VIDEO „M-au băgat în mașină. Au luat permisul de ședere și telefonul”. Dezvăluirile unui profesor turc, răpit în 2018

22 Iul. 2022, 14:44
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
22 Iul. 2022, 14:44 // Actual //  MD Bani

Hüseyin Bayraktar, unul dintre profesorii turci de la Liceul Orizont din Chișinău, răpit în 2018, a relatat cu lux de amănunte jurnaliștilor Moldovalive.md despre evenimentele de atunci. Bărbatul este unicul care a fost eliberat de Ankara după deportarea de la Chișinău. 

În dimineața zilei de 6 septembrie 2018, când a plecat la muncă, el încă nu știa că viața lui se va schimba pentru totdeauna. Moldova era prima țară străină în care locuia, iar la început nici măcar nu a înțeles ce se petrece, deoarece ofițerii care au venit după el erau îmbrăcați în civil.

Ulterior, urmărind camerele de supraveghere, i-a fost clar că îl căutau anume pe el. Povestește că aceștia mergeau prin coridoarele școlii și întrebau unde îl pot găsi, apoi l-au reținut chiar sub ochii elevilor, deși colegii încercau să îi ia apărarea.

„Erau îmbrăcați în civil, așa cum sunt îmbrăcat eu acum. Nu aveam nici o idee cine sunt. Când au venit spre mine, colegii și prietenii mei au încercat să-i oprească din a mă lua cu forța și le-au cerut să se legitimeze. Abia atunci au arătat legitimația de la SIS (Serviciul Informații și Securitate). La început nu aveam idee că aceste acțiuni ar putea fi în vreun fel legate de guvernul Turciei. Chiar și fiind în drum spre aeroport, nu mi-a fost clar că aceste acțiuni, de fapt, nu au fost inițiate de autoritățile moldovenești. Când am ajuns la aeroport și am văzut alți profesori turci acolo, am înțeles despre ce este vorba. Când m-au luat de la școală și m-au băgat în mașină, ei mi-au luat permisul de ședere moldovenesc și telefonul mobil. Nu mi-au fost restituite decât la decolare. Chiar și atunci, au fost transmise ofițerului care stătea chiar lângă mine. Am întrebat acel ofițer dacă intenția autorităților era de a mă oferi guvernului turcesc. Am încercat să-i explic să nu o facă, pentru că am aplicat pentru primirea azilului politic. Dar nu m-au înțeles”, a mărturisit Hüseyin Bayraktar.

Bărbatul mai spune că a trecut hotarul cu un document temporar, eliberat în ziua expulzării. Crede că autoritățile au transmis informațiile despre el responsabililor turci, care să reușească perfectarea documentului

Pentru expulzarea profesorilor turci, Republica Moldova a fost condamnată de Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Țara noastră a fost obligată să achite câte 25.000 de euro fiecărei dintre familiile celor șapte cadre didactice.

Fostul șef al SIS, Vasile Botnari, singurul figurant în dosar, a fost condamnat, obligat să achite amendă în valoare de 88.000 de lei. Totodată, lui i s-a interzis să ocupe funcții publice timp de cinci ani.

A doua parte a interviului cu Hüseyin Bayraktar va fi publicat de  Moldovalive.md marți, 26 iulie. Urmează informații despre ce s-a întâmplat după expulzare, cum profesorul a ajuns în Uniunea Europeană și a cerut azil politic.

Realitatea Live

04 Apr. 2025, 13:02
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
04 Apr. 2025, 13:02 // Actual //  Ursu Victor

Programul de rambursare a TVA pentru producătorii agricoli trebuie extins și revizuit, iar Republica Moldova are nevoie de un mecanism de subvenționare a accizei la motorină, o actualizare urgentă a Legii Apelor și o intervenție fermă către Uniunea Europeană pentru liberalizarea permanentă a exporturilor de fructe. Acestea sunt doar câteva dintre propunerile-cheie lansate de economistul Veaceslav Ioniță, expert în politici economice la IDIS „Viitorul”, în cadrul emisiunii săptămânale „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”.

Afirmațiile economistului vin în contextul în care mediul de afaceri și-a expus prioritățile pentru politica bugetar-fiscală și vamală pentru anul 2026 în cadrul unei ședințe recente a Agendei Naționale de Business.

TVA rambursabil pentru agricultori: măsura trebuie menținută și extinsă
Veaceslav Ioniță a reamintit că între 2009 și 2014 agricultorii moldoveni au beneficiat de un mecanism de rambursare a TVA. În contextul recentelor crize, Guvernul a relansat acest mecanism, însă actualul program expiră în iunie 2025. „Agricultorii cer ca mecanismul să fie prelungit și revizuit, deoarece nu toți au putut aplica în calitate de beneficiari. Cei acceptați au avut însă beneficii reale”, a declarat expertul.

Acciza la motorină – povară pentru agricultori, fără beneficii directe

Ioniță atrage atenția că în prezent, circa 80% din acciza pe produse petroliere este direcționată pentru reparația drumurilor, însă agricultorii care folosesc utilaje în câmp nu beneficiază direct de această infrastructură. „Este justificată cererea agricultorilor de a beneficia de un mecanism de restituire a accizei la motorină pentru a reduce costurile de producție”, a subliniat el.

Legea Apelor și irigațiile: între urgență și strategie

Economistul a insistat și asupra revizuirii Legii Apelor și elaborării unei strategii naționale de irigare până în 2030. „Din 13 miliarde de metri cubi de apă care intră anual în țară, se utilizează sub 0,4%. Republica Moldova este vulnerabilă în fața secetelor din cauza lipsei unui sistem performant de irigații”, a avertizat Ioniță, adăugând că o parte din sprijinul UE ar trebui orientat spre agricultură.

Pericolul restricționării exporturilor de fructe în UE

Un alt risc major semnalat de Ioniță este expirarea la 25 iunie 2025 a privilegiilor tarifare acordate prin Acordul de Asociere cu UE. „Este esențial ca Guvernul să negocieze de urgență prelungirea acestor termene. În caz contrar, circa 3.000 de antreprenori din sectorul fructelor vor fi afectați într-un moment în care exporturile generale sunt în scădere, iar cele de fructe în creștere”, a avertizat economistul.

Alerta privind industria zahărului: risc de colaps

Republica Moldova riscă să devină importator net de zahăr, atrage atenția Ioniță. „Suntem unica țară din regiune care nu acordă subvenții producătorilor de zahăr. În context de criză, trebuie limitat importul de zahăr pentru producătorii locali și aplicate măsuri anti-dumping, asemenea celor din UE. Altfel, vom pierde o industrie esențială și venituri bugetare importante”, a explicat analistul.

Contrabanda cu tutun: efectele reglementărilor neinspirate

Referindu-se la piața produselor din tutun, Ioniță a amintit că anul trecut contrabanda a explodat din cauza reglementărilor incoerente, afectând bugetul și sănătatea publică. Producătorii cer amânarea interdicției aromelor pentru produsele din tutun încălzit, introducerea unei accize pentru pliculețele cu nicotină și o legislație clară pentru aceste produse. Totodată, se solicită un calendar fiscal stabil pentru următorii trei ani.

Alte propuneri din partea mediului de afaceri

Sectorul plantelor medicinale și aromatice: Necesitatea unui program național dedicat, eliminarea blocajelor vamale și promovarea unui brand de țară pentru aceste produse. Piața serviciilor de taxi: Combaterea activității în zona gri (peste 30% din piață) și o tranziție echilibrată către liberalizarea pieței asigurărilor.

Infrastructura rutieră: Alocarea a 80% din accize pentru fondul rutier, ajustarea accizei la motorină și crearea unui mecanism de restituire pentru agricultori. Transportul feroviar: Separarea operatorului feroviar de expeditorii privați și crearea unei autorități de reglementare independente. „Aceste propuneri reflectă o nevoie acută de reforme sistemice și politici coerente. Dacă nu se intervine rapid și eficient, riscurile economice vor continua să se adâncească, în special pentru sectoarele strategice precum agricultura și exporturile”, a conchis Veaceslav Ioniță.

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ