Premierul Natalia Gavrilița s-a arătat îngrijorată de situația de la granița Ucrainei, în condițiile în care acest lucru ar perturba aprovizionarea cu gaze a Republicii Moldova. „Este un risc serios pe care îl luăm în considerare or, noi avem un contract care este valid. Dacă se întrerupe furnizarea există alte modalității prin care puteam accesa gazele. În criza din octombrie am spus este că am diversificat căile de acces și putem importa și prin sudul țării prin revers și prin conducta Iași-Chișinău”.
Premierul s-a arătat convins, în cadrul emisiunii „În Profunziime”, că anul viitor Republica Moldova va intra pregătită în iarnă.
În această vară vom depozita gaz pentru sezonul rece. Am discutat cu premierul Ciucă din România și puteam depozita gaze naturale pe o lună două. Întrebarea este prețul. Ne confruntăm, la fel ca și foarte multe țări europene cu această creștere exorbitantă a prețurilor pe piața gazelor naturale și a resurselor energetice. Dacă e să cumpărăm pe piața spot prețurile sunt foarte mari”, a comentat premierul Gavrilița.
Oficialul a spus că pentru asigurarea securității energetice deja se lucrează la un proiect de lege.
În Parlament urmează să fie votată legea gazelor care să instituie obligativitatea creării rezervelor de gaze naturale. În plus, pentru populație avem un pachet de compensații semnificativ și compensații directe în factură și pentru căldură, dar și pentru business”, a menționat Gavrilița.
Referindu-se la situația financiară dificilă a Moldovagaz, premierul a arătat că este o problemă mai veche de care se fac responsabili acționarii – Gazprom, dar și fostele guverne.
Moldovagaz a încercat să se credite de la bănci pentru a depăși situația în care s-a pomenit, însă este într-o situație financiară dificilă și de aia băncile au refuzat. Întrebarea este către Gazprom către guvernele anterioare. Timp de 30 de ani s-au acumulat o serie de probleme în tot sistemul energetic. Îmi pare rău că guvernul trebuie să intervină. Or, principalul obiectiv este să vedem ce putem face cum putem crește producția proprie de resurse energetice și cum ne putem orienta către metode alternative de generare a energiei electrice”, a punctat Gavrilița.
Chișinăul a trecut în luna octombrie a anului 2021 printr-o criză a gazelor când a expirat contractul de livrare cu Gazprom și a fost redusă cantitatea de gaze cu 35%. În rezultat, autoritățile moldovene au cumpărat gaz de la mai multe companii străine. Concernul rus insista pe prețurile de piață, care în prezent sunt de circa 1000 USD pentru mia de metri cubi. Însă în rezultatul intervenției oficialilor occidentali, Moscova a ajuns la un compromis cu Chișinăul, la un preț de 450 USD pentru mia de metri cubi.