Pe ce bani trăiește Natalia Gavrilița: Eu am economii. Salariul de circa 15 mii de lei nu-i prea ajunge

24 Dec. 2021, 10:01
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
24 Dec. 2021, 10:01 // Actual //  MD Bani

Premierul Natalia Gavrilița a fost invitata emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8, unde a vorbit despre salariu, economii, dar și despre factura la gaz despre care nu dorește să ofere detalii și desigur, despre majorarea salariilor judecătorilor.

În cadrul emisiunii, șefa Guvernului a recunoscut că salariul de circa 15 mii de lei nu-i prea ajunge să trăiască și că își acoperă cheltuielile din economiile pe care le are din perioada în care lucra peste hotare.

„Eu am economii, dar am și o pasiune pentru sectorul public. Am lucrat în străinătate am pus bani de-o parte, apoi am revenit în sectorul public după care iar am plecat”, a explicat Natalia Gavrilița.

De asemenea, Natalia Gavrilița a fost întrebată despre salariile unor funcționari publici, care ridică și peste 100 de mii de lei pe lună, șefa Executivului nu a mai spus despre necesitatea revizuirii și, eventual, reducerii acestora.

„Noi nu credem în reducerea salariilor,  ci în creșterea salariilor și  responsabilizarea celor cu salarii mari. Dacă vrem să eliminăm corupția, trebuie să asigurăm salarii mari. Am început un proces de responsabilizare a autorităților de reglementare, pentru că ei au salarii mari, de deciziile acestor autorități depinde economia țării, administrarea politică și juridică a țării, aceste salarii sunt justificate dacă aceste persoane nu sunt implicate în acte de corupție. Am inițiat un grup de lucru pentru revizuirea întregului sistem sa salarizare”, a spus Natalia Gavrilița.

În ceea ce privește salariile judecătorilor de la Curtea Constituțională (CC), inițiativă care a generat un val de revolte în societate, acestea ar putea fi totuși majorate dar nu cu cât s-a vrut inițial.

„În ceea ce ține de salariile judecătorilor de la CC, era vorba despre mai multe amendamente care țineau de valoarea de referință, clasa de salarizare și sporurile la salariu. Avizul negativ al Guvernului a fost pe amendamentul ce viza sporul salarial. Decizia Parlamentului a fost să nu întoarcă acest amendament la Guvern și să reexamineze celelalte două amendamente”, a declarat Natalia Gavrilița.

Anterior, Parlamentul a aprobat unele amendamente la Legea bugetar-fiscală pentru anul viitor, printre care se prevedea și majorarea salariilor judecătorilor de la Curtea Constituțională cu până la 100%. Sau până la peste 80 de mii de lei.  Amendamentul respectiv a fost votat chiar dacă a fost avizat negativ de Guvern și a generat reacții critice din partea societății civile. Ulterior, Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a restituit  Parlamentului Legea respectivă.

Realitatea Live

27 Apr. 2024, 08:24
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
27 Apr. 2024, 08:24 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

Inteligenţa artificială va duce la o nevoie „minimă” de call center-uri în cel mult un an, progresele rapide ale inteligenţei artificiale urmând să schimbe o industrie întreagă, spune directorul companiei indiene de IT Tata Consultancy Services, citat de FT.

K Krithivasan, directorul general al TCS, a declarat pentru Financial Times că, deşi „nu am văzut nicio reducere a locurilor de muncă” până acum, adoptarea pe scară mai largă a inteligenţei artificiale generative în rândul clienţilor multinaţionali va revizui tipul de centre de asistenţă pentru clienţi care au creat locuri de muncă în masă în ţări precum India şi Filipine.

„Într-o fază ideală, dacă mă întrebaţi pe mine, ar trebui să existe un număr foarte mic de centre de apeluri primite care să aibă deloc apeluri primite”, a spus el. „Suntem într-o situaţie în care tehnologia ar trebui să fie capabilă să prevadă un apel care vine şi apoi să abordeze proactiv punctul de durere al clientului.”

El a spus că chatbots vor putea în curând să analizeze istoricul tranzacţiilor unui client şi să facă o mare parte din munca depusă de agenţii din centrele de apeluri. „Acolo ne îndreptăm … . Nu cred că suntem acolo astăzi – poate peste un an sau cam aşa ceva”, a spus el.

Perspectiva ca instrumentele de inteligenţă artificială generativă care avansează rapid să înlocuiască multe tipuri de lucrători cu guler alb, inclusiv agenţii din centrele de apeluri şi dezvoltatorii de software, a alarmat factorii de decizie din întreaga lume.

În India – un centru global pentru serviciile de back-office – peste 5 milioane de persoane lucrează în domeniul IT şi al externalizării proceselor de afaceri, potrivit grupului industrial Nasscom.

TCS, o ramură a conglomeratului indian Tata care lucrează cu multinaţionalele pentru a le dezvolta sistemele IT, are peste 600.000 de angajaţi proprii şi venituri anuale de aproape 30 de miliarde de dolari.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău