MEDIACOR și-a deschis ușile pentru industriile creative și digital media din Moldova. Cum să participi la un tur ghidat

09 Dec. 2021, 15:14
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
09 Dec. 2021, 15:14 // Actual //  MD Bani

MEDIACOR și-a deschis ușile pentru industriile creative și digital media din Republica Moldova! Acesta este primul centru de excelență în producție digital-media din țară creat în cadrul unui parteneriat dintre Ambasada SUA, USAID, Guvernele Suediei, Marii Britanii, Ministerul Educației și Cercetării, Ministerul Culturii, Universitatea de Stat din Moldova și Asociația COR. Valoarea totală a investiției fiind de 3 milioane USD.

MEDIACOR este amplasat pe o suprafață de 3.000 m2. Centrul pune la dispoziția industriilor media și creative, studenților, pasionaților de new-media spații profesioniste pentru pre-producție și post-producție video, audio, animație.

În cadrul evenimentului a participat Scott Hocklander, Directorul Misiunii USAID în Moldova, Sergiu Prodan, Ministrul Culturii, Steven Fisher, Ambasadorul Marii Britanii, Madelene Eichhorn, Manageră de Proiecte, Ambasada Suediei.

În acest context au fost organizate tururi ghidate care au oferit posibilitatea tuturor celor interesați de industriile creative și de media să cunoască în regim de lucru tehnologii media pentru virtualizarea platourilor de filmări, iar prin intermediul lentilelor, ochelarilor VR, vizitatorii au putut urmări desenul animat „Aripi”, prima producție locală de realitate virtuală. La fel, școala de film „MILAP” a lansat un nou curs cinematografic cu instruiri practice și teoretice realizate de cineaști și videografi notorii.

MEDIACOR este găzduit de către Universitatea de Stat din Moldova și oferă studenților, profesioniștilor și studiourilor de producție posibilitatea de a realiza produse media la standardele industriei globale, aplicând noi tehnologii din media digitală.

Centrul pune la dispoziția industriilor creative și media 4 etaje cu zone special prevăzute pentru proiecții și evenimente, spații pentru depozitarea și păstrarea serverelor, studiouri pentru producție audio și video, de înregistrare a sunetului, mixaj audio, dublare, foley și editare video, dar și platouri pentru filmări flexibile. MEDIACOR este platforma ce va crea conținut de calitate, va dezvolta producția locală de film, animație, jocuri și va atrage jucători globali din domeniu în țara noastră.

În prezent, industriile creative și media din Moldova numără peste 2.800 companii, 13.000 angajați și apr. 3.000 liberi profesioniști. Valoarea exportului de produse digital media, dezvoltate în Moldova, a depășit 200 mln. USD în 2018.

MEDIACOR a fost lansat cu susținerea Proiectului Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID și Suedia.

Tururi ghidate în spațiile MEDIACOR vor fi organizate și mâine, 10 decembrie. Pentru a participa este necesar să vă înregistrați prealabil. Detalii pe pagina Facebook Mediacor.

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 12:32
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 12:32 // Actual //  Ursu Victor

Deși sistemul bancar din Republica Moldova oferă dobânzi competitive, 90% din creditele noi accesate de agenții economici sunt destinate să acopere datoriile anterioare, iar doar 10% reprezintă finanțări noi. Mai mult, valoarea acestora este semnificativ mai mică decât depozitele bancare ale acestora, ceea ce indică o problemă economică profundă.

În cadrul emisiunii „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”, expertul în politici economice a explicat că agenții economici au mai multe depozite decât credite, ceea ce este un semnal îngrijorător pentru economia țării. „Acest fenomen nu a mai fost înregistrat vreodată și reflectă o temere profundă a mediului de afaceri față de investiții”, a declarat Ioniță.

Analizând evoluția creditelor accesate, expertul a menționat că, deși volumul acestora a crescut semnificativ în ultimii ani, creditarea reală a fost extrem de scăzută. Astfel, din 2020 până în prezent, agenții economici au luat credite noi de 157,5 miliarde de lei, dar au întors datoriile vechi în valoare de 141,3 miliarde de lei, ceea ce face ca creditarea reală să fie de doar 16,2 miliarde de lei.

În ceea ce privește creditarea netă, Ioniță a subliniat faptul că în 2024, în primele trei trimestre, agenții economici au efectuat depozite bancare de 2,8 miliarde de lei, ceea ce a făcut ca creditarea netă să devină negativă, adică agenții economici au depozitat mai mulți bani în bănci decât au luat sub formă de credite.

„Această tendință de creditare netă negativă a persistat în 12 trimestre consecutive din 2020 până în prezent, ceea ce reflectă o fragilitate a mediului de afaceri și o lipsă de încredere în economia locală”, a adăugat expertul.

Veaceslav Ioniță a subliniat că acest fenomen este un semn clar al unei economii vulnerabile, în care agenții economici nu sunt dispuși să facă investiții, iar acest lucru se reflectă în creditarea netă scăzută și volumul în creștere al depozitelor bancare. În acest context, Ioniță a avansat prognoza că este nevoie de cel puțin zece ani pentru ca economia Moldovei să se restabilească la nivelul înregistrat înainte de criza bancară din 2014.

„În ciuda creșterii creditării, situația nu va începe să se îmbunătățească semnificativ până când creditarea netă nu va deveni pozitivă, ceea ce poate să se întâmple abia în 2025, dar cu o tendință clară de însănătoșire a economiei”, a concluzionat Ioniță.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală