Operațiunea dezarticulată și haotică a rușilor din Ucraina. Comanda e la Kremlin sau într-un buncăr din Siberia

22 Mart. 2022, 12:03
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
22 Mart. 2022, 12:03 // Actual //  bani.md

Americanii n-au reușit nici până acum să afle cine este comandantul militar responsabil de conducerea invaziei ruse în Ucraina, scrie CNN.

O explicație poate avea legătură cu secretomania rușilor, care încearcă să ascundă orice informație despre invadarea țării vecine.

Ar mai fi însă și o altă variantă, care ar explica și aparenta stângăcie și dezorganizare a trupelor lui Putin: nu există un comandant militar suprem, ci doar o mulțime de generali care primesc ordine direct de la Kremlin, se descurcă cum știu și cum pot, ba chiar intră în competiție și se încurcă reciproc.

Ipoteza este lansată de postul american CNN, care citează mai multe surse militare la curent cu evenimentele din Ucraina și a apelat la expertiza unor foști comandanți ai armatei SUA în Europa, generalii Ben Hodges și Mark Hertling, precum și a generalului David Petraeus, fost comandant al trupelor SUA din Afganistan, al ISAF și fost director al CIA.

Fără un comandant de top, la nivelul întregului teatru de operațiuni, la sol în sau în apropierea Ucrainei, unitățile din diferitele districte militare rusești, care operează în diferite părți ale Ucrainei, par mai degrabă să concureze pentru resurse decât să-și coordoneze eforturile, cred experții militari americani citați de CNN.

Mai mult, unitățile care participă la diferite ofensive rusești în Ucraina nu au reușit să se conecteze, spun aceste surse, și, de fapt, par să acționeze independent, fără un design operațional global, fără o strategie unitară.

De altfel, forțele ruse par să aibă și mari probleme de comunicare. Soldații și comandanții au folosit uneori telefoane mobile comerciale (inclusiv luate de la civili) și alte canale nesigure pentru a vorbi între ei, făcând comunicațiile lor mai ușor de interceptat și ajutând Ucraina să găsească ținte sigure pentru contraatacuri.

A rezultat o operațiune dezarticulată și uneori haotică, ce i-a luat prin surprindere pe oficialii americani și occidentali. Probabil și la Kremlin cineva a fost extrem de surprins.

Lipsa organizării centrale are, de asemenea, implicații pentru eforturile Rusiei de a-și reaproviziona forțele. Moscova încă se chinuie să aprovizioneze cu hrană, combustibil și muniție trupele din teren, la mare distanță. Fără un comandant de teatru operațional, alocarea strategică a resurselor limitate s-ar putea dovedi o mare provocare.

„Aceasta este treaba comandantului forței comune: să aloce prioritățile”, spune generalul Ben Hodges. „Cine are prioritate la combustibil, muniție sau capacitate specială (ex. sprijin aerian etc.)”.

Din informațiile disponibile, armata rusă din Ucraina ar fi condusă de circa 20 de generali, dintre care 6 au fost deja lichidați de trupele ucrainene, plus un al șaptelea care ajunge contraamiral post-mortem și alți comandanți de rang mai mic uciși în luptă.

Lipsa unui comandant militar suprem al forțelor ruse de pe frontul din Ucraina și toate implicațiile enumerate mai sus ar putea avea o explicație foarte simplă: comanda rămâne strict politică, nu militară, e la Kremlin sau într-un buncăr din Siberia, la „liderul suprem” civil, care joacă șah cu „pioni-generali” pe harta Ucrainei, așa cum poate. Însă rămâne treptat fără „piese”.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 12:42
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
22 Nov. 2024, 12:42 // Actual //  bani.md

Pentru al patrulea an consecutiv, în luna noiembrie, Platforma pentru Promovarea și Dezvoltarea Filantropiei a desfăşurat campania „Săptămâna Naţională a Bunătăţii”. Ghidaţi de sloganul „Bunătatea începe cu tine”, în perioada 11-17 noiembrie, ONG-urile membre ale Platformei au lansat apeluri către autorităţile locale, instituțiile publice, ONG-uri, agenţi economici și cetățeni pentru a se implica activ în acţiuni filantropice și comunitare.

Astfel, timp de 7 zile, faptele bune au cutreierat Moldova în lung şi în lat. Peste 3000 de persoane de toate vârstele au promovat filantropia şi au îndemnat oamenii să facă parte din această campanie naţională, care răspândeşte bunătate.

Au fost desfăşurate acţiuni menite să îmbunătăţească viaţa oamenilor, a mediului, a animalelor şi a comunităţilor în care locuiesc. Bătrânii au fost ajutaţi cu munca prin gospodărie, au primit prânzuri calde sau coşuri cu fructe, împărţite de elevi. Unii participanţi şi-au suflecat mânecile şi au salubrizat locurile publice împânzite de gunoaie, alţii au platat copaci și flori.

Activiştii bunătăţii au demarat multiple colectări de fonduri, haine, rechizite şi obiecte uzate, pentru ajutorarea familiilor aflate în dificultate şi a persoanelor social-vulnerabile din comunitate. O altă campanie de colectare de fonduri a fost organizată pentru copiii infectaţi cu tuberculoză, internaţi la Spitalul Clinic de Ftiziopneumologie.

În cadrul Săptămânii Naţionale a Bunătăţii au fost colectaţi nu doar bani şi haine, dar şi cărţi, pentru a promova cititul în familie şi a creşte generaţii de copii educate şi sănătoase, indiferent de statutul social al familiilor din care provin aceştia.

Faptele bune nu au ocolit nici animalele. Au fost colectate fonduri pentru hrana şi adăpostul acestora, iar câţiva voluntari au construit cuşti şi au hrănit patrupezii fără stăpân, aflaţi pe teritoriul unei Universităţi din Chişinău.

Pentru a promova cultura filantropică şi voluntariatul au fost desfăşurate o serie de lecții publice și concursuri, au fost organizate sesiuni de discuţii pentru a formula recomandări de îmbunătățire a cadrui legal pentru stimularea implicării filantropice, la care au participat deputați, reprezentanți ai instituțiilor publice relevante, ONG-uri și agenți economici.

Campania „Săptămâna națională a bunătății” a fost desfășurată de Platforma pentru Promovarea şi Dezvoltarea Filantropiei cu sprijinul poporului american prin intermediul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID).

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală