START INOVAȚIE în dezvoltarea competitivă a sectorului TIC. A fost semnat un nou acord

30 Nov. 2021, 11:22
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
30 Nov. 2021, 11:22 // Bani și Afaceri //  MD Bani

Moldova Innovation Technology Park și Proiectul Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID și Suedia, și-au luat angajamentul ca, în următorii 5 ani, să susțină dezvoltarea competitivă a industriei TIC în Republica Moldova.

În acest sens, a fost semnat acordul cu genericul „Dezvoltarea competitivă a sectorului tehnologiei informației și comunicațiilor din Moldova, a ecosistemului de inovare digitală și a economiei digitale” de către Natalia Donțu, administratoarea Moldova Innovation Technology Park și Doina Nistor, directoarea Proiectului Tehnologiile Viitorului.

Pentru perioada 2021-2026, Acordul de Parteneriat dintre Moldova Innovation Technology Park și Proiectul Tehnologiile Viitorului își propune:

  • Îmbunătățirea cadrului juridic și al mediului de afaceri, prin susținerea politicilor în domeniul TIC și economiei digitale competitive la nivel național și regional;
  • Promovarea Republicii Moldova ca destinație IT cu valoare adăugată ridicată pentru investitorii internaționali, specialiștii străini și companiile care sunt în căutare de parteneri de afaceri în domeniul IT;
  • Facilitarea și stimularea generării inovației digitale și absorbției acesteia în diferite sectoare economice;
  • Dezvoltarea unei comunități antreprenoriale IT capabilă să performeze prin competiție și cooperare, inclusiv și cu companii din sectoare economice conexe;
  • Sprijinirea competitivității afacerilor locale și internaționale prin consolidarea capacităților acestora pentru generarea produselor cu valoare adăugată înaltă.

Natalia Donțu, administratoarea Moldova Innovation Technology Park: „ Acest parteneriat se aliniază viziunii noastre strategice și vom fi bucuroși să ne unim eforturile cu echipa Proiectului Tehnologiile Viitorului pentru dezvoltarea ecosistemului tech și de inovare digitală, dar și al economiei digitale în ansamblu. Vom dezvolta și implementa împreună proiecte de impact pe platforma celei mai mari comunități antreprenoriale tech din țara noastră (reprezentată de cei peste 925 rezidenți ai parcului), fiind convinși că acestea vor spori și mai mult cooperarea sinergică a statului, mediului privat și academic, partenerilor de dezvoltare, dar și al altor actori ai ecosistemului în realizarea obiectivelor comune.”

În urma extinderii parteneriatului cu Moldova Innovation Technology Park, acțiunile care urmează a fi implementate în următorii 5 ani vor duce la creșterea exporturilor și investițiilor cu valoare adăugată în sectorul TIC,  dezvoltarea unui ecosistem de inovare digitală dinamic, incluziv și conectat, îmbunătățirea abilităților forței de muncă, prin practici mai sigure și oportunități de angajare, mai multă accesibilitate la piețe externe, inclusiv parteneri și investitori, dar și dezvoltarea abilităților antreprenoriale în rândul tinerilor și a specialiștilor IT.

Doina Nistor, directoarea Proiectului Tehnologiile Viitorului: „Inițiativele de susținere și dezvoltare a unui mediu antreprenorial  destinat sectorului IT vor impulsiona companiile cu profil tehnologic în  accesarea de noi piețe de desfacere, atragerea partenerilor și implementarea inovațiilor în alte sectoare conexe. Moldova IT Park are  peste 900 de companii membre active și angajează peste 80% din forța de  muncă totală din sectorul TIC.”

Moldova Innovation Technology Park este din 2018 cea mai importantă inițiativă guvernamentală pentru dezvoltarea industriei IT din Moldova și creșterea competitivității acesteia la nivel regional. În prezent, Moldova Innovation Technology Park este primul și singurul parc IT din țara noastră, ai cărui locuitori beneficiază de facilitățile prevăzute de legislația aferentă parcurilor IT. Fiind creat pentru o perioadă de 10 ani, Moldova Innovation Technology Park  are astăzi peste 920 de companii rezidente, dintre care 171 de companii cu capital străin din 35 de țări și peste 550 de companii nou create după lansarea parcului IT. Companiile rezidente generează 14.500 de locuri de muncă cu un salariu mediu lunar de 32.000 lei și o cifră de afaceri anuală de peste 5,4 miliarde lei.

Proiectul Tehnologiile Viitorului este o continuare strategică a Proiectului de Competitivitate din Moldova, implementat în perioada septembrie 2015 – septembrie 2021, care a avansat competitivitatea a patru sectoare economice emergente – viticultura, turismul, industria ușoară și tehnologiile informaționale. Proiectul are un buget total de 32,8 mln USD, acordați de USAID și Suedia, și va fi implementat în perioada 2021-2026.

Realitatea Live

25 Nov. 2024, 14:44
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
25 Nov. 2024, 14:44 // Actual //  Ursu Victor

Sergiu Tofilat, membru al Consiliului de Observatori al Moldovagaz, a lansat acuzații grave la adresa autorităților moldovenești, afirmând că directorii ANRE, împreună cu deputatul PAS Radu Marian, dar și cu sprijinul Gazprom și al propagandiștilor pro-ruși, apără cu îndârjire conducerea de la Moldovagaz. Acesta susține că acest comportament reprezintă o „trădare de patrie”, având în vedere contextul geopolitic tensionat și dependența energetică a Republicii Moldova de Rusia.

Tofilat a declarat că lista de „avocați” ai Moldovagaz nu este completă și că este esențial ca țara să își cunoască „eroii”, făcând apel la transparență și responsabilitate în gestionarea resurselor energetice naționale. El a subliniat că susținerea instituțiilor și a celor care administrează gazele naturale din Republica Moldova, într-un context în care securitatea energetică este un subiect de mare importanță, ridică întrebări legate de interesele naționale și de viitorul țării.

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a emis, sâmbăta trecută, o opinie critică asupra proiectului de lege care prevede instituirea unui mecanism de desemnare a conducerii temporare pentru întreprinderile energetice. Potrivit ANRE, legislația actuală oferă suficiente instrumente pentru asigurarea continuității activității Moldovagaz, inclusiv în procesul de achiziție a gazelor naturale.

De cealaltă parte, Radu Marian, președintele Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe, a respins acuzațiile lui Tofilat, precizând că proiectul trebuia să fie gestionat inițial de Ministerul Energiei. „Pe oameni îi interesează ca resursele energetice să fie accesibile și din surse stabile, nu telenovelele politice,” a spus Marian, adăugând că va analiza proiectul doar după ce acesta ajunge la Parlament.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală