Frica de eșec: Ce cred despre ea participanții XY Accelerator și de ce merită să o dai o șansă ideii tale

09 Sept. 2022, 15:37
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  Dumitrita Culiuc
09 Sept. 2022, 15:37 // Oameni şi Idei //  Dumitrita Culiuc

Ce au în comun oamenii de succes? Sunt determinați să acționeze și au capacitatea de a-și controla mai bine emoțiile. Mulți, însă, se opresc în fața fricii de a greși și nu-și realizează ideile și visurile.

Am întrebat absolvenții  XY Accelerator IV despre frica de eșec și despre cum au depășit-o. Totodată, am discutat și despre motivele pentru care ei îi îndeamnă pe toți cei care au o idee de afacere să aplice la programul XY.

XY Partners a lansat XY Accelerator V pentru toți cei care au o idee de afacere, dar nu știu cum să o realizeze. Aplicările la program sunt deschise până pe 11 septembrie. 

Programul va dura 3 luni, perioadă în care startup-urile vor munci alături de cei peste 80 mentori pentru a-și dezvolta ideile de afaceri.

Aplică aici: https://xy.md/ro/accelerator-5!

Bogdan Babii, co-fondator Unde.io: „Nu pot să zic că am avut frica să eșuez. Cred că viața nu constă din rezultate, ci din experiențe, iar asta m-a ajutat să capăt curaj. Am vizualizat startup-ul nostru peste 5 ani ca pe un succes internațional. Asta e ceea ce îmi dădea putere și inspirație. Apoi mi-am imaginat un worst case scenario, și rezultatele oricum erau pozitive. Știam ca voi căpăta experiență în management, sales, marketing și că voi face networking cu cei mai buni oameni din diverse domenii, iar asta mi-a oferit încredere că sunt pe drumul cel bun. Cunoștințele obținute acum, peste ani, vor aduce un return mult mai mare, decât orele investite la un job stabil. Dezvolt platforma alături de prieteni din liceu, susținuți de toată echipa XY, așa că știu că în orice moment de nesiguranță cineva este gata să pună umărul”.

Stas Balaur, co-fondator Teleportravel și Teleport Curator: „Dacă ți-e frică de eșec, atunci nu crezi în ideea ta. Și dacă nu crezi, atunci nu ar trebui să începi. Dar de fapt, de cele mai multe ori, această frică este cauzată de ignoranța/neînțelegerea unor procese. Dar nu ar trebui să fii condus de fricile tale, este mai bine să mergi împotriva lor, calea depășirii este dificilă, dar foarte incitantă. Dacă ai o idee în cap de mai bine de o lună și nu încetează să te entuziasmeze, atunci trebuie să acționezi în ciuda temerilor tale. Echipa XY este aici pentru a vă ajuta să navigați prin necunoscut și să vă îndrume în direcția corectă pentru a reuși. Este exact ceea ce ni s-a întâmplat în 2020. Nu știam unde să mergem sau ce să facem. A existat doar o idee – un vis. Și astăzi, doi ani mai târziu, avem o platformă gata făcută cu peste 80 de rute în 15 țări europene. Totul a început cu o aplicație pe site-ul XY”.

Sasha Vopilov, CEO New Vektor Group: „Nu mi-a fost teamă. Deși la început a existat o oarecare înțelegere că ar putea fi un eșec. Cu toate acestea, acest lucru nu m-a speriat. Pur și simplu nu înțeleg de ce eșecul în acest context este un lucru rău? Este mai bine să nu ai deloc experiență? În primul rând, eșecul, ca și eșecul unui proiect, poate să nu se întâmple. În al doilea rând, orice pas spre dezvoltarea unor proiecte deja automat îți îmbunătățește abilitățile. Chiar și atunci când aveam deja propria mea companie, am decis să prezint un nou startup la un accelerator pentru distracție. Totuși, aceasta nu mai era o glumă. La sfârșitul programului, m-am îmbunătățit în diverse aspecte ale conducerii unei afaceri. Mi-am dat seama că înainte de asta, nu știam nimic. Și până astăzi am o experiență de neprețuit. Prin urmare, sfătuiesc pe toți cei care au o idee de afacere să nu ezite și să aplice la acceleratoare. Absolut toată lumea va găsi ceva pentru ei înșiși aici, chiar dacă sunt antreprenori cu experiență”.

Stas Maslov, co-fondator Lectio: „După cum am înțeles, din propria experiență, frica îți taie calea spre ceea ce meriți și realizarea potențialului pe care îl posezi. Am depășit-o prin faptul că mă puneam intenționat în situații față de care care posibil simțeam frică, dar care erau absolut necesare, precum aplicarea la programul de accelerare și un pitch în fața unui auditoriu enorm. Nu greșește acel care nu face, acel care nu încearcă, astfel eșecul este un profesor prețios. Important este să facem analiza pașilor și factorilor care au dus la acest fail și să îi eviți în viitor. XY Accelerator mi-a oferit o experiență inedită de a lucra cu experți în domeniu și de a-mi încerca posibilitățile de realizare a ideilor importante pentru echipa mea, și utile pentru societate”.

Eugeniu Cepoi, co-fondator Kartiero:

„Fricile care îi pot opri pe unii să aplice la un program de accelerare ar fi diferite: necunoaștere, experiență nouă, încrederea în sine, expunerea în public.

Cu toate astea orice frică poate fi depășită doar confruntând-o.

Materializarea unei idei începe să devină complexă și îndoielnică din moment ce pui gândurile pe foaie. 

Apar calcule, fraze care trebuie corect aranjate, imagini care ar trebui să fie clare. Astea fac dificilă avansarea ideii și te și mai aruncă în domenii care le cunoști slab sau nu vrei să te ocupi de ele (bugete, pitch-uri, prezentări în public, etc.)

În program toate astea au fost din plin. Partea cea mai faină la programul de accelerare este că necunoscând multe lucruri te pornești la drum, cu siguranța că ai alături oamenii de încredere. Ai parte de îndrumare și antrenament, suport și „șuturi în fund” în sensul bun al cuvântului.”

Acum e momentul perfect pentru a-ți depăși frica și a-ți testa ideea. Aplică aici: https://xy.md/ro/accelerator-5!

Grăbește-te! Deadline-ul pentru aplicare e 11 septembrie!

Dacă vrei să afli despre beneficiile participării la XY Accelerator V, citește acest articol: https://xy.md/ro/blog/tpost/8kar062yd1-ai-o-idee-de-afacere-dar-nu-ai-resursele

Acest program este realizat de XY Partners în cadrul EU4Moldova: Startup City Cahul, proiect finanțat de Uniunea Europeană în parteneriat cu Suedia și implementat de ATIC.

Realitatea Live

27 Sept. 2022, 04:46
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
27 Sept. 2022, 04:46 // Actual //  Lupu Eduard

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) şi Corporaţia Financiară Internaţională (IFC), parte a Grupului Băncii Mondiale, au anunţat luni că vor investi 70 de milioane de dolari în firmele din sectorul tehnoloc şi cele orientate spre export din Ucraina şi Republica Moldova.

Într-un comunicat de presă, Corporaţia Financiară Internaţională (IFC) a informat că va investi 30 de milioane de dolari într-un fond gestionat de firma de private equity Horizon Capital. Separat, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare a informat că va investi acum 40 de milioane de dolari în acelaşi fond gestionat de Horizon Capital, adăugând că ar putea să adauge alte 10 milioane de dolari la o dată ulterioară.

„Industria de IT din Ucraina rămâne un punct luminos într-o economie care a pierdut aproape cinci milioane de locuri de muncă începând din luna februarie 2022, din cauza războiului”, a informat Corporaţia Financiară Internaţională (IFC).

La rândul său, BERD a precizat că fondul Horizon Capital Growth Fund IV (HCGF IV), gestionat de Horizon Capital, intenţionează să strângă un total de 250 de milioane de dolari în următoarele 12 luni pentru a face investiţii de capital, variind între 10 şi 30 de milioane de dolari, concentrându-se pe IMM-urile din tehnologie şi cele orientate spre export din Ucraina şi Republica Moldova.

Analiştii se aşteaptă ca economia Ucrainei să se contracteze cu 30-35% în acest an, în timp ce Banca Mondială a estimat la aproape 350 de miliarde de dolari costurile reconstruirii Ucrainei după invazia rusească.

„Unele firme au încetat operaţiunile, iar altele au fost forţate să se adapteze la noua realitate a perturbărilor logistice, lipsă de carburant, mutarea facilităţilor de producţie şi a personalului, controale valutare mai stricte şi lipsă de finanţare”, a subliniat BERD.

IFC, parte din Grupul Băncii Mondiale, este cea mai mare instituţie de dezvoltare globală axată pe sectorul privat din pieţele emergente. Instituţia activează în peste 100 de ţări. În anul fiscal 2022, IFC a angajat o sumă-record de 32,8 miliarde dolari americani companiilor private şi instituţiilor financiare din ţări în curs de dezvoltare, valorificând puterea sectorului privat de a pune capăt sărăciei extreme şi de a stimula prosperitatea comună în timp ce economiile se confrunta cu impactul crizelor globale.

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a fost înfiinţată în 1991 pentru a investi în fostele state din blocul comunist şi a le ajuta să facă tranziţia la economia de piaţă. În ultimii ani, BERD a început să-şi reorienteze atenţia dinspre fostul bloc sovietic spre Africa de Nord şi Orientul Mijociu.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău