Chestiunea zilei: Demnitarii moldoveni primesc mită și în Bitcoin

24 Ian. 2022, 17:39
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
24 Ian. 2022, 17:39 // Actual //  MD Bani

Potrivit Centrului Național Anticorupție (CNA), în Republica Moldova sunt funcționari suspectați că au luat mită în criptovalută, în special Bitcoin, iar pentru a se ascunde de organele de urmărire penală aceștia stabilesc întâlniri cu cei care îi mituiesc în afara hotarelor statului, scrie anticorupție.md.

„Sumele sunt diferite, în funcție serviciile prestate. Sunt patru cazuri cercetate de ofițerii de urmărire penală începând cu 2021 și până în prezent, iar persoanele vizate în aceste dosare au diferit statut și diferite funcții de demnitate publică. Asta este o modalitate de a ascunde banii veniți din acte de corupție”, a declarat directorul adjunct al Centrului Național Anticorupție (CNA), Vadim Cojocaru, pentru portalul Anticoruptie.md, precizând că sunt în vizor mai multe persoane.

Potrivit directorului CNA, acum există tendința de a corupe demnitarii în afara hotarelor Republicii Moldova. Anterior, acțiunile de corupție cu sume mari erau stabilite în Chișinău, sau, în general, pe teritoriul țării.

Cele mai solicitate destinații pentru astfel de aranjamente sunt regiunea din stânga Nistrului, orașele Iași și Galați (România), și orașul Odesa (Ucraina).

„Iași și Odesa sunt în preferințele lor, acolo corupții se simt mai în siguranță”, a subliniat Cojocaru.

Bitcoin foloseşte tehnologia peer-to-peer pentru a opera fără vreo autoritate centrală sau bancă; administrarea tranzacţiilor şi emiterea de bitcoini se face în mod colectiv, de către reţea. Criptomoneda a fost creată în 2009 de Satoshi Nakamoto.

De aproximativ patru ani, Transnistria este cel mai mare furnizor de criptomonede din Europa! Mulți cred că tartarul este partenerul de afaceri al lui Dodon, Igor Ceaika. Ei nu, el a făcut lobby și nu prea s-a descurcat tehnic. Pentru acest „mining” de cripto se folosește o cantitate uriașă de energie, de 2-3 ori mai multă decât este consumul total pe malul drept! Acest „business” extrem de obscur nu poate să funcționeze decât cu energie ieftină, a comentat fostul premier Ion Sturza, care sugerează că acesta ar fi unul din motivele pentru care rușii ai acceptat, tacit semnarea contractului de livrarea a gazului Republicii Moldova.

Realitatea Live

06 Mai 2024, 09:13
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
06 Mai 2024, 09:13 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

Înainte de a intra în afaceri cu arme, înainte de a începe să cumpere producători de puşti de asalt, înainte de a se extinde în vânzarea de lunete şi amortizoare de sunet, înainte de a reuni 18 dintre cele mai letale companii ale Americii într-un singur conglomerat, înainte de a finanţa o bază militară privată, înainte de masacru, înainte de revolta investitorilor, înainte de rechemările şi defectele de produs şi de publicitatea proastă şi de procese – înainte ca toate acestea să se poată întâmpla – Stephen Feinberg, un investitor miliardar, a trebuit să-şi perfecţioneze tehnica de tragere, scrie New York Magazine.

Aşa că într-un weekend de la sfârşitul anului 2005 a lăsat în urmă birourile din Manhattan ale Cerberus Capital, firma de capi­tal privat pe care a fondat-o, şi reşedinţa cu mai multe etaje din Upper East Side, în renovarea căreia a băgat 15 milioane de dolari, şi a călătorit până la Moyock, Carolina de Nord, la poligoanele de antrenament tactic ale Blackwater, un notoriu antreprenor militar privat, pentru un weekend de instruire cu arme de foc cu rază lungă de acţiune. Feinberg, blond, tuns scurt, cu început de chelie şi cu o mustaţă deasă, dar fără barbă, vorbea încet, cu răbdare, cu un accent blând de New York.

Prietenii spun că s-a antrenat la facul­tate, la Princeton, cu Corpul de Pregătire a Ofiţerilor de Rezervă (ROTC), defilând la exerciţii militare şi trăgând la ţintă cu o puşcă de serviciu standard şi că a urmat chiar şi şcoala de sărituri cu paraşuta. El a părăsit ROTC înainte de absolvire şi a obţinut un loc de muncă pe Wall Street, tranzacţionând valori mobiliare pentru Drexel Burnham Lambert, pionierul obligaţiunilor junk, pe care de obicei nu le vrea nimeni. Zece ani mai târziu, îşi conducea propria firmă. Zece ani după aceea, era un colos pe Wall Street. Acum este un gigant de talie mondială. Feinberg a vrut să revină la vechea pasiune.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău