Apocalipsa pentru Putin! Blestemul din Asia centrală. URSS și SUA au pierdut cu acest dușman

02 Iun. 2022, 08:46
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
02 Iun. 2022, 08:46 // Actual //  bani.md

O nouă amenințare, ca un vechi blestem, planează asupra lui Vladimir Putin. Cunoscutul jurnalist ucrainean Dmitri Gordon a adus în atenția publică un scenariu de coșmar pentru Rusia: reluarea războiului în Asia Centrală, în urma unui atac al talibanilor din Afganistan. De care Rusia, spune jurnalistul, nu are mijloacele, în acest moment, să se apere.

Iar Rusia – pe atunci URSS – și Afganistanul sunt dușmani vechi, după războiul de zece ani din perioada 1979-1989, soldat cu retragerea trupelor sovietice, fără vreo victorie decisivă, și apoi cu destrămarea Uniunii Sovietice.

Un vechi dușman pe care nici SUA și NATO n-au reușit să-l doboare

Un dușman pe care nici Statele Unite ale Americii și aliații săi din NATO – printre care și diverse contingente de militari din România – nu a reușit să câștige, în ciuda diferențelor imense din toate domeniile, de la număr de trupe și înzestrare la economiile care susțineau financiar operațiunea. Astfel că, după 20 de ani de război (între 2001 și 2021), trupele SUA au foost nevoite să se retragă.

A fost un eșec imens pentru alianța internațională condusă de Statele Unite, pentru că imediat după retragerea americanilor, talibanii au preluat puterea și au declanșat un adevărat masacru asupra celor care au colaborat cu occidentalii. Scene cutremurătoare au fost înregistrate la Kabul, unde mii de oameni s-au închesuit în încercarea de a fugi din țara abandonată de americani.

Ce spune Dmitri Gordon

Într-un interviu cu Vasili Golovanov, pe canalul de YouTube Ukraine 24, jurnalistul a declarat că Federația Rusă ar putea fi amenințată de un război cu talibanii. Iar dacă aceștia decid să atace în Asia Centrală, Federația Rusă nu va avea trupe cu care măcar să îi descurajeze.

„Am spus de mult că talibanii reprezintă o amenințare uriașă pentru Rusia. Dacă aceștia decid să intre în Tadjikistan, unde este staționată armata rusă, precum și într-o serie de alte state din Asia Centrală, Rusia se va scufunda. Pentru că nu au trupe nici măcar pentru a-i descuraja… Toate tancurile, tot ce ar putea să fie folosit acolo, a fost deja a fost transportat în Ucraina.

Iar pentru a-i opri pe talibani Rusia pur și simplu nu va mai avea nimic. Talibanii vor putea intra adânc în „burta” Rusiei, ca un cuțit prin unt”, a declarat jurnalistul, citat de Segodnia.

Putin, atacat și învins.

Dmitri Gordon a mai spus că Federația Rusă încearcă acum, în toate modurile posibile, să-i liniștească pe talibani, pentru ca aceștia să nu atace cât timp Kremlinul e prins în capcana invaziei din Ucraina.

„Nu știu cât de pregătiți și de dispuși să atace Rusia sunt talibanii. Și cred că diplomația rusă face acum tot ce este necesar pentru a-i liniști și a-i descuraja pe talibani de la o invazie asupra teritoriului rus”, a spus jurnalistul.

Dar relația Moscovei cu minoritatea musulmană din Federația Rusă nu este de natură să îi provoace optimism lui Vladimir Putin. Dimpotrivă, de la începutul mandatului său la Kremlin au avut loc mai multe atacuri ale unor teroriști islamiști în Rusia. Iar războiul din Cecenia musulmană, ajunsă acum sub conducerea dictatorială a prorusului Ramzan Kadîrov sau acțiunile Kremlinului din Războiul sin Siria nu sunt de natură să facă din Rusia o prietenă a talibanilor.

Realitatea Live

21 Mai 2025, 16:07
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Mai 2025, 16:07 // Actual //  Ursu Victor

Viceprim-ministra Republicii Moldova, Doina Nistor, a efectuat o vizită oficială la Bruxelles, unde a purtat discuții la cel mai înalt nivel cu oficiali din Comisia Europeană și Parlamentul European, consolidând angajamentele strategice ale Moldovei în direcția integrării europene. Vizita s-a axat pe patru domenii-cheie: securitate cibernetică, comerț, digitalizare și dezvoltare industrială.

Unul dintre cele mai importante rezultate ale vizitei a fost semnarea Acordului de aderare a Republicii Moldova la Rezerva Europeană pentru Securitate Cibernetică, împreună cu Roberto Viola, director general pentru Rețele de Comunicații, Conținut și Tehnologie din cadrul Comisiei Europene. Acordul garantează Moldovei acces la echipe europene de intervenție rapidă în caz de atacuri informatice și consolidează capacitatea țării de a proteja infrastructura digitală.

„Prin acest acord, devenim parte activă a rețelei europene de securitate digitală. Este un pas concret spre integrarea în infrastructura digitală a UE și o dovadă clară a angajamentului nostru pentru protejarea instituțiilor, a cetățenilor și a democrației”, a declarat Doina Nistor.

În dialogul cu Maroš Šefčovič, comisar european pentru Comerț și Securitate Economică, și cu Sabine Weyand, director general pentru Comerț, oficialii europeni au reiterat sprijinul deplin pentru economia Republicii Moldova. Discuțiile s-au concentrat pe armonizarea standardelor moldovenești cu cele europene, precum și pe necesitatea diversificării exporturilor pentru a crește valoarea adăugată a produselor moldovenești.

În cadrul întrevederilor cu comisarul pentru Agricultură, Christophe Hansen, și directorul general adjunct Mihail Dumitru, a fost analizat impactul liberalizării comerțului agricol. Exporturile de mere au crescut de la 6,8 milioane de lei în 2021 la 273 milioane în 2024, iar cele de struguri de la 216 milioane la 768 milioane lei în aceeași perioadă.

Totodată, s-a discutat despre necesitatea transformării agriculturii într-un sector mai rezilient la schimbările climatice, prin investiții în digitalizare, tehnologii inteligente și practici durabile.

Împreună cu Andrius Kubilius, comisar pentru Apărare, și Timo Pesonen, director general pentru Industria de Apărare, viceprim-ministra a explorat posibilitățile de integrare a Moldovei în lanțul valoric european de apărare. Moldova ar putea contribui cu expertiză în domenii precum securitate cibernetică, electronică și inginerie, precum și în producția de senzori, software și drone.

În discuțiile cu Gert Jan Koopman, director general pentru Extindere și Vecinătatea Estică, s-a abordat implementarea Planului de Creștere UE, care prevede alocarea a 1,9 miliarde de euro pentru infrastructură, energie, educație și digitalizare.

Totodată, cu Maive Rute, director general adjunct pentru Piața Internă și IMM-uri, s-a discutat lansarea Acordului privind Evaluarea Conformității și Acceptarea Produselor Industriale (ACAA), un pas esențial pentru accesul produselor moldovenești pe piața UE.

La Parlamentul European, Doina Nistor a avut întrevederi cu Karin Karlsbro și Iuliu Winkler, vicepreședinți ai Comisiei pentru Comerț Internațional, care au salutat angajamentul Republicii Moldova pentru Agenda de Reformă 2025–2027.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO