MEDIACOR și-a deschis ușile pentru industriile creative și digital media din Moldova. Cum să participi la un tur ghidat

09 Dec. 2021, 15:14
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
09 Dec. 2021, 15:14 // Actual //  MD Bani

MEDIACOR și-a deschis ușile pentru industriile creative și digital media din Republica Moldova! Acesta este primul centru de excelență în producție digital-media din țară creat în cadrul unui parteneriat dintre Ambasada SUA, USAID, Guvernele Suediei, Marii Britanii, Ministerul Educației și Cercetării, Ministerul Culturii, Universitatea de Stat din Moldova și Asociația COR. Valoarea totală a investiției fiind de 3 milioane USD.

MEDIACOR este amplasat pe o suprafață de 3.000 m2. Centrul pune la dispoziția industriilor media și creative, studenților, pasionaților de new-media spații profesioniste pentru pre-producție și post-producție video, audio, animație.

În cadrul evenimentului a participat Scott Hocklander, Directorul Misiunii USAID în Moldova, Sergiu Prodan, Ministrul Culturii, Steven Fisher, Ambasadorul Marii Britanii, Madelene Eichhorn, Manageră de Proiecte, Ambasada Suediei.

În acest context au fost organizate tururi ghidate care au oferit posibilitatea tuturor celor interesați de industriile creative și de media să cunoască în regim de lucru tehnologii media pentru virtualizarea platourilor de filmări, iar prin intermediul lentilelor, ochelarilor VR, vizitatorii au putut urmări desenul animat „Aripi”, prima producție locală de realitate virtuală. La fel, școala de film „MILAP” a lansat un nou curs cinematografic cu instruiri practice și teoretice realizate de cineaști și videografi notorii.

MEDIACOR este găzduit de către Universitatea de Stat din Moldova și oferă studenților, profesioniștilor și studiourilor de producție posibilitatea de a realiza produse media la standardele industriei globale, aplicând noi tehnologii din media digitală.

Centrul pune la dispoziția industriilor creative și media 4 etaje cu zone special prevăzute pentru proiecții și evenimente, spații pentru depozitarea și păstrarea serverelor, studiouri pentru producție audio și video, de înregistrare a sunetului, mixaj audio, dublare, foley și editare video, dar și platouri pentru filmări flexibile. MEDIACOR este platforma ce va crea conținut de calitate, va dezvolta producția locală de film, animație, jocuri și va atrage jucători globali din domeniu în țara noastră.

În prezent, industriile creative și media din Moldova numără peste 2.800 companii, 13.000 angajați și apr. 3.000 liberi profesioniști. Valoarea exportului de produse digital media, dezvoltate în Moldova, a depășit 200 mln. USD în 2018.

MEDIACOR a fost lansat cu susținerea Proiectului Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID și Suedia.

Tururi ghidate în spațiile MEDIACOR vor fi organizate și mâine, 10 decembrie. Pentru a participa este necesar să vă înregistrați prealabil. Detalii pe pagina Facebook Mediacor.

Realitatea Live

30 Apr. 2024, 14:46
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
30 Apr. 2024, 14:46 // Actual //  Lupu Eduard

ANRE anunță că va examina solicitarea Moldovagaz de reducere a tarifului la gaz. Ședința este programată în data de 2 mai la ora 10:00.

Moldovagaz a solicitat un tarif de 13,17 lei metrul cub (cu TVA), pentru consumatorii casnici, cu 9% mai puțin comparativ cu tariful actual.

Pentru consumatorii racordați de la rețele de presiune medie, tariful solicitat este de 9,63 lei metrul cub (cu TVA), 11,5% mai puțin, iar pentru cei racordați la rețeaua de presiune înaltă tariful cerut este de 8,54 lei metru cub (cu TVA), cu 13,3% mai puțin față de tariful actual.

Principalii factori, care au determinat necesitatea revizuirii tarifelor, sunt reducerea prețurilor de achiziție pentru gaze naturale pe platforma TTF, și micșorarea semnificativă a volumelor de realizare a gazelor naturale consumatorilor.

Ultima dată, tariful la gaz pentru consumatorii casnici s-a redus cu 19,9%, la 14,47 cu TVA inclus, în data de 21 februarie.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău