Noi posibilități de cooperare intercamerală discutate la CCI a RM

19 Mai 2022, 09:26
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
19 Mai 2022, 09:26 // Bani și Afaceri //  MD Bani

La data de 18 mai 2022, conducerea Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova (CCI a RM) a avut o întrevedere online cu colegii de la CCI Cairo (Egipt).

În cadrul întâlnirii au fost abordate subiecte privind situația economică regională în corelație cu tensiunile din regiune; interesele pe care le are Republica Moldova față de piața economică din Egipt și vice-versa; etc. Totodată, au fost identificate principalele categorii de produse care prezintă interes pe piața egipteană: porumb, grâu, semințe de floarea soarelui, ulei de floarea soarelui, fructe uscate, fructe în stare proaspătă, etc.

În acest context, președintele CCI a RM Sergiu Harea, a invitat colegii de la CCI Cairo la cel mai important eveniment al businessului autohton – „Gala Businessului Moldovenesc” organizat de Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova pe data de 16 iunie curent.

Părțile au convenit să semneze un Memorandum de Înțelegere între cele două instituții camerale.

Potrivit lui Sergiu Harea:Acest Memorandum are ca scop stabilirea unui cadru practic pentru dezvoltarea relațiilor de afaceri și stabilirea procedurilor de cooperare, care pot contribui la punerea în aplicare a obiectivelor economice reciproce. Am convenit să organizăm expoziții și forumuri pentru o mai bună cunoaștere a antreprenorilor, să promovăm produsele/serviciile, ceea ce va duce la creșterea comerțului dintre statele noastre”.

Conducerea CCI Cairo a salutat invitația colegilor din Republica Moldova la marele eveniment din această vară, menționând că sunt interesați de o cooperare fructuoasă cu țara noastră.

„Gala Businessului Moldovenesc” este ceremonia de decernare a premiilor învingătorilor concursurilor „Marca Comercială a anului” și „Premiul pentru realizări în domeniul calității”. Scopul evenimentului este de a susține și încuraja companiile care contribuie la prosperarea economiei autohtone prin implementarea standardelor internaționale de management al calității, oferind cele mai calitative branduri ale produselor și serviciilor.

Volumul comerțului exterior (fără a se ține cont de activitatea comercială a agenților economici din raioanele de est) al Republicii Moldova cu Egipt în anul 2021 a înregistrat suma de 13 916.28 mii USD și a înregistrat o creștere cu 48.8% față de a. 2020.

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 12:32
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 12:32 // Actual //  Ursu Victor

Deși sistemul bancar din Republica Moldova oferă dobânzi competitive, 90% din creditele noi accesate de agenții economici sunt destinate să acopere datoriile anterioare, iar doar 10% reprezintă finanțări noi. Mai mult, valoarea acestora este semnificativ mai mică decât depozitele bancare ale acestora, ceea ce indică o problemă economică profundă.

În cadrul emisiunii „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”, expertul în politici economice a explicat că agenții economici au mai multe depozite decât credite, ceea ce este un semnal îngrijorător pentru economia țării. „Acest fenomen nu a mai fost înregistrat vreodată și reflectă o temere profundă a mediului de afaceri față de investiții”, a declarat Ioniță.

Analizând evoluția creditelor accesate, expertul a menționat că, deși volumul acestora a crescut semnificativ în ultimii ani, creditarea reală a fost extrem de scăzută. Astfel, din 2020 până în prezent, agenții economici au luat credite noi de 157,5 miliarde de lei, dar au întors datoriile vechi în valoare de 141,3 miliarde de lei, ceea ce face ca creditarea reală să fie de doar 16,2 miliarde de lei.

În ceea ce privește creditarea netă, Ioniță a subliniat faptul că în 2024, în primele trei trimestre, agenții economici au efectuat depozite bancare de 2,8 miliarde de lei, ceea ce a făcut ca creditarea netă să devină negativă, adică agenții economici au depozitat mai mulți bani în bănci decât au luat sub formă de credite.

„Această tendință de creditare netă negativă a persistat în 12 trimestre consecutive din 2020 până în prezent, ceea ce reflectă o fragilitate a mediului de afaceri și o lipsă de încredere în economia locală”, a adăugat expertul.

Veaceslav Ioniță a subliniat că acest fenomen este un semn clar al unei economii vulnerabile, în care agenții economici nu sunt dispuși să facă investiții, iar acest lucru se reflectă în creditarea netă scăzută și volumul în creștere al depozitelor bancare. În acest context, Ioniță a avansat prognoza că este nevoie de cel puțin zece ani pentru ca economia Moldovei să se restabilească la nivelul înregistrat înainte de criza bancară din 2014.

„În ciuda creșterii creditării, situația nu va începe să se îmbunătățească semnificativ până când creditarea netă nu va deveni pozitivă, ceea ce poate să se întâmple abia în 2025, dar cu o tendință clară de însănătoșire a economiei”, a concluzionat Ioniță.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală