Studiu Novel: Contrabanda cu țigări la frontiera moldo-română a scăzut cu circa 23%

24 Aug. 2022, 15:18
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
24 Aug. 2022, 15:18 // Actual //  Lupu Eduard

Piaţa neagră a ţigaretelor din România a continuat să scadă şi în iulie până la 6,1% din totalul consumului, comparativ cu 7,1% în mai, conform studiului realizat de compania Novel, relatează Agerpres, citat de unimedia.md. Procentul reprezintă un nou record istoric, fiind cel mai mic nivel înregistrat de la demararea cercetării comerţului ilegal cu produse din tutun, în anul 2008. Totodată, o scădere semnificativă de 23,1% s-a înregistrat la hotarul cu Republica Moldova.

„În luna iulie, piața neagră a scăzut la nivel național cu 1 p.p. De remarcat scăderea semnificativă a comerțului ilicit în partea de nord-est a țării, cu 13,4 p.p. față de mai, până la 13,3%, cel mai mic procent înregistrat în această zonă, cu toate că regiunea este în continuare cea mai afectată de contrabandă. Pe de altă parte, în regiunea sud-est piața neagră a crescut cu 3,9 p.p. până la 7,2%. Din punct de vedere al provenienței produselor de pe piața neagră, țigaretele etichetate ca fiind destinate Duty Free dețin cea mai mare pondere, de peste 50%, surclasând „cheap whites”, care au reprezentat până acum principala sursă”, a declarat Marian Marcu, Director General Novel Research.

Studiul arată că o scădere impunătoare a cotei țigărilor din Republica Moldova pe piața neagră a României, de la 26,7% la doar 3,6%. Reprezentanții Serviciului Vamal din Moldova declară că unul dintre obiectivele strategice ale instituției reprezintă a contracararea fenomenului de contrabandă și încălcare a legislației vamale precum și facilitarea comerțului legitim.

În acest sens, de către subdiviziunile Serviciului Vamal sunt realizate mai multe acțiuni ce duc la fluidizarea traficului, dar concomitent și la asigurarea realizării controlului pe domeniul antifraudă. Printre aceste acțiuni se numără utilizarea în cadrul posturilor vamale a echipamentelor portabile de detectare cu raze X, pentru identificarea mărfurilor ascunse în locuri special adaptate. Cu ajutorul acestor echipamente în cadrul acțiunilor întreprinse de către serviciile operative în  posturile au fost depistate țigări în tavanele a două autocare.

Totodată, în toate posturile sunt prezenți inspectorii chinologi cu patrupezii ce realizează controlul în vederea depistării produselor de tutungerie, substanțelor narcotice și a valutei. De asemenea, în baza criteriilor analizei de risc, echipele mobile de comun cu serviciile operative acordă suport și nemijlocit participă la realizarea controlului în posturile vamale de frontieră.

Realitatea Live

03 Mai 2024, 15:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
03 Mai 2024, 15:41 // Actual //  Lupu Eduard

Comisia de licențiere a importului cerealelor și a răsăritei ia-r fi acordat licență de import companiei Trans Oil, controlată de milionarul Vaja Jhashi.

„În Vinerea Mare după masă și în forma online a fost convocată comisia de licențiere a importului cerealelor și floarei soarelui. Nu cred că data și ora au fost selectate întâmplător, când toată lumea este concentrată mai mult pe Sărbători Sfinte. Companiile din grupul Trans Oil au primit licențe pentru a aduce din Ucraina aproape 70 mii tone de răsărită. Am prezis acest lucru două săptămâni în urmă și mă tem că nu este ultima decizie cu permisiunea importului”, scrie reprezentantul Forței Fermierilor, într-o postare pe Facebook.

Slusari afirmă că cei, care au distrus în toamna 2023 cu prețuri derizorii sute de fermierii autohtoni și oricum nu au făcut stocuri suficiente pentru fabricile de procesare, acum vor importa materia primă la prețuri mai scumpe de la traderi străini. „Cei de la ministerul agriculturii, care ar trebui să intervină cu mecanismul de licențiere încă în primăvară 2023 sincron cu România și Bulgaria și care au permis dezastru pe piața internă și falimentarea agricultorilor mici, azi au acceptat importul”.

„Nimeni nu-și asumă responsabilitate pentru un dezmăț de proporție și tragedia social-economică a miilor de oameni de la sate. Trans Oil și Vaja rămân stăpânii agriculturii și ministerului acesteia”, conchide reprezentantul Forței Fermierilor.

În septembrie 2023, prețurile achizițiilor la floarea soarelui au atins minimele din ultimii 5 ani, afectând în special fermierii mici, care au fost nevoiți să vândă producția la prețuri deficitar de scăzute.  A fost perioada când unii fermieri mici, care nu sunt plătitori de TVA , erau nevoiți să comercializeze răsărita sub 5 lei per kg. Prețul de cost al semințelor de floarea soarelui anul trecut în medie a fost de 7,3 lei

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău