Pentagon: Șase dintre transporturile destinate Ucrainei au ajuns. Londra: Trimitem mai mult ajutor letal

01 Apr. 2022, 08:35
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
01 Apr. 2022, 08:35 // Actual //  bani.md

Șase transporturi destinate Ucrainei ca asistență de securitate au ajuns deja în regiune, făcând parte din pachetul de 800 de milioane de dolari aprobat de președintele Joe Biden la 16 martie, a anunțat joi purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby.

Pe de altă parte, ministrul britanic al apărării, Ben Wallace, a anunțat, după o conferință a donatorilor, că Londra și aliații vor trimite în curând Kievului ajutor letal suplimentar.

Între sistemele de armament care au ajuns deja în Ucraina se numără rachete Javelin și Stinger, dar și articole medicale, veste antiglonț, arme de calibru mic și muniție, a precizat oficialul Pentagonului, citat de CNN.

John Kirby a estimat că va dura probabil „câteva săptămâni” pentru a finaliza transporturile destinate Ucrainei din pachetul de 800 de milioane de dolari. Aceste transporturi sunt deja pe drum. De fapt, de la momentul în care (președintele Biden) a semnat ordinul până la primul transport care a pornit la drum au trecut circa patru zile și au fost deja șase transporturi care au ajuns în regiune, a declarat oficialul Pentagonului.
„Pot să vă spun că nu staționează prea mult în locuri intermediare până când sunt preluate de convoaie și duse în Ucraina, așa că patru zile înseamnă un ritm destul de rapid”, a adăugat el.

„Nu credem că va dura foarte mult până când vom completa și finaliza pachetul de 800 de dolari, probabil câteva săptămâni”, a mai spus Kirby.

Transporturile, a precizat el, nu constau în totalitate din arme. Sunt și „sisteme de armament”, dar și „articole de susținere și sprijin”, inclusiv alimente, veste antiglonț, căști de protecție, arme de calibru mic și muniție, truse medicale și de prim-ajutor, a detaliat Kirby.

Pe de altă parte, portavionul USS Harry S. Truman rămâne în Marea Mediterană până la sfârșitul verii, a decis secretarul american al apărării, Lloyd Austin. El a aprobat un plan de prelungire a prezenței portavionului USS Harry S. Truman în Marea Mediterană, în condițiile în care invazia rusă în Ucraina continuă. Avioanele portavionului participă la eforturile SUA și NATO de a consolida flancul estic al NATO. Portavionul a fost mutat de pe coasta de est a SUA în decembrie și acum se așteaptă să rămână în regiune posibil până în august. În mod normal, misiunea portavioanelor este de șase luni.
Marea Britanie și aliații săi vor trimite mai mult ajutor letal în Ucraina
Secretarul britanic al Apărării, Ben Wallace, a anunțat, joi, după o conferință internațională a donatorilor pentru Ucraina, că Marea Britanie și aliații săi vor trimite mai mult ajutor letal la Kiev.

„Vor fi trimise mai multe ajutoare letale în Ucraina. O serie de țări au venit fie cu idei noi, fie cu promisiuni pentru mai mulți bani”, a declarat Wallace după conferința la care au participat peste 35 de parteneri internaționali. Secretarul apărării a menționat că Statele Unite sunt „în fruntea” efortului de ajutorare a Ucrainei.

Kievul are nevoie de „mai multă artilerie cu rază lungă de acțiune”, vehicule de protecție și rachete antiaeriene, a menționat Wallace, arătând că Ucraina caută totodată echipamente pentru a-și apăra zonele de coastă, unde există „activitate rusească”.

Pe de altă parte, reputația de „mare armată” a Rusiei a fost distrusă de recentele pierderi, a estimat secretarul apărării. Președintele rus Vladimir Putin „trebuie să-și asume acum consecințele nu numai a ceea ce face Ucrainei, ci și consecințele a ceea ce a făcut propriei sale armate”, a spus Wallace.
Ministrul britanic este de acord cu evaluarea că Rusia a decis să se regrupeze și să-și întărească forțele pentru a se îndrepta către estul țării. „Vor căuta acum să se deplaseze spre est și sud și să vadă ce mai pot face. Și de aceea este foarte important să ținem inventarul la zi”, a adăugat Ben Wallace, citat de CNN.

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 12:32
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 12:32 // Actual //  Ursu Victor

Deși sistemul bancar din Republica Moldova oferă dobânzi competitive, 90% din creditele noi accesate de agenții economici sunt destinate să acopere datoriile anterioare, iar doar 10% reprezintă finanțări noi. Mai mult, valoarea acestora este semnificativ mai mică decât depozitele bancare ale acestora, ceea ce indică o problemă economică profundă.

În cadrul emisiunii „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”, expertul în politici economice a explicat că agenții economici au mai multe depozite decât credite, ceea ce este un semnal îngrijorător pentru economia țării. „Acest fenomen nu a mai fost înregistrat vreodată și reflectă o temere profundă a mediului de afaceri față de investiții”, a declarat Ioniță.

Analizând evoluția creditelor accesate, expertul a menționat că, deși volumul acestora a crescut semnificativ în ultimii ani, creditarea reală a fost extrem de scăzută. Astfel, din 2020 până în prezent, agenții economici au luat credite noi de 157,5 miliarde de lei, dar au întors datoriile vechi în valoare de 141,3 miliarde de lei, ceea ce face ca creditarea reală să fie de doar 16,2 miliarde de lei.

În ceea ce privește creditarea netă, Ioniță a subliniat faptul că în 2024, în primele trei trimestre, agenții economici au efectuat depozite bancare de 2,8 miliarde de lei, ceea ce a făcut ca creditarea netă să devină negativă, adică agenții economici au depozitat mai mulți bani în bănci decât au luat sub formă de credite.

„Această tendință de creditare netă negativă a persistat în 12 trimestre consecutive din 2020 până în prezent, ceea ce reflectă o fragilitate a mediului de afaceri și o lipsă de încredere în economia locală”, a adăugat expertul.

Veaceslav Ioniță a subliniat că acest fenomen este un semn clar al unei economii vulnerabile, în care agenții economici nu sunt dispuși să facă investiții, iar acest lucru se reflectă în creditarea netă scăzută și volumul în creștere al depozitelor bancare. În acest context, Ioniță a avansat prognoza că este nevoie de cel puțin zece ani pentru ca economia Moldovei să se restabilească la nivelul înregistrat înainte de criza bancară din 2014.

„În ciuda creșterii creditării, situația nu va începe să se îmbunătățească semnificativ până când creditarea netă nu va deveni pozitivă, ceea ce poate să se întâmple abia în 2025, dar cu o tendință clară de însănătoșire a economiei”, a concluzionat Ioniță.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău