Conducerea CCI a RM a avut o întrevedere cu Ambasadorul UE în Republica Moldova

08 Iun. 2022, 15:14
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
08 Iun. 2022, 15:14 // Bani și Afaceri //  MD Bani

Ieri, 7 iunie, conducerea Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova (CCI a RM) a avut o întrevedere cu E.S. Jānis Mažeiks, Ambasadorul UE în Republica Moldova.

În cadrul reuniunii, președintele CCI a RM Sergiu Harea și-a exprimat gratitudinea și înaltele aprecieri pentru susținerea tehnică și financiară acordată mediului de afaceri autohton prin intermediul diferitor proiecte, granturi oferite de Uniunea Europeană și implementate, inclusiv, de instituția camerală, precum: PNUD, Fundația Est-Europeană, proiecte destinate promovării DCFTA, etc.

De asemenea, părțile au discutat despre subiecte actuale pentru producătorii autohtoni, precum facilitarea traficului transfrontalier la granița cu UE, prin implementarea mecanismului de recunoaștere mutuală a statutului de AEO (Agent Economic Autorizat), puncte de control comun, liberalizarea permiselor de transport – în condițiile în care rutele tradiționale de transport sunt închise, această inițiativă ar permite asigurarea lanțurilor de aprovizionare. Totodată, s-a discutat și despre majorarea cotelor la exportul anumitor categorii de produse (de exemplu: struguri, prune, etc.) și susținerea sectorului agroindustrial, în special, deschiderea pieței UE pentru lactate și carne.

Totodată, Sergiu Harea a reiterat poziția CCI a RM, care este portavoce a peste 1100 membri ai săi, întreprinderi din diverse sectoare ale economiei, referitor la Legea cu privire la comerțul interior și un nou proiect de lege privind practicile comerciale neloiale. În acest context, CCI a organizat mai multe ședințe cu reprezentanții Ministerului Economiei, unde producătorii și-au expus îngrijorările vizavi de excluderea plafonării reducerilor comerciale și au venit cu mai multe propuneri menite să reglementeze relațiile dintre furnizorii și rețele de supermarketuri.

„În situația actuală, în care avem efecte economice negative pe termen scurt și pe termen lung asupra producătorilor autohtoni, declanșate de pandemia de COVID-19 și conflictul armat din regiune, se impun măsuri suplimentare de susținere a producătorilor autohtoni, implicit prin asigurarea accesului pe rafturile magazinelor,” a declarat Sergiu Harea.

La finalul întrevederii, Sergiu Harea l-a informat pe E.S. Jānis Mažeiks despre planurile CCI pentru viitorul apropiat și anume organizarea expozițiilor „Republica Moldova Prezintă” peste hotare – ca instrument de promovare a produselor autohtone și a invitat Delegația UE în Moldova să participe săptămâna viitoare la cei mai important eveniment al businessului autohton –Gala Businessului Moldovenesc”, organizat de CCI în parteneriat cu AGEPI. La eveniment vor fi premiați câștigătorii concursurilor „Marca comercială a anului” și „Premiul pentru realizări în domeniul calității”.

Realitatea Live

01 Mai 2024, 14:53
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
01 Mai 2024, 14:53 // Actual //  Lupu Eduard

O parte dintre recenzorii lucrează și astăzi, 1 mai – Ziua Muncii, însă în funcție de cum și-au panificat activitatea, a declarat pentru BANI.MD, șeful Biroului Național de Statistică, Oleg Cara.

„Unii dintre ei își pot lua zile libere în cursul săptămânii și lucrează în weekend. Orarul e flexibil pentru fiecare în parte”, a mai spus Cara.

Întrebat dacă de Paștele Blajinilor, recenzorii vor merge prin cimitire, Oleg Cara a spus că: „ este exclus acest lucru. Sunt stabilite locuri speciale unde populația este intervievată: în fața blocului, în fața porții casei”.

Aproape 600 de mii de locuinţe şi 860 de mii de persoane din Republica Moldova au fost recenzate, până acum, în cadrul Recensământului populaţiei şi locuinţelor.

Recensământul populației și locuințelor 2024 în Republica Moldova se desfășoară în perioada 8 aprilie – 7 iulie, în întreaga țară. Conform legislației, cetățenii sunt obligați să răspundă la întrebările recenzorilor și să ofere răspunsuri corecte. La rândul lor, autoritățile sunt obligate să asigure confidențialitatea răspunsurilor acordate.

Recenzorul va efectua 5 vizite la domiciliu. În cazul în care recenzorul nu găsește pe nimeni acasă, el va lăsa în căsuța poștală, în poartă sau la ușă o înștiințare privind participarea la recensământ care va conține datele de contact ale recenzorului pentru a stabili împreună o zi și o oră convenabilă pentru recenzare.

Recensământul din 2024 este al treilea la număr efectuat în Republica Moldova.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău