Piața de energie electrică din Republica Moldova se confruntă cu o amenințare de monopol. Recomandările CE, încălcate

29 Mart. 2021, 10:16
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
29 Mart. 2021, 10:16 // Actual //  MD Bani

Piața de energie electrică din Republica Moldova se confruntă cu o amenințare de monopol, avertizează experți în energie, citați în presa locală.

Grupul de observatori al Secretariatului Comunității Energetice, format din reprezentanți ANRE, ai delegației Uniunii Europene în Moldova și de înalt consilierul  UE pentru energie, a comunicat că, în ciuda unor îmbunătățiri în procesul de achiziții, încă este necesară liberalizarea pieței. Dat fiind acest fapt, s-a cerut părților implicate să colaboreze și să asigure echitate, transparență și practici nediscriminatorii în procedura de achiziții publice 2021, solicitare care nu s-a materializat, scrie Invest Energy.

Premier Energy, cel mai mare furnizor de energie electrică din Republica Moldova, împreună cu filiala sa, Premier Energy Distribution Grid, au organizat, în data de 22 martie 2021, o licitație pentru achiziționarea de energie electrică pe o perioadă de un an, respectiv 01.04.21-31.03.22.

Termocentrala de la Cuciurgan (MGRES), unitate importantă în producția de energie din Republica Moldova, controlată de grupul energetic rus Inter RAO, este acuzată că a restricționat participarea altor furnizori la licitație, prezentându-se ca fiind singurul furnizor posibil de energie electrică din Republica Moldova. În absența concurenței în piață, prețul energiei electrice oferit de termocentrala de la Cuciurgan a crescut cu 18%.

Ceilalți participanți la licitație, precum și organizatorul acesteia, Premier Energy, și-au exprimat nemulțumirea și au trimis scrisori oficiale autorităților competente reclamând absența unei piețe libere și discriminarea față de furnizorii concurenți, inclusiv cei din Ucraina.

Principalul motiv invocat pentru blocarea accesului participanților în procesul de achiziție are la bază afirmația că acești furnizori nu vor putea furniza energie de piața de echilibrare (pentru compensarea abaterilor de la valorile programate ale producției și consumul de energie electrică). Cu toate acestea, furnizori din Ucraina resping acest punct de vedere.

Astfel de afirmații nefondate discriminează furnizorii care doresc să participe și încalcă legislația în materie de concurență și standardele UE, susțin specialiști în energie. Nu este pentru prima dată când procesul de achiziție a energiei electrice în Republica Moldova este caracterizat de lipsa concurenței și contrazice recomandările făcute de Comunitatea Energiei, susține sursa citată. Procedura de achiziție din anul 2020 a fost monitorizată de un grup de observatori condus de Secretariatul Comunității Energetice, format din reprezentanți ANRE, ai delegației Uniunii Europene în Moldova și de înalt consilierul UE pentru energie.

În noiembrie 2020, Grupul de observatori al Secretariatului Comunității Energetice a comunicat că, în ciuda unor îmbunătățiri în procesul de achiziții, încă este necesară liberalizarea pieței. S-a cerut părților implicate să colaboreze și să asigure echitate, transparență și practici nediscriminatorii în procedura de achiziții publice 2021, solicitare care nu s-a materializat, scrie Invest Energy.

DETALII DESPRE LICITAȚII – AICI.

În timpul licitării, MGRES a declarat că: MGRES și Inter RAO nu sunt pregătite să respecte cerințele de furnizare, descrise în lotul 2.2, în cazul în care lotul 2.1 (energia de bază) are un câștigător din Ucraina. Cele două companii declară că centrala electrică nu va putea furniza această cantitate de energie din motive tehnice. Cu alte cuvinte, acesta este un ultimatum care impune ca MGRES să fiee singurul furnizor de energie electrică din Moldova.
MGRES și Inter RAO susțin că furnizorii ucraineni nu pot participa la licitație ca ofertanți egali din cauza incapacității de a furniza servicii de echilibrare a pieței de energie electrică. Îngrijorător este că MGRES se consideră drept singura companie care poate furniza energie electrică pentru Republica Moldova, făcând această licitație lipsită de valoare, susțin experți în energie.

Ambele companii ar continua să facă presiuni asupra Moldelectrica pentru a admite că este imposibilă echilibrarea rețelei de energie moldovenești fără participarea MGRES.

Realitatea Live

01 Mai 2024, 14:53
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
01 Mai 2024, 14:53 // Actual //  Lupu Eduard

O parte dintre recenzorii lucrează și astăzi, 1 mai – Ziua Muncii, însă în funcție de cum și-au panificat activitatea, a declarat pentru BANI.MD, șeful Biroului Național de Statistică, Oleg Cara.

„Unii dintre ei își pot lua zile libere în cursul săptămânii și lucrează în weekend. Orarul e flexibil pentru fiecare în parte”, a mai spus Cara.

Întrebat dacă de Paștele Blajinilor, recenzorii vor merge prin cimitire, Oleg Cara a spus că: „ este exclus acest lucru. Sunt stabilite locuri speciale unde populația este intervievată: în fața blocului, în fața porții casei”.

Aproape 600 de mii de locuinţe şi 860 de mii de persoane din Republica Moldova au fost recenzate, până acum, în cadrul Recensământului populaţiei şi locuinţelor.

Recensământul populației și locuințelor 2024 în Republica Moldova se desfășoară în perioada 8 aprilie – 7 iulie, în întreaga țară. Conform legislației, cetățenii sunt obligați să răspundă la întrebările recenzorilor și să ofere răspunsuri corecte. La rândul lor, autoritățile sunt obligate să asigure confidențialitatea răspunsurilor acordate.

Recenzorul va efectua 5 vizite la domiciliu. În cazul în care recenzorul nu găsește pe nimeni acasă, el va lăsa în căsuța poștală, în poartă sau la ușă o înștiințare privind participarea la recensământ care va conține datele de contact ale recenzorului pentru a stabili împreună o zi și o oră convenabilă pentru recenzare.

Recensământul din 2024 este al treilea la număr efectuat în Republica Moldova.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău