(VIDEO) CCI a RM a lansat primul Accelerator al Antreprenoriatului Social la Chișinău

29 Iul. 2022, 16:23
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
29 Iul. 2022, 16:23 // Bani și Afaceri //  MD Bani

Astăzi, 29 iulie 2022, cu suportul financiar al Uniunii Europene, Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova (CCI a RM) a lansat Acceleratorul Afacerilor Sociale, Regiunea Centru- un hub regional de susținere a antreprenoriatului social, ce va contribui la creșterea economică și la bunăstarea cetățenilor și a comunităților.

Hub-ul a fost deschis prin intermediul unui grant de 45.000 euro oferit de Uniunea Europeană, obținut prin concurs deschis de către Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova.

Businessul social este un concept de afaceri orientat spre soluționarea problemelor din societatea în care aceste afaceri operează, concept care este pe larg si cu succes practicat în statele membre ale Uniunii Europene. Incluziunea economică a tinerilor și a persoanelor vulnerabile este unul dintre beneficiile cheie ale antreprenoriatului social. Uniunea Europeană susține lansarea și extinderea conceptului de afaceri sociale în Republica Moldova, inclusiv prin granturi. Totuși, sustenabilitatea businessului social este crucială, iar în acest context este lansat Acceleratorului Afacerilor Sociale și ne exprimăm speranța că prin expertiza și suportul oferit de acesta, întreprinderile sociale se vor dezvolta cu succes și în Republica Moldova, în beneficiul oamenilor.”, a menționat Gintautas Baranauskas, Șef adjunct al secției Cooperare, Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova.

Potrivit Președintelui CCI Sergiu Harea, pe parcursul ultimelor ani, instituția camerală, care reprezintă interesele businessului din Republica Moldova, s-a implicat plenar în dezvoltarea antreprenoriatului social. Și în cadrul Centrului regional, lansat astăzi, antreprenorii vor beneficia de toate serviciile și instrumentele de suport în afaceri.

„Scopul Acceleratorului Afacerilor Sociale dezvoltat de CCI este sprijinirea și încurajarea implicării antreprenorilor și ONG-urilor în rezolvarea unor probleme sociale. În ultimii ani, economia socială a devenit unul dintre subiectele cel mai frecvent abordate, iar datorită suportului partenerilor europeni întreprinderile sociale s-au dezvoltat vertiginos. Acum, când Republica Moldova a obținut statut de țară candidat pentru aderare la UE, urmează să transpunem standarde și practici europene la nivel național, să asigurăm un cadru normativ favorabil lansării și derulării afacerilor sociale și să promovăm produsele și serviciile antreprenorilor care contribuie la implicarea în activități economice a persoanelor aparținând grupurilor defavorizate. Pe parcursul celor doi ani de implementare a proiectului, CCI își propune să concentreze eforturile în domeniul economiei sociale și să asigure sustenabilitatea proiectului prin dezvoltarea continuă a Acceleratorului de afaceri sociale atât în regiunea Centru, cât și în alte localități.”, a declarat Sergiu Harea, Președintele CCI.

La eveniment a fost prezent și președintele Fundației Est-Europene care și-a exprimat încrederea în viitorul afacerilor sociale.

Sorin Mereacre, Președinte, Fundația Est-Europeană a specificat: „Îmi face o deosebită plăcere să fiu prezent astăzi la deschiderea oficială a celui de-al treilea Centru Regional de Suport în Afaceri pentru Întreprinderile Sociale, din cele 4 care sunt create în cadrul proiectului „Valorificăm potențialul societății civile pentru promovarea și dezvoltarea antreprenorialului social in Republica Moldova”. Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană, cofinanțat de Suedia și este implementat de Fundația Est-Europeană în parteneriat cu Centrul Contact și Keystone Moldova. Dezvoltarea și extinderea afacerilor sociale vor spori crearea locurilor de muncă, implicarea persoanelor din grupuri defavorizate în activități economice și facilitarea accesului acestora la resursele și serviciile sociale de care au nevoie. Suntem încrezători că Centrul lansat astăzi va deveni un accelerator al afacerilor sociale și va contribui la creșterea economică și la bunăstarea cetățenilor și a comunităților.”

Activitățile primordiale ale acestui accelerator sunt crearea și oferirea serviciilor de dezvoltare a cel puțin 20 întreprinderi sociale utilizând mijloace moderne de formare antreprenorială, precum utilizarea platformei digitale a CCI, lansarea unei Academii a antreprenorilor sociali, crearea unui Registru a întreprinderilor sociale pe platforma Registrului membrilor CCI, posibilitatea participării cu un stand specializat la cea mai mare expoziție națională „Fabricat în Moldova” organizată de CCI sau în mediul online- Expoziții Virtuale etc.

Totodată, Camera de Comerț și Industrie își propune promovarea intereselor antreprenoriatului social pe platforma existentă de dialog public-privat, unde vor fi abordate cele mai actuale subiecte și inițiative de armonizare a legislației naționale cu cea din UE.

Hub-ul a fost inaugurat în cadrul proiectului „Valorificăm potențialul societății civile pentru promovarea și dezvoltarea antreprenoriatului social în Republica Moldova”, finanțat de Uniunea Europeană, cofinanțat de Suedia și implementat de către Fundația Est-Europeană în parteneriat cu Keystone Moldova și Centrul Contact.

Domeniul afacerilor sociale cuprinde teme precum crearea de locuri de muncă decente, securitatea socială, protecția și incluziunea socială, reducerea sărăciei, egalitatea dintre femei și bărbați, incluziunea persoanelor cu necesități speciale, ale copiilor și ale familiilor, tineretul, vârstnicii și minoritățile, accesul la serviciile de sănătate, justiția, educația, cultura și sportul, voluntariatul și cetățenia activă. Obiectivul său principal, comun tuturor subdomeniilor, este de a pune oamenii pe picior de egalitate în centrul politicii sociale.

Proiectul „Valorificăm potențialul societății civile pentru promovarea și dezvoltarea antreprenoriatului social în Republica Moldova” finanțat de Uniunea Europeană și cofinanțat de Suedia, are scopul de a oferi oportunități economice și sociale persoanelor dezavantajate prin prisma antreprenoriatului social cu implicarea activă a societății civile. Proiectul își propune să fortifice capacitățile societății civile din Republica Moldova în crearea întreprinderilor sociale, care vor contribui la creșterea economică și durabilă a comunităților. Proiectul are un buget de peste 1.123.000 euro și urmează a fi implementat până în decembrie 2024.

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 12:42
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
22 Nov. 2024, 12:42 // Actual //  bani.md

Pentru al patrulea an consecutiv, în luna noiembrie, Platforma pentru Promovarea și Dezvoltarea Filantropiei a desfăşurat campania „Săptămâna Naţională a Bunătăţii”. Ghidaţi de sloganul „Bunătatea începe cu tine”, în perioada 11-17 noiembrie, ONG-urile membre ale Platformei au lansat apeluri către autorităţile locale, instituțiile publice, ONG-uri, agenţi economici și cetățeni pentru a se implica activ în acţiuni filantropice și comunitare.

Astfel, timp de 7 zile, faptele bune au cutreierat Moldova în lung şi în lat. Peste 3000 de persoane de toate vârstele au promovat filantropia şi au îndemnat oamenii să facă parte din această campanie naţională, care răspândeşte bunătate.

Au fost desfăşurate acţiuni menite să îmbunătăţească viaţa oamenilor, a mediului, a animalelor şi a comunităţilor în care locuiesc. Bătrânii au fost ajutaţi cu munca prin gospodărie, au primit prânzuri calde sau coşuri cu fructe, împărţite de elevi. Unii participanţi şi-au suflecat mânecile şi au salubrizat locurile publice împânzite de gunoaie, alţii au platat copaci și flori.

Activiştii bunătăţii au demarat multiple colectări de fonduri, haine, rechizite şi obiecte uzate, pentru ajutorarea familiilor aflate în dificultate şi a persoanelor social-vulnerabile din comunitate. O altă campanie de colectare de fonduri a fost organizată pentru copiii infectaţi cu tuberculoză, internaţi la Spitalul Clinic de Ftiziopneumologie.

În cadrul Săptămânii Naţionale a Bunătăţii au fost colectaţi nu doar bani şi haine, dar şi cărţi, pentru a promova cititul în familie şi a creşte generaţii de copii educate şi sănătoase, indiferent de statutul social al familiilor din care provin aceştia.

Faptele bune nu au ocolit nici animalele. Au fost colectate fonduri pentru hrana şi adăpostul acestora, iar câţiva voluntari au construit cuşti şi au hrănit patrupezii fără stăpân, aflaţi pe teritoriul unei Universităţi din Chişinău.

Pentru a promova cultura filantropică şi voluntariatul au fost desfăşurate o serie de lecții publice și concursuri, au fost organizate sesiuni de discuţii pentru a formula recomandări de îmbunătățire a cadrui legal pentru stimularea implicării filantropice, la care au participat deputați, reprezentanți ai instituțiilor publice relevante, ONG-uri și agenți economici.

Campania „Săptămâna națională a bunătății” a fost desfășurată de Platforma pentru Promovarea şi Dezvoltarea Filantropiei cu sprijinul poporului american prin intermediul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID).

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală