Premier Energy, al treilea mare jucător pe piața distribuției gazelor naturale în România, vrea să împrumute până la 30 de milioane de euro de la Banca Europeană pentru Dezvoltare și Reconstrucție (BERD), fonduri ce vor fi folosite pentru acoperirea cheltuielilor cu achiziția de gaze, în contextul scumpirilor cauzate de războiului din Ucraina.
BERD analizează acordarea unui împrumut de capital de lucru de tip revolving de până la 30 de milioane de euro companiei Premier Energy SRL, “pentru finanțarea valorii crescute a contractelor de gaz (inventar) pe fondul creșterii prețurilor gazelor naturale cauzate de războiul din Ucraina și de sancțiunile împotriva Rusiei”. De asemenea, Premier Energy va utiliza fondurile pentru a-și îndeplini obligația de stocare a gazelor naturale la un nivel minim de 30% pentru iarna viitoare, în vederea asigurării continuității și siguranței aprovizionării și a accesibilității prețurilor pentru clienții finali.
Facilitatea de credit este analizată prin prisma Cadrului de reziliență și mijloace de trai al BERD, ce are printre domeniile prioritare securitatea energetică în Ucraina și în țările afectate de război. Împrumutul “va oferi o facilitate de urgență pentru a preveni întreruperile în aprovizionarea cu gaze și pentru a menține o aprovizionare fiabilă cu servicii energetice vitale înainte de sezonul principal de încălzire, atât pentru populația din România, cât și pentru refugiații ucraineni, predominant femei, copii și bătrâni”, arată BERD.
Premier Energy SRL, înființată în 2007, operează pe piața gazelor naturale din România în calitate de distribuitor și furnizor începând cu anul 2013, fiind al treilea mare jucător de profil, după Engie și E.ON. La finele anului trecut, compania deservea peste 115.000 de clienți. Compania este deținută de holdingul din energie Premier Energy PLC înregistrat în Cipru, controlat indirect de omul de afaceri ceh Jiri Smejc, prin intermediul fondului de investiții Emma Capital.
Premier Energy PLC este cel mai mare distribuitor și furnizor de energie electrică în Republica Moldova, co o cotă de piață de circa 70%. În România, holdingul deține societățile Premier Energy S.R.L., Ligatne Gas S.R.L., B.E.R.G. Sistem Gaz S.A. și Premier Energy Trading S.R.L.
Anul acesta, Premier Energy a mai achiziționat două firme din industria energiei regenerabile, după cum Profit.ro a relatat aici și aici. Compania a terminat anul trecut cu profit net de aproape 133 milioane lei, la venituri totale de circa 984 milioane lei, și cu un număr mediu de peste 400 de angajați.
Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!