În 2021, CCI a RM a lansat mai multe servicii digitale pentru business. Cine le poate folosi și care sunt avantajele

04 Ian. 2022, 11:22
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
04 Ian. 2022, 11:22 // Bani și Afaceri //  MD Bani

Pentru a simplifica accesul la serviciile sale, Camera de Comerț și Industie a Republicii Moldova (CCI a RM) a digitalizat majoritatea activităților care vin în susținerea businessului și îndeamnă mediul de afaceri să acceseze serviciile digitale. Astfel, pe parcursul anilor 2020 – 2021, CCI a RM propune mediului de afaceri mai multe posibilități în mediul online.

Acum antreprenorii pot participa la expoziții virtuale, webinare, forumuri de afaceri, organizate de instituția camerală, precum și pot solicita serviciile de suport pentru business, doar accesând pagina web www.chamber.md.

Astfel, pe parcursul anilor 2020-2021, CCI a RM a dezvoltat Platforma www.client.chamber.md ce oferă accesul la următoarele servicii online:

Expertiza mărfurilor; evaluarea bunurilor;

Beneficiarii serviciilor de expertiză și evaluare pot primi documentul solicitat în format electronic, prin email. Raportul semnat cu semnătură electronică, are aceeași valoare juridică ca și cel eliberat anterior pe suport de hârtie. În prezent platforma este utilizată de 120 de companii.

Certificatul de origine nepreferențial electronic – eCO

Acest serviciu online al CCI a RM vine să faciliteze procedurile de comerț internațional pentru exportatori, care vor beneficia de o metodă mai simplă și mai rapidă de confirmare a originii produselor exportate. Modulul certificatelor de origine electronice, permite depunerea cererilor și recepționarea certificatului electronic la distanță.

Aviz de atestare a impedimentului justificator;

Serviciul de atestare a impedimentului justificatory, cunoscut și sub denumirea de Certificat de forță majoră, permite antreprenorilor să depună cereri pentru eliberarea Avizului la distanță și recepționarea acestuia în format electronic, semnat cu semnătura electronică a CCI a RM.

Instruire la distanță

Concepută ca un instrument inovativ și accesibil de instruire non-formală, această platformă conține programe individuale sau corporative de instruire online, cursuri interactive în diverse domenii de activitate economică și oferă informații utile privind aspectele legale și financiare necesare bunei funcționări a sectorului privat.

Expoziții virtuale

Virtual-fairs.md este prima platformă digitală din Republica Moldova, care permite organizarea expozițiilor on-line. Platforma permite fiecărei companii de a avea un stand și de a-și promova produsele cu imagini vizuale, video, informații ș.a. Vizitatorii naționali și cei internaționali pot accesa profilele expozanților,  produsele, pot profita de mesagerie instantanee, video-chat, pot găsi companii autohtone și străine de interes comun, etc.

Accesează serviciile online oferite de CCI a RM și vei beneficia de următoarele avantaje:

  • Este redusă durata de procesare a documentelor;
  •  Platforma poate fi accesată de la distanță de pe orice dispozitiv (computer sau telefon mobil)
    conectat la Internet;
  • Utilizatorii pot folosi semnătura digitală (semnătură electronică, semnătură mobilă sau buletinul
    electronic);
  • Plata pentru servicii este disponibilă prin intermediul transferurilor bancare online sau a
    terminalelor de plată;
  • Platforma client.chamber.md și modulele sale sînt conectate la serviciile electronice
    guvernamentale MSign și MPay, ceea ce asigură securitatea datelor.

De asemenea, în 2021, CCI a RM a lansat Registrul Membrilor modernizat- un instrument online ce permite stabilirea de noi parteneriate, pentru cooperare și investiții, ce include peste 1.000 de întreprinderi membre. Accesați Registrul Membrilor CCI a RM:

  • Dacă aveți nevoie de furnizori de încredere de bunuri și servicii în Republica Moldova;
  • Dacă sunteți în căutarea unor parteneri de încredere pentru a intra pe piața moldovenească;
  • Sau vedeți Republica Moldova ca pe o platformă pentru noile dumneavoastră investiții.

Realitatea Live

06 Mai 2024, 09:19
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
06 Mai 2024, 09:19 // Actual //  Lupu Eduard

Borge Brende, preşedintele Forumului Economic Mondial, nu vede cu ochi buni tabloul economiei mondiale, afirmând că lumea se va confrunta cu un deceniu de creştere în slow-motion dacă nu se aplică măsurile economice corecte.

El a subliniat pericolul pe care îl prezintă pentru economie datoria globală, aflată în continua creştere, şi care a ajuns la un nivel nemaivăzut din 1820, accelerând riscul de stagflaţie cu care s-ar putea confrunta economiile avansate, scrie CNCB.

„Trebuie să abordăm situaţia datoriilor la nivel mondial. Nu am mai văzut o asemenea datorie de la Războaiele Napoleoniene, suntem pe cale să acumulăm datorii cât tot PIB-ul la nivel global”, a avertizat Brende.
El este de părere că guvernele trebuie să se gândească cum să reducă această datorie şi să ia măsurile fiscale corecte fără a ajunge în situaţia de a declanşa o recesiune. De asemenea, a semnalat presiunile inflaţioniste persistente şi faptul că inteligenţa artificială generativă ar putea fi o oportunitate pentru ţările în curs de dezvoltare.

Avertismentul său se vine în continuarea unui raport recent al Fondului Monetar Internaţional, care a observat că datoria publică mondială a crescut la 93% din PIB anul trecut, fiind în continuare cu 9 puncte procentuale mai mare decât nivelurile anterioare pandemiei. FMI a estimat că datoria publică mondială s-ar putea apropia de 100% din PIB până la sfârşitul deceniului.
Fondul a evidenţiat, de asemenea, nivelurile ridicate ale datoriei din China şi Statele Unite, afirmând că politica fiscală relaxată din cele din urmă pune presiune asupra ratelor şi a dolarului care apoi împinge în sus costurile de finanţare în întreaga lume, exacerbând problemele care deja există.

La începutul acestei luni, Fondul Monetar Internaţional şi-a majorat uşor prognoza de creştere globală, afirmând că economia mondială s-a dovedit „surprinzător de rezistentă” în ciuda presiunilor inflaţioniste şi a schimbărilor de politică monetară. În prezent, acesta se aşteaptă la o creştere globală de 3,2% în 2024, în creştere cu un modest 0,1 puncte procentuale faţă de prognoza sa anterioară din ianuarie.

Brende de la WEF a declarat duminică că cel mai mare risc pentru economia globală este acum „recesiunea geopolitică cu care ne confruntăm”, subliniind recentele tensiuni dintre Iran şi Israel.

„Există atât de multă imprevizibilitate şi se poate scăpa uşor de sub control. Dacă Israelul şi Iranul ar fi agravat acest conflict, am fi putut vedea peste noapte un preţ al petrolului de 150 de dolari. Iar acest lucru ar fi fost, desigur, foarte dăunător pentru economia globală”, a spus el.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău