Confesiunile Procuraturii Anticorupție în așa zisul caz „kuliok”. Viața lui Dodon e numai lux și puf

24 Mai 2022, 17:14
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
24 Mai 2022, 17:14 // Actual //  bani.md

Fostul președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon a fost reținut pentru 72 de ore, a confirmat Elena Cazacov de la Procuratura Anticorupție într-un briefing de presă care a spus că alături de Dodon a mai fost reținută o persoană. Este vorba de cumătrul acestuia Petru Merineanu.

Astăzi pe parcursul zilei procurorii anticorupție el împreună cu CNA și SIS au descins în șa zisul caz kulioc. Au fost percheziționate 10 imobile și trei apartamente. Cercetările au loc pe îmbogățire ilicită, trădare de patrie, corupere pasivă și finanțarea ilegală a partidului politic din 2014 până în prezent, inclusiv evenimente care au vizat imagini apărute în sursele mass media”, a explicat Cazacov.

Subiecții anchetei sunt fostul președinte Igor Dodon dar și mai multe persoane interpuse. Bunurile și banii care au fost utilizați în săvârșirea infracțiunii depășesc zeci de milioane de lei. Este vorba de bunuri imobile și mijloace de transport.

La persoanele percheziționate au fost depistate automobile, valută, bunuri de lux, contracte, sume de bani, documente și recipise. Modul luxos și bunurile ridicate vor fi supuse verificării dacă au tangență cu îmbogățirea ilicită”, a mai spus Cazacov.

Potrivit ei, una din persoane e încercat să distrugă probele prin înghițire. Înscrisurile depistate la domiciliul ce confirmă tranzacții imobiliare ce depășesc 700 mii euro. Au fost depistate și peste 37 mii euro.

Persoanele investigate au ascuns unele bunuri. În contextul infracțiunilor investigații în una din locații au fost depistate peste 600 mii de lei, iar într-un plic cu simbolica unui partid au fost depistate peste 17 mii de euro și 1000 de dolari. Doar la începutul anului 2022 au beneficiat de unele surse de bani necunoscute pentru finanțarea tururilor turistice în sumă de 4 mil. de lei echivalentul a 1,3 mil. de lei”, a conchis Cazacov.

Oamenii legii au descins în dimineața zilei de marți, 24 mai, cu percheziții la domiciliul fostul președinte socialist al R. Moldova, Igor Dodon. Potrivit responsabililor din cadrul Procuraturii Generale, perchezițiile se efectuează inclusiv la alte locații, în cadrul dosarului penal pornit în baza unor bănuielii rezonabile de comitere a infracțiunii de corupere pasivă, acceptarea finanțării partidului politic de către o organizație criminală, trădare de patrie și îmbogățire ilicită.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

03 Apr. 2025, 14:33
 // Categoria: Uncategorized // Autor:  MD Bani
03 Apr. 2025, 14:33 // Uncategorized //  MD Bani

Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova (#CCIMoldova) intensifică dialogul cu instituțiile europene în vederea sprijinirii mediului de afaceri în procesul de adaptare la cerințele climatice ale Uniunii Europene. Președintele CCI, Sergiu Harea, a avut o întrevedere la Bruxelles cu reprezentanții Direcției Generale Politici Climatice (DG CLIMA) din cadrul Comisiei Europene, inclusiv cu Jan Dusik, director general adjunct al instituției.

Discuțiile s-au axat pe subiecte esențiale pentru antreprenorii moldoveni, în contextul tranziției spre o economie sustenabilă:

Managementul deșeurilor și conformarea la reglementările de mediu europene, responsabilitatea Extinsă a Producătorului (REP), cu accent pe cerințele aplicabile importatorilor și tranziția către economia circulară, în special impactul asupra sectorului industrial.

„Mediul de afaceri din Republica Moldova este tot mai angajat în procesul de tranziție spre o economie verde și sustenabilă, în acord cu Pactul Ecologic European (European Green Deal). Ne dorim o integrare treptată, dar fermă, în standardele europene”, a declarat Sergiu Harea, președintele CCI a RM.
Un exemplu concret în acest sens este Proiectul privind Programele Educaționale pentru Economia Circulară, care oferă sprijin industriilor pentru adoptarea unor tehnologii de producție mai curate și pentru reducerea deșeurilor, facilitând alinierea la normele europene de mediu.

Totodată, reprezentanții CCI și DG CLIMA au discutat despre accesul companiilor moldovenești la inițiativele europene privind clima, inclusiv mecanisme de sprijin financiar și tehnic pentru proiecte verzi.

În prezent, Republica Moldova alocă doar 0,5% din PIB pentru protecția mediului, în timp ce media Uniunii Europene este de 1,9%. Cu toate acestea, progresele sunt vizibile: în 2023, 109 întreprinderi au fost asistate prin programele EaP GREEN și EU4Environment, în tranziția către practici sustenabile și eficiente din punct de vedere energetic.

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ