Chestiunea zilei: Demnitarii moldoveni primesc mită și în Bitcoin

24 Ian. 2022, 17:39
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
24 Ian. 2022, 17:39 // Actual //  MD Bani

Potrivit Centrului Național Anticorupție (CNA), în Republica Moldova sunt funcționari suspectați că au luat mită în criptovalută, în special Bitcoin, iar pentru a se ascunde de organele de urmărire penală aceștia stabilesc întâlniri cu cei care îi mituiesc în afara hotarelor statului, scrie anticorupție.md.

„Sumele sunt diferite, în funcție serviciile prestate. Sunt patru cazuri cercetate de ofițerii de urmărire penală începând cu 2021 și până în prezent, iar persoanele vizate în aceste dosare au diferit statut și diferite funcții de demnitate publică. Asta este o modalitate de a ascunde banii veniți din acte de corupție”, a declarat directorul adjunct al Centrului Național Anticorupție (CNA), Vadim Cojocaru, pentru portalul Anticoruptie.md, precizând că sunt în vizor mai multe persoane.

Potrivit directorului CNA, acum există tendința de a corupe demnitarii în afara hotarelor Republicii Moldova. Anterior, acțiunile de corupție cu sume mari erau stabilite în Chișinău, sau, în general, pe teritoriul țării.

Cele mai solicitate destinații pentru astfel de aranjamente sunt regiunea din stânga Nistrului, orașele Iași și Galați (România), și orașul Odesa (Ucraina).

„Iași și Odesa sunt în preferințele lor, acolo corupții se simt mai în siguranță”, a subliniat Cojocaru.

Bitcoin foloseşte tehnologia peer-to-peer pentru a opera fără vreo autoritate centrală sau bancă; administrarea tranzacţiilor şi emiterea de bitcoini se face în mod colectiv, de către reţea. Criptomoneda a fost creată în 2009 de Satoshi Nakamoto.

De aproximativ patru ani, Transnistria este cel mai mare furnizor de criptomonede din Europa! Mulți cred că tartarul este partenerul de afaceri al lui Dodon, Igor Ceaika. Ei nu, el a făcut lobby și nu prea s-a descurcat tehnic. Pentru acest „mining” de cripto se folosește o cantitate uriașă de energie, de 2-3 ori mai multă decât este consumul total pe malul drept! Acest „business” extrem de obscur nu poate să funcționeze decât cu energie ieftină, a comentat fostul premier Ion Sturza, care sugerează că acesta ar fi unul din motivele pentru care rușii ai acceptat, tacit semnarea contractului de livrarea a gazului Republicii Moldova.

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 13:56
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 13:56 // Actual //  Ursu Victor

Rubla s-au depreciat brusc pe piața Forex vineri, după înăsprirea sancțiunilor americane care au vizat 50 de bănci rusești, inclusiv Gazprombank, care a devenit un „hub” pentru tranzacțiile cu gaze. Potrivit datelor LSEG, cursul dolarului a crescut aproape cu 3 ruble în doar câteva ore, atingând valoarea de 103,74 ruble, cel mai înalt nivel din martie 2022. Euro a depășit pentru prima dată 108 ruble în ultimele șase săptămâni, aproape atingând recordul anual.

Cursul yuanului pe Bursa din Moscova, unde tranzacțiile cu valute internaționale au fost oprite din cauza sancțiunilor, s-a apropiat de pragul de 14 ruble, un nivel nevăzut din octombrie anul trecut. La ora 13:45 MSK, moneda chineză era cotată la 13,99 ruble, cel mai mare nivel în ultimul an.

Noile sancțiuni impuse de Ministerul american de Finanțe sunt considerate cele mai semnificative de la primăvara anului 2022, când Sberbank și VTB au fost excluse din sistemul financiar global, a declarat expertul în domeniul sancțiunilor, George Voloshin.

Gazprombank, a treia bancă de stat după volmul activelor, fusese unul dintre ultimele „poduri financiare” între Rusia și restul lumii, menținând accesul la SWIFT și efectuând tranzacții în euro. Cu toate acestea, potrivit analiștilor de la banca de investiții „Sinara”, „plățile UE pentru resursele energetice prin Gazprombank vor deveni, cel mai probabil, imposibile” până la sfârșitul anului 2024, când va expira licența temporară a Ministerului de Finanțe al SUA. Rezervele de valută ale companiilor rusești, care au fost depozitate în afacere în loc să fie transferate pe conturile rusești, ar putea fi și ele afectate, potrivit „Digital Broker”, existând riscul să fie influențate zeci de miliarde de dolari din veniturile din valută ale afacerilor stocate în străinătate.

Noile sancțiuni ar putea provoca din nou probleme cu lichiditatea valutară, avertizează profesorul Evgheni Kogan de la Școala Superioară de Economie (VȘE). „Dacă rundele anterioare de sancțiuni au vizat plățile pentru importuri, acum Ministerul de Finanțe al SUA și-a îndreptat atenția asupra exporturilor rusești, și, o dată cu acestea, asupra fluxului de valută în țară.” Pachetul de sancțiuni include, de asemenea, un avertisment pentru băncile străine care lucrează cu „alternativa SWIFT” a Rusiei — Sistemul de Mesaje Financiare al Băncii Rusiei (SPFS). Aceasta înseamnă că „interacțiunile financiare cu contrapartidele ruse vor deveni mai complicate”, susțin analiștii de la Alfa Bank.

„Veniturile din exporturi ar putea scădea temporar, ceea ce face ca rubla să se deprecieze probabil în următoarele luni”, preconizează Kogan, având în vedere că dolarul ar putea ajunge la 105 ruble, iar yuanul ar putea atinge 15 ruble.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală