Cum s-au apropiat regiunile separatiste Donețk și Lugansk de Rusia: bani, pașapoarte și vaccinuri

22 Feb. 2022, 08:16
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
22 Feb. 2022, 08:16 // Actual //  Lupu Eduard

Moscova a cultivat legături strânse cu separatiștii proruși care controlează teritoriile separatiste din regiunea Donbas din estul Ucrainei, a căror independență a recunoscut-o Rusia luni seara, dar neagă că au vreun rol în războiul lor de aproape opt ani cu forțele guvernamentale ucrainene, relatează Reuters.

Anunțul vine pe fondul temerilor crescânde ale Occidentului că Rusia, care a adunat aproximativ 150.000 de soldați lângă granița cu Ucraina, este gata să invadeze țara.
Moscova neagă orice astfel de plan, dar a anunțat că forțele sale armate vor fi trimise în republicile separatiste pentru „a menține pacea”.

Pașapoartele rusești

Fostul președinte rus Dmitri Medvedev a spus luni că Moscova a eliberat 800.000 de pașapoarte rusești rezidenților din Donbas, de când Vladimir Putin a semnat un ordin, în aprilie 2019, prin care le permite să solicite cetățenia printr-o procedură accelerată.
La acea vreme, Uniunea Europeană a declarat că măsura este un atac la suveranitatea Ucrainei, iar președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut mai multe sancțiuni împotriva Moscovei.
În mai 2021, Zelenski a descris inițiativa Moscovei drept un prim pas către anexarea regiunii.

Sprijin financiar

Un fost înalt oficial din autoproclamata Republică Populară Donețk a declarat pentru Reuters în 2016 că Rusia finanțează direct pensiile și salariile din sectorul public în cele două regiuni separatiste din estul Ucrainei.
După izbucnirea războiului, Kievul a încetat să plătească salarii angajaților din sectorul public înregistrați ca locuitori în zone controlate de separatişti. O mare parte din industria grea de care depinde Donbas a încetat să funcționeze.
Moscova spune, pe de altă parte, că nu finanțează administrațiile separatiste.

Rubla rusească

Ambele regiuni separatiste au abandonat grivna ucraineană în favoarea rublei rusești, ca monedă oficială.

Școlile locale urmează acum curriculumul național rus în loc de cel predat în Ucraina.
În 2021, Donețk a marcat Ziua Rusiei pe 12 iunie, care este o sărbătoare națională în Rusia.

Comerțul

La sfârșitul anului 2021, Putin a ordonat guvernului rus să ridice restricțiile la exporturile și importurile de mărfuri între Rusia și părți din regiunile Donețk și Lugansk. Autoritățile ruse au spus că mișcarea a fost concepută pentru a compensa blocajul economic dintre aceste regiuni și restul Ucrainei.

Ministerul de Externe al Ucrainei a declarat că decretul lui Putin a echivalat cu o „ingerință gravă în afacerile interne ale Ucrainei” și a trimis un protest ministerului rus de Externe.

Sprijin la alegeri

Rusia Unită, partidul de guvernământ care îl sprijină pe Putin, a făcut campanie în estul Ucrainei pe teritoriul controlat de separatiștii susținuți de Moscova înainte de alegerile parlamentare din septembrie 2021.

În timp ce Kievul a prezentat inițiativa ca pe o formă de „rusificare”, Moscova a spus că nu este nimic neobișnuit dacă persoanele dublă naționalitate votează la alegerile din Rusia.
Electoratul rus din Donbass sprijină în mod covârșitor partidul de guvernământ.
Vaccinuri anti-COVID.

Autoritățile locale din Donețk au declarat în ianuarie 2021 că Rusia a început să furnizeze vaccin Sputnik V împotriva COVID-19 regiunii controlate de separatiști, în ciuda interdicției de la Kiev.

Ucraina, care interzice utilizarea vaccinului rusesc, a declarat la momentul respectiv că se aștepta la un transport de vaccinuri fabricate în Occident.

Fondul rus de investiții directe, care comercializează vaccinul Sputnik în străinătate, a declarat că nu aprovizionează regiunile separatiste Donețk sau Lugansk.

Realitatea Live

07 Mai 2024, 14:27
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
07 Mai 2024, 14:27 // Actual //  bani.md

„S-a dorit aplicarea unei lovituri dure importatorului de banane, fiind scoase în evidență doar reţelele Linela şi Fidesco. De ce?” Bloggerul moldovean Eugeniu Luchianiuc este de părerea că Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) ar fi ascuns intenționat unele detalii importante în contextul scandalului bananelor cu pesticide depistate în câteva magazine din țară. Acesta a scris pe blogul său despre câteva lucruri stranii, în opinia sa.

„În primul rând, atunci când ANSA face aşa verificări, e obligată să ia trei probe: una o trimite la propriul laborator, a doua se duce la agentul economic, fiind pusă la dispoziţia şoferului camionului, iar a treia ar trebui să rămână la punctul de trecere a frontierei. În caz de ceva, firma trebuie să poată verifica dacă ANSA chiar are dreptate când spune că a depistat nu ştiu ce. Prima stranietate – ANSA nu a dat şoferului contraproba care i se cuvenea firmei. Eu personal am văzut imagini video (pe care, dacă va fi cazul, le voi publica) cum reprezentantul ANSA preia proba sa, dar în lipsa şoferului. Culmea este că reprezentantul ANSA, contrar tuturor prevederilor în vigoare, bagă proba ce se cuvine agentului economic în cutia de unde s-a prelevat proba, pe care o ambalează la loc. De ce a făcut asta? Cred că ar trebui să explice conducerea ANSA.

A doua stranietate – în presă mult s-a scris că agentul economic a semnat o declaraţie pe proprie răspundere că nu va pune în vânzare marfa până ce nu va obţine rezultatul analizei ANSA. Din câte am înţeles, astfel de declaraţii importatorii scriu aproape în fiecare zi la general şi de cele mai multe ori nu se fac nici un fel de controale. Deci, e o rutină. Acum, agentul economic de unde putea să ştie că marfa sa e verificată de ANSA, dacă ANSA, după prelevarea probelor, nu i-a comunicat acest lucru oficial şi nici contraproba nu i-a fost oferită şoferului. De unde avea să ştie că declaraţiile de rutină, de această dată e ceva pe bune?  E logic că a pus în vânzare marfa, care e uşor perisabilă şi putea să se piardă.

A treia stranietate – după ce ANSA a anunţat că a depistat bananele contaminate, agentul economic a cerut să i se spună unde e contraproba sa. Când aceasta a fost totuşi depistată în una din lăzi, unde a ascuns-o reprezentantul ANSA, ea a fost trimisă de urgenţă la expertiză la acelaşi laborator ANSA. Şi, surpriză – de data aceasta analiza a arătat că reziduul de pesticide clorpirifos în proba de banane analizată nu depăşeşte limita admisibilă. Deci, bananele care erau infectate, acum pot fi consumate bine mersi. Agentul economic a cerut şi a treia probă, care, conform legii, trebuia să fie la vamă – dar răspunsul ANSA a fost confuz. Să vedem dacă nu se vor întâmpla careva stranietăţi şi cu această a treia probă, la care agentul economic nu are acum acces”, scrie bloggerul.

În același timp, bloggerul Eugeniu Luchianiuc se întreabă următoarele:

„În locul importatorului, văzând aceste stranietăţi, eu aş cere o expertiză independentă, nu făcută de ANSA în condiţii numai de ei ştiute. Şi, încă o mare stranietate – deşi acest agent economic livrează marfă în toate reţelele comerciale din ţară, în prim plan au fost scoase doar reţelele Linela şi Fidesco. De ce? Cum credeţi?

Sunt multe indicii că s-a dorit aplicarea unei lovituri dure importatorului, care e cel mai mare din Moldova pe segmentul său. Şi de asemenea sunt indicii că s-a dorit anume scoaterea în prim plan a două branduri concrete. Oare de ce?”, adaugă acesta.

Recent, ANSA a solicitat retragerea din magazine a unui lot de banane din Ecuador, întrucât acestea ar conține pesticide. S-a aflat că ar fi fost puse pe rafturile de la magazinele Linella.

În replică, rețeaua Moldretail Group S.R.L, proprietara magazinelor Linella, a precizat că nu ține de responsabilitatea sa să verifice limita de pesticide. Conform companiei, importatorul S.R.L „Fruct Expert-Plus”, care a furnizat banalele, este unul dintre cei mai mari din Republica Moldova și lucrează cu mai multe rețele, însă alte magazine nu au for menționate în comunicatul emis de ANSA.

„Scandalul bananelor cu pesticide”: ANSA vine cu un nou mesaj adresat agenților economici

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău