Parlamentul dezleagă mâinile CNPF. Magistrații au interzis să târască prin instanțe instituția

21 Iul. 2022, 12:40
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
21 Iul. 2022, 12:40 // Actual //  bani.md

A fost votat în cea de-a doua lectură proiectul de lege cu privire la modificarea Legii privind Comisia Națională a Pieței Financiare (CNPF). Modificările urmăresc facilitarea aplicării Codului Administrativ și eficientizarea activității administrative din cadrul CNPF, ținând cont de specificul domeniului supravegheat. Scopul fundamental al inițiativei este de a elimina imixtiunea abuzivă a instanțelor în activitatea Comisiei Naționale a Pieței Financiare.

În special, reglementările vizează particularitățile de parcurgere a procedurilor administrative de control. Astfel, este reglementată împuternicirea președintelui CNPF cu posibilitatea de a lua decizii ce țin de procedurile administrative, inclusiv suspendarea, prelungirea, conexarea acestora, dar și atragerea terților în procedură administrativă. Totodată, este prevăzută situația în care deciziile menționate pot fi adoptate de Consiliul de administrație al CNPF.

Alte modificări se referă la aspectele ce țin de suspendarea executării actelor administrative individuale ale CNPF.

Totodată, Legea privind Comisia Națională a Pieței Financiare a fost completată cu prevederi ce stabilesc atribuțiile instituției în ceea ce privește cooperarea și schimbul de informații nemijlocit în domeniul prevenirii și combaterii spălării banilor și finanțării terorismului. De asemenea, sunt prevăzute derogări de la dispozițiile de confidențialitate în cadrul schimbului de informații cu autoritățile competente pe plan intern și internațional.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

 

Realitatea Live

12 Iul. 2025, 08:40
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
12 Iul. 2025, 08:40 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Premierul României, Ilie Bolojan, a prezentat vineri după-amiază, în cadrul unei conferințe de presă, următoarele două pachete de măsuri fiscale și administrative pregătite de Guvern, cu accent pe combaterea evaziunii, reforma companiilor de stat, reducerea risipei în sănătate și reorganizarea administrației publice locale.

Un prim grup de lucru, condus de vicepremierul Tánczos Barna, va elabora modificări legislative pentru combaterea evaziunii fiscale și a fraudei cu fonduri publice. Printre obiective se numără reorganizarea ANAF prin introducerea unor mandate limitate pentru conducere, stabilirea de indicatori de performanță și accelerarea digitalizării.

Totodată, se va reforma modul de funcționare al companiilor de stat: indicatorii de performanță vor fi revizuiți, numărul membrilor în consiliile de administrație va fi redus, iar indemnizațiile plafonate. „Nu mai putem accepta manageri cu salarii de zeci de mii de euro care nu produc performanță. Nu poți conduce o companie de stat monopolistă și să ai randamente sub media pieței”, a spus premierul.

Un al doilea grup de lucru, coordonat de vicepremierul Cseke Attila, se va ocupa de reorganizarea administrației publice locale. Primăriile vor primi mai multă autoritate, inclusiv dreptul de a reglementa activitatea sălilor de jocuri de noroc. Totodată, se vor introduce grile uniforme de salarizare, iar personalul din administrațiile locale va fi redimensionat în funcție de numărul real de locuitori și servicii oferite.

Premierul a subliniat și risipa gravă din sistemul de sănătate: „Cheltuielile au crescut de la 49 miliarde lei în 2021 la peste 77 miliarde în 2025, dar percepția publică nu s-a îmbunătățit”. Guvernul intenționează să lege salariile din spitale de performanță, să combată decontările fictive și să încurajeze folosirea medicamentelor generice.

Un capitol distinct vizează reforma pensiilor speciale: Guvernul propune majorarea vârstei de pensionare a magistraților la un nivel apropiat de cel general și recalcularea pensiilor speciale în funcție de salariul net, nu de cel brut. „Nu mai putem susține un sistem în care cineva se pensionează la 48 de ani cu o pensie cât ultimul salariu. Este injust și nesustenabil”, a declarat Bolojan.

Premierul a mai punctat că primul pachet fiscal deja adoptat a fost bine primit de piețele financiare și de oficialii europeni. România a reușit să se împrumute recent la dobânzi mai mici, economisind peste 200 de milioane de euro doar din reducerea costurilor de finanțare. „Pentru a menține acest trend, avem nevoie de stabilitate politică și aplicarea rapidă a următoarelor măsuri”, a conchis Bolojan.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA