Inflația anuală în luna august a ajuns la 34,29%, cu 0,89% mai mult decât luna precedentă. Este un nou record atins de magnitudinea scumpirilor în Republica Moldova.
Scumpirile au fost influențate de majorarea prețurilor la produse alimentare cu 38,3%, mărfuri nealimentare cu 23,2% și servicii prestate populaţiei cu 45,2%, arată datele Biroului Național de Statistică.
Cel mai mult au crescut prețurile la legume – 87%, ouă – 68%, zahăr – 43,7%, carne 25,6%, lapte și produse lactate – 26,3%, fructe – 41,5% și uleiul vegetal – 14,5%.
La mărfurile nealimentare cel mai mult au crescut prețurile la combustibil – 57,7% și materiale de construcții – 28,8%
La capitolul servicii prestate populației, gazul s-a scumpit cu 362,2%, încălzirea centralizată cu 92%, serviciile comunal – locative – 93%, și transportul cu 65%.
În data de 9 august la prezentarea Raportului Inflației guvernatorul BNM, Octavian Armașu declara că cel mai înalt nivel al inflație va fi atins în lunile octombrie – noiembrie – 34,7%.
„În trimestrul trei și patru al anului va fi vârful inflației. Este vorba de lunile octombrie și noiembrie după care inflația va merge pe un trend descendent. Important să nu apară șocuri noi. Alimentele și prețurile reglementate vor fi elementele care vor influența inflația. Deciziile de politică monetară au menirea să tempereze ritmul de creștere a prețurilor, dar nu și reducerea lor. Deciziile BNM sunt pentru a reduce inflația în orizontul de prognoză de 5% plus, minus 1,5%”, a punctat guvernatorul.