AmCham solicită clarificări privind stabilirea taxei locale în comerțul electronic. Se aplică dubla impozitare

30 Mart. 2021, 14:07
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
30 Mart. 2021, 14:07 // Actual //  MD Bani

AmCham Moldova a elaborat o solicitare în adresa Primarului general al mun. Chișinău a Consiliului Municipal Chișinău prin care solicită clarificarea momentelor ce ține de aplicarea taxei locale în comerțul electronic, și anume stabilirea unor cerințe mai clare și mai concrete în ceea ce ține de modul de aplicare a taxei locale, dar și explicații asupra modului în care urmează a fi înțeleasă redacția curentă a Deciziei.

Conform deciziei nr.25/1 din 29 decembrie 2020, aprobate de Consiliul municipal Chișinău privind aplicarea cotelor locale de impozitare pentru 2021, taxa pentru magazinele online este stabilită la 5 mii de lei, în timp ce o scutire de la 50% din această sumă este prevăzută pentru magazinele online care au notificat despre activități pentru prima dată.

Declarația a fost publicată pe data de 16 martie 2021, pe site-ul organozației. 

În acest sens, Camera Americană de Comerț din Republica Moldova cere clarificarea dacă acest privilegiu se aplică persoanelor juridice care au notificat pentru prima dată despre activitățile magazinului online sau dacă este primul an de la data înregistrării efective a persoanei juridice.

În aceeași solicitare, reprezentanții Camerei Americane de Comerț solicită și elaborarea unei metodologii privind aplicarea acestei taxe locale, așa cum ar existalipsa unei înțelegeri clare a modului în care se va aplica taxa locală pentru tranzacționarea online.

AmCham consideră că impozitul pentru unitățile de afaceri și impozitul pe comerțul online ar trebui să se excludă reciproc, altfel o entitate juridică care decide să tranzacționeze pe internet, pe lângă un magazin fizic, pentru care plătește deja o taxă locală specială (în funcție de spațiul comercial), se va percepe o taxă suplimentară pentru soluția de lucru și online. Există și alte dificultăți care indică faptul că modelul de impozitare ales pentru tranzacționarea online este incorect, companiile fiind impuse să dubleze taxele achitate.

AmCham solicită o rundă de consultări cu comunitatea de afaceri cu privire la procesul de aplicare a impozitului local pe comerțul online și dezvoltarea unei metodologii clare și corecte.

”Stimularea comerțului electronic este imperativă pentru a reduce modalitățile tradiționale de cumpărături (piețe, mall-uri, supermarketuri etc.), cel puțin în timpul unei pandemii, când riscul de infecție cu COVID-19 în locuri aglomerate crește semnificativ, chiar dacă respectarea tuturor epidemiologice reguli”.

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 09:55
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 09:55 // Actual //  Ursu Victor

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a avertizat asupra provocărilor majore din sectorul energetic, subliniind necesitatea unor măsuri urgente pentru a evita o criză. În cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră” de la Jurnal TV, Parlicov a explicat că Moldova ar putea fi nevoită să crească importurile de energie din România și să interzică exporturile de energie regenerabilă pentru a asigura securitatea internă, în cazul în care regiunea stângă a Nistrului nu va mai primi gaz rusesc.

„Acum exportăm energie din surse regenerabile, inclusiv până în Croația. Însă, în contextul actual, trebuie să prioritizăm consumul intern. Activarea celulei de criză și a Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) este inevitabilă, deoarece incertitudinile devin zilnice,” a declarat Parlicov.

El a evidențiat impactul negativ al atacurilor cu rachete asupra interconexiunilor energetice cu Ucraina, un aspect pe care l-a numit „un element major de securitate.” Ministrul a adăugat că, dacă situația o cere, este dispus să participe la discuții cu Gazprom.

„Am primit o invitație pentru astfel de discuții și consider că este o decizie corectă, având în vedere circumstanțele,” a precizat Parlicov.

Referindu-se la posibilitatea ca regiunea transnistreană să rămână fără gaz rusesc începând cu 1 ianuarie 2025, ministrul a declarat că situația este alarmantă.

„Acolo spiritele nu sunt deloc optimiste. Ei conștientizează că un astfel de scenariu răstoarnă tot ce s-a construit acolo până acum. De mult timp am avertizat că gazul gratuit nu este o soluție permanentă și că trebuie să crească treptat tarifele interne,” a explicat ministrul.

Parlicov a subliniat că o criză în regiunea transnistreană va afecta întreaga țară.

„În cazul în care regiunea intră în criză, toată țara va intra într-un regim de supraviețuire. Decizia de a continua sau nu livrările va fi luată de Rusia în ultimul moment, iar noi trebuie să fim pregătiți, inclusiv cu sprijin extern,” a spus el.

Ministrul a avertizat că Moldova trebuie să ia în considerare scenariul în care tranzitul de gaz prin Ucraina va fi oprit. „Trebuie să știm din timp dacă un astfel de scenariu va deveni realitate, pentru a ne organiza eficient și a ne coordona cu partenerii internaționali,” a concluzionat Victor Parlicov.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău