comerciali ai Americii în următoarele 90 de zile și mai departe, precum și de evoluția relațiilor dintre SUA și China, notează evz.ro.

Un factor-cheie care îl motivează pe președintele Donald Trump este nevoia de a emana putere și dorința de a o folosi. Inițiativa sa globală, amplă, privind tarifele, marchează o reconfigurare istorică a relațiilor comerciale ale SUA la nivel mondial. Cu toate acestea, este în esență un joc de putere geopolitică care îi vizează pe mulți, dar în special China, care de ani de zile își desfășoară propriul joc de putere. Unii ar spune chiar război neregulat – împotriva SUA, a Occidentului în general și a altora.

În timp ce China este stăpâna lanțurilor globale de producție și de aprovizionare, SUA sunt încă lider în domeniul financiar. Trăim în continuare într-o lume dominată și denominată în dolari, cel puțin pentru moment. Predominanța pe frontul tehnologic, în special IA și domeniile conexe, este încă disponibilă.

Țările terțe care nu sunt pe deplin aliate sau legate de SUA sau China, și care constituie majoritatea națiunilor din întreaga lume, se luptă din ce în ce mai mult în acest mediu concurențial.

Națiunile mai mici și mai vulnerabile vor fi adesea forțate să facă alegeri dificile între marile puteri. Statele mai mari, inclusiv puterile regionale sau de mijloc, vor avea mai multe pârghii pentru a pune marile puteri una împotriva celeilalte și pentru a obține mai multe concesii în interesul propriu.

Pe măsură ce intrăm în al doilea trimestru al secolului XXI, atenția globală principală se concentrează în principal asupra ciocnirii SUA – China. Cu toate acestea, în cadrul ecuației de putere internațională a intereselor concurente și variate, este important să nu subestimăm impactul puterilor de mijloc, care pot modela evenimentele mult peste așteptări în următorii ani și decenii.

Casa Albă a declarat că a fost contactată de mai mult de 50 de țări pentru a discuta despre reducerea tarifelor. Principala țintă a lui Trump, China, a promis să „lupte până la capăt”, după ce președintele american a amenințat cu o nouă taxă de 50%. În cazul în care China nu își retrage taxele de retorsiune asupra a 34% din importurile americane, care urmează să intre în vigoare la 10 aprilie.

Deși Uniunea Europeană se confruntă cu o cotă forfetară de 20 % la exporturile către SUA, multe vor depinde de schimburile comerciale individuale ale fiecărui stat membru cu SUA.

Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, a declarat că UE ar putea elimina tarifele la produsele industriale americane, dacă Trump ar elimina în schimb taxele echivalente.

În ciuda titlurilor, amenințarea cea mai presantă cu care se confruntă UE este de fapt dumpingul de produse chinezești în Europa, destinate inițial piețelor americane.

Țările asiatice se confruntă cu cele mai mari tarife, având în vedere proporția mai mare a exporturilor lor din SUA. Cu toate acestea, pragmatismul în soluționarea diferendelor ar putea prevala mai curând în cazul celor care se află sub umbrela de securitate a SUA, inclusiv Japonia, Coreea de Sud și Taiwan. Trump va folosi cu siguranță cartea apărării la masa negocierilor.

În contextul în care Coreea de Sud se află într-o criză constituțională profundă și urmează să organizeze alegeri anticipate, prim-ministrul Japoniei încearcă să obțină un angajament urgent cu Casa Albă și o posibilă vizită personală.

Indonezia, cea mai mare economie din Asia de Sud-Est, a fost lovită de un tarif de 32 %. A refuzat să riposteze și a optat pentru negocieri directe cu SUA.

Vietnamul, un important partener strategic al SUA, a fost una dintre cele mai afectate țări din Asia, cu un tarif de 46 %. Cu toate acestea, diplomația rapidă a președintelui Lam pentru a dezamorsa tensiunile. Au fost demarate discuții pentru eliminarea taxelor și pentru o întâlnire cu Trump.

Deși negocierile comerciale vor urma în mod inevitabil, o întrebare mai amplă rămâne: Cât timp pot rezista piețele și investitorii la incertitudinea și volatilitatea actuale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009
NO COMMENT | IGSU a primit 19 autospeciale de intervenție, donate de Guvernul Japoniei
NO COMMENT | IGSU a primit 19 autospeciale de intervenție, donate de Guvernul Japoniei
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU