Credibilitatea BNM, pe muchie de cuțit! Guvernarea a pornit războiul împotriva băncii. Expertul Fala trage alarma

09 Iun. 2022, 10:53
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  bani.md
09 Iun. 2022, 10:53 // Bănci şi Finanţe //  bani.md

Se pare că relația dintre BNM și Guvernare este ineficientă. Declarațiile și postările publice ale mai multor reprezentanți ai Guvernării privind ineficiența acțiunilor BNM și chiar crearea comisiei parlamentare privind eficiența controlul prețurilor și a promovării politicii monetare afectează credibilitatea BNM, iar acest fapt doar sporește incertitudinea pe piață, constată economistul Alexandru Fala de la Expert Grup.

Potrivit lui, crearea comisiei parlamentare este inoportună în contextul accentuării riscurilor inflaționiste. Pe de o parte, prin această acțiune va fi diminuată capacitatea de reacție a instituțiilor publice la evoluțiile macroeconomice nefaste, iar pe de altă parte, ar putea fi afectată relația cu FMI și, implicit, cu alți donatori. La rândul său, această evoluție ar putea crea anumite întârzieri în obținerea asistenței financiare externe.

„Gestionarea așteptărilor inflaționiste a devenit o misiune dificilă în contextul creșterii accelerate a prețuri, totuși modul în care BNM realizează comunicarea pare să fie adecvat. Prezentarea prognozelor privind inflația de către BNM este un instrument important ce permite ancorarea așteptărilor inflaționiste și ajustarea deciziilor, cel puțin pentru instituțiile financiare. Se pare că populația și o mare parte din businessul din Republica Moldova este insensibil la prezentarea prognozei de către BNM și are propriile așteptări inflaționiste.”, spune Fala.

În opinia lui Fala, în condițiile unei creșteri accelerate a prețurilor, neprezentarea prognozei sau estomparea previziunilor ar avea un impact negativ Ar putea să fie afectată încrederea în BNM, fapt ce ar influența nefast posibilitățile, și așa reduse, ale Băncii Centrale de a modela așteptările inflaționiste, ar spori incertitudinea în piață, ceea ce ar duce la supraestimarea riscurilor inflaționiste.

„Dacă agenții economici ar vedea că BNM înăsprește politica monetară, însă evită să anunțe în mod explicit nivelul prognozat al inflației, atunci businessul ar putea crede că inflația va crește și mai rapid, iar drept urmare, ar putea aplica prețuri mai mari pentru a se proteja. Această idee este de inspirație neo-Fisheristă, iar studii mai recente au găsit evidențe ce susțin această abordare. Astfel Falck și alții (2017) au arătat că în perioadele de incertitudine, când agenții economici au mai puține informații decât Banca Centrală, creșterea ratelor poate cauza și majorarea inflației”, a punctat Fala.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

05 Iul. 2025, 09:05
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Iul. 2025, 09:05 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Premier Energy și FEE Nord au depus la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică cereri oficiale de reducere a tarifelor reglementate, invocând scăderea costurilor de achiziție pentru perioada iunie-decembrie 2025.

FEE Nord (operatorul de stat care deservește raioanele din nord) propune micșorări de aproape 10 % pentru consumatorii racordați la joasă tensiune și până la 14,7 % la intrarea în rețeaua de transport. Concret, prețul solicitat la punctele de intrare în rețelele de transport este de 264 bani/kWh, față de 310 bani/kWh în prezent; la ieșirea din transport – 289 bani/kWh (-13,5 %); pentru consumatorii de medie tensiune – 318 bani/kWh (-12,6 %); iar pentru cei de joasă tensiune – 422 bani/kWh (-9,8 %).

Premier Energy, care alimentează centrul, sudul și municipiul Chișinău, solicită reduceri mai temperate, de circa 4-6 %. Noile tarife propuse sunt: 285 bani/kWh la intrarea în rețelele de transport (-5,6 %), 309,54 bani/kWh la ieșire (-5,0 %), 312,49 bani/kWh pentru consumatorii de înaltă tensiune (-5,0 %), 333,83 bani/kWh pentru medie tensiune (-4,9 %) și 393,76 bani/kWh pentru joasă tensiune (-4,0 %). Prețul mediu al serviciului universal ar scădea astfel la 374,45 bani/kWh, cu 8,7 % sub nivelul actual de 4,10 lei/kWh (410 bani).

Premier Energy contestă premisele de preț transmise de furnizorul central Energocom, susținând că valorile estimate pentru energia de pe bursa OPCOM ar fi „subestimate”, mai ales pentru lunile de vârf ale anului, și cere ANRE să ia în calcul calculele proprii, bazate pe un curs de 19,90 MDL/EUR și pe o majorare de 22 % a cotațiilor bursiere.

În prezent, tariful la  energia elecctrică este de 4,10 lei/kWh pentru curentul furnizat de Premier Energy, dar cu o compensație aplicată, consumatorii plătesc efectiv 2,34 lei/kWh până la finalul anului. 4,68 lei/kWh achită consumatorii pentru energia furnizată de FEE Nord (în nordul țării), tarif compensat la 2,84 lei/kWh.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO