Serviciul Vamal și USAID anunță despre finalizarea lucrărilor de dezvoltare ale sistemului digital – E-AEO. În acest sens, directorul adjunct al Serviciului Vamal, doamna Lidia Ababii, și directorul adjunct al Programului USAID Reforme Structurale în Moldova, domnul Radu Vrabie, au desfășurat o ședință de lucru.
Sistemul E-AEO reprezintă digitalizarea completă a procedurilor de solicitare și acordare a statutului AEO (Agent Economic Autorizat), fiind dezvoltat de către Programul USAID Reforme Structurale în Moldova. Principalul avantaj al unei companii care deține statutul AEO este că aceasta beneficiază de încrederea sporită în relațiile sale cu Serviciul Vamal dar și cu partenerii internaționali. Acest fapt generează multiple avantaje atât pentru agentul economic propriu zis, prin faptul că se confirmă onestitatea și transparența activității sale, cât și pentru mediul de afaceri din Republica Moldova la general – subliniind dorința de a se integra în comunitatea internațională și, de asemenea, îmbunătățește bunele practici din cadrul Serviciului Vamal, contribuind la transparența și rapiditatea procedurilor. Toate aceste avantaje sunt îmbunătățite substanțial prin noul sistem digital – E-AEO – elaborat cu susținerea Programului USAID Reforme Structurale în Moldova.
„Asigurarea siguranței și securității lanțului de aprovizionare, facilitarea comerțului, implementarea noilor instrumente internaționale în domeniul vamal, precum este AEO, sunt priorități atât ale Republicii Moldova ca stat, cât și ale Serviciului Vamal ca autoritate de implementare a politicii statutului în domeniul vamal. Versiunea electronică a Programului AEO, SIA „E-AEO„ va permite gestionarea automatizată a raporturilor juridice și administrative ce derivă din reglementările naționale de înregistrare, depunere, examinare a cererilor și emitere a autorizației AEO”, a declarat directorul adjunct al Serviciului Vamal, Lidia Ababii.
Și Radu Vrabie, directorul adjunct al Programului USAID Reforme Structurale în Moldova a subliniat importanța digitalizării AEO.
„Scopul E-AEO este de a oferi digitalizarea completă a Programului Agent Economic Autorizat – AEO Moldova (etapele de pregătirea, procesul de autorizare, procesele de audit și evaluare a riscurilor, managementul, monitorizarea și procesul de reevaluare). Un alt scop este reducerea operațiunilor pe suport de hîrtie și a interacțiunilor în persoană dintre reprezentanții Serviciului Vamal și cei ai mediului de afaceri. De asemenea, a fost realizat un sistem stabil de evidență și trasabilitate a programului AEO”, a menționat Radu Vrabie.