Conducerea CCI a RM a avut o întrevedere cu Ambasadorul UE în Republica Moldova

08 Iun. 2022, 15:14
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
08 Iun. 2022, 15:14 // Bani și Afaceri //  MD Bani

Ieri, 7 iunie, conducerea Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova (CCI a RM) a avut o întrevedere cu E.S. Jānis Mažeiks, Ambasadorul UE în Republica Moldova.

În cadrul reuniunii, președintele CCI a RM Sergiu Harea și-a exprimat gratitudinea și înaltele aprecieri pentru susținerea tehnică și financiară acordată mediului de afaceri autohton prin intermediul diferitor proiecte, granturi oferite de Uniunea Europeană și implementate, inclusiv, de instituția camerală, precum: PNUD, Fundația Est-Europeană, proiecte destinate promovării DCFTA, etc.

De asemenea, părțile au discutat despre subiecte actuale pentru producătorii autohtoni, precum facilitarea traficului transfrontalier la granița cu UE, prin implementarea mecanismului de recunoaștere mutuală a statutului de AEO (Agent Economic Autorizat), puncte de control comun, liberalizarea permiselor de transport – în condițiile în care rutele tradiționale de transport sunt închise, această inițiativă ar permite asigurarea lanțurilor de aprovizionare. Totodată, s-a discutat și despre majorarea cotelor la exportul anumitor categorii de produse (de exemplu: struguri, prune, etc.) și susținerea sectorului agroindustrial, în special, deschiderea pieței UE pentru lactate și carne.

Totodată, Sergiu Harea a reiterat poziția CCI a RM, care este portavoce a peste 1100 membri ai săi, întreprinderi din diverse sectoare ale economiei, referitor la Legea cu privire la comerțul interior și un nou proiect de lege privind practicile comerciale neloiale. În acest context, CCI a organizat mai multe ședințe cu reprezentanții Ministerului Economiei, unde producătorii și-au expus îngrijorările vizavi de excluderea plafonării reducerilor comerciale și au venit cu mai multe propuneri menite să reglementeze relațiile dintre furnizorii și rețele de supermarketuri.

„În situația actuală, în care avem efecte economice negative pe termen scurt și pe termen lung asupra producătorilor autohtoni, declanșate de pandemia de COVID-19 și conflictul armat din regiune, se impun măsuri suplimentare de susținere a producătorilor autohtoni, implicit prin asigurarea accesului pe rafturile magazinelor,” a declarat Sergiu Harea.

La finalul întrevederii, Sergiu Harea l-a informat pe E.S. Jānis Mažeiks despre planurile CCI pentru viitorul apropiat și anume organizarea expozițiilor „Republica Moldova Prezintă” peste hotare – ca instrument de promovare a produselor autohtone și a invitat Delegația UE în Moldova să participe săptămâna viitoare la cei mai important eveniment al businessului autohton –Gala Businessului Moldovenesc”, organizat de CCI în parteneriat cu AGEPI. La eveniment vor fi premiați câștigătorii concursurilor „Marca comercială a anului” și „Premiul pentru realizări în domeniul calității”.

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău