Tzvetanka Donkova Kroumova, aprobată vicepreședinte al Comitetului de conducere al Moldindconbank

01 Feb. 2022, 11:32
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  MD Bani
01 Feb. 2022, 11:32 // Bănci şi Finanţe //  MD Bani

Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei (BNM) a aprobat-o pe doamna Tzvetanka Donkova Kroumova în funcția de vicepreședinte al Comitetului de conducere al Moldindconbank. Este vorba despre un specialist de înaltă valoare, cu o experiență de 30 de ani de activitate în domeniile justiției, asigurări, consultanță și financiar-bancar.

La Moldindconbank, doamna Tzvetanka Donkova Kroumova va fi responsabilă de Aria Conformitate şi Legalitate.

Până la aprobarea în funcția de vicepreședinte al Comitetului de conducere, Tzvetanka Donkova Kroumova a activat la BCRA – Credit Rating Agency AD din Sofia, Bulgaria, unde a oferit servicii de consultanță pentru proiecte de profil din Bulgaria, Italia și România.

Timp de 11 ani, doamna Tzvetanka Donkova Kroumova a fost director executiv al ARMEEC INSURANCE JSC, o importantă companie de asigurări din Bulgaria și membru al Consiliului directorilor OAO Armeec din Rusia.

De asemenea, pe parcursul a 13 ani, ea a făcut parte din Consiliul de administrare și a condus Departamentul Juridic în compania de asigurări Bulstrad Insurance & Reinsurance PLC. Noul membru al Comitetului de conducere al băncii mai deține și o experiență vastă de activitate pe piața reasigurărilor din Londra, unde a activat în calitate de membru al Consiliului directorilor companiei European Insurance and Reinsurance Brokers Ltd.

Timp de zece ani, doamna Krumova a fost și membru al Comitetului Executiv al Biroului Național de Asigurări Auto din Bulgaria.

Noul vicepreședinte al Comitetului de conducere al Moldindconbank deține o vastă experiență de activitate în domeniul bancar. Doamna Tzvetanka Donkova Kroumova a fost membru al Consiliului de administrație al băncii ZAO AKB IKBank din Rusia și făcut parte din Comitetul executiv al Central Cooperative Bank AD din Bulgaria.

Datorită realizărilor din activitatea sa managerială, noul vicepreședinte al Comitetului de conducere al Moldindconbank a obținut titlul de ”Managerul anului 2015” în Bulgaria. În același an, i-a fost oferită Distincția pentru realizări remarcabile pentru dezvoltarea industriei asigurărilor în anul 2014.

Doamna Kroumova a reușit, de-a lungul carierei sale, să îmbine activitatea profesională cu cea didactică și științifică. Astfel, ea a predat cursul ”Reasigurări”, la Universitatea Economie Națională și Mondială și la Institutul de Studii Postuniversitare din Sofia, este autor al mai multor publicații din domeniul asigurărilor.

Moldindconbank este una dintre cele mai mari bănci din Republica Moldova, cu cea mai mare rețea de subdiviziuni din țară și deține poziția de lider în segmentele credite imobiliare și carduri de plată. Din martie 2019, investitor majoritar al Moldindconbank este compania bulgară „Doverie-Invest”. Acum, investitorul european deține o cotă de participare de 78,21% din capitalul băncii.

P.

Realitatea Live

04 Iul. 2025, 18:52
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
04 Iul. 2025, 18:52 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Sezonul 2025 al cireșelor aduce provocări și oportunități pentru producătorii moldoveni, în contextul unor fluctuații semnificative pe piața internațională, anunță Asociația Moldova Fruct.

Deși exporturile în volum au scăzut față de anul trecut – doar 8000 de tone față de 10.000 de tone în iunie 2024 – valoarea totală a exporturilor a crescut spectaculos, ajungând la 20 milioane de dolari, față de 13 milioane în aceeași perioadă a anului trecut. Creșterea cu 51,4% a prețului mediu de export a compensat pierderile cantitative.

Situația regională a influențat direct acest salt valoric. În timp ce Italia se bucură de un sezon bogat și o cerere crescută, alte țări importante producătoare, precum Grecia și Turcia, au fost afectate sever de condițiile meteo extreme din primăvară. Inclusiv recolta din Republica Moldova a fost influențată de acești factori, cu efecte asupra volumelor disponibile pentru export.

Pe lângă valoarea crescută, o schimbare notabilă este și în structura geografică a exporturilor. Dacă în 2024 84% din cireșe mergeau spre țările CSI, în 2025 ponderea a scăzut la 70%. În schimb, livrările către statele din Uniunea Europeană s-au majorat de la 16% la 28%. Printre noile piețe se numără Italia, Croația, Serbia, Bosnia și Danemarca.

Piața din România s-a remarcat printr-o evoluție spectaculoasă: în iunie 2025 au fost exportate 1666 tone de cireșe moldovenești, de aproape două ori mai mult decât în aceeași lună din 2024 (842 tone), iar valoarea acestora a crescut cu 65%.

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO