Credibilitatea BNM, pe muchie de cuțit! Guvernarea a pornit războiul împotriva băncii. Expertul Fala trage alarma

09 Iun. 2022, 10:53
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  bani.md
09 Iun. 2022, 10:53 // Bănci şi Finanţe //  bani.md

Se pare că relația dintre BNM și Guvernare este ineficientă. Declarațiile și postările publice ale mai multor reprezentanți ai Guvernării privind ineficiența acțiunilor BNM și chiar crearea comisiei parlamentare privind eficiența controlul prețurilor și a promovării politicii monetare afectează credibilitatea BNM, iar acest fapt doar sporește incertitudinea pe piață, constată economistul Alexandru Fala de la Expert Grup.

Potrivit lui, crearea comisiei parlamentare este inoportună în contextul accentuării riscurilor inflaționiste. Pe de o parte, prin această acțiune va fi diminuată capacitatea de reacție a instituțiilor publice la evoluțiile macroeconomice nefaste, iar pe de altă parte, ar putea fi afectată relația cu FMI și, implicit, cu alți donatori. La rândul său, această evoluție ar putea crea anumite întârzieri în obținerea asistenței financiare externe.

„Gestionarea așteptărilor inflaționiste a devenit o misiune dificilă în contextul creșterii accelerate a prețuri, totuși modul în care BNM realizează comunicarea pare să fie adecvat. Prezentarea prognozelor privind inflația de către BNM este un instrument important ce permite ancorarea așteptărilor inflaționiste și ajustarea deciziilor, cel puțin pentru instituțiile financiare. Se pare că populația și o mare parte din businessul din Republica Moldova este insensibil la prezentarea prognozei de către BNM și are propriile așteptări inflaționiste.”, spune Fala.

În opinia lui Fala, în condițiile unei creșteri accelerate a prețurilor, neprezentarea prognozei sau estomparea previziunilor ar avea un impact negativ Ar putea să fie afectată încrederea în BNM, fapt ce ar influența nefast posibilitățile, și așa reduse, ale Băncii Centrale de a modela așteptările inflaționiste, ar spori incertitudinea în piață, ceea ce ar duce la supraestimarea riscurilor inflaționiste.

„Dacă agenții economici ar vedea că BNM înăsprește politica monetară, însă evită să anunțe în mod explicit nivelul prognozat al inflației, atunci businessul ar putea crede că inflația va crește și mai rapid, iar drept urmare, ar putea aplica prețuri mai mari pentru a se proteja. Această idee este de inspirație neo-Fisheristă, iar studii mai recente au găsit evidențe ce susțin această abordare. Astfel Falck și alții (2017) au arătat că în perioadele de incertitudine, când agenții economici au mai puține informații decât Banca Centrală, creșterea ratelor poate cauza și majorarea inflației”, a punctat Fala.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

09 Apr. 2025, 17:05
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
09 Apr. 2025, 17:05 // Actual //  Ursu Victor

Uniunea Europeană a anunțat un pachet de tarife vamale între 10% și 25% asupra unui spectru larg de produse americane, în valoare de aproximativ 22 miliarde de euro, ca reacție la războiul tarifar declanșat de fostul președinte Donald Trump. Măsurile, aprobate de 26 din cele 27 de state membre (cu Ungaria opunându-se), vizează în mod deliberat produse provenite din state americane care au votat în favoarea Partidului Republican.

Potrivit unui document intern citat de Politico, Bruxellesul a adoptat o strategie de „lovitură politică”, selectând coduri tarifare care afectează în special bastioanele republicane, cu scopul de a pune presiune electorală asupra susținătorilor lui Trump.

Exporturile americane de soia către UE au totalizat 2,4 miliarde dolari în 2024. Din această sumă, 2,1 miliarde provin din state republicane, iar doar 348 milioane din cele democrate. Louisiana, statul republican condus de Mike Johnson, speakerul Camerei Reprezentanților, reprezintă 82,5% din acest export — aproape 2 miliarde USD.

Asociația americană a producătorilor de soia a criticat anterior politica lui Trump, spunând într-un comunicat: „Tarifele nu sunt o glumă, iar fermierii sunt nemulțumiți”.

Taxele vizează carnea de vită din Kansas și Nebraska, carnea de pasăre din Louisiana, piesele auto din Michigan și țigările din Florida.

De asemenea au fost taxate produsele din lemn din Carolina de Nord, Georgia și Alabama, înghețata din Arizona, batistele din Carolina de Sud, păturile electrice din Alabama, cravatele și papioanele din Florida și mașinile de spălat din Wisconsin

Deși whiskey-ul american a fost exclus de pe listă în urma presiunilor din partea Franței, Italiei și Irlandei — după ce Trump a amenințat cu taxe de 200% pentru băuturile europene — UE a inclus în schimb produse mai puțin vizibile, dar cu impact economic și simbolic asupra bazinelor republicane.

 
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009
NO COMMENT | IGSU a primit 19 autospeciale de intervenție, donate de Guvernul Japoniei
NO COMMENT | IGSU a primit 19 autospeciale de intervenție, donate de Guvernul Japoniei
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU