VIDEO Prețul mare la gaz nu o înspăimântă pe Gavrilița: Așteptăm 1 octombrie

23 Sept. 2022, 15:01
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
23 Sept. 2022, 15:01 // Actual //  Lupu Eduard

Vedem cum cresc prețurile la nivel internațional la gaz, dar ne dăm seama că există o limită cât pot să-și permită oamenii. De aceea, Guvernul vine cu aceste programe de ajutor. Anul trecut am orientat peste 1,7 miliarde de lei pentru gospodării și peste 600 milioane de lei pentru antreprenori, premierul Natalia Gavrilița a declarat într-o conferință de presă.

Potrivit, premierului, autoritățile lucrează la programul de vulnerabilitate energetică. Sezonul de încălzire încă nu a început.

„Așteptăm 1 octombrie să trecem la o noua formulă ca să avem un preț mai avantajos. Urmărim piețele internaționale, dar eu îndemn toată lumea să se preocupe de eficiența energetică. Facem tot posibilul pentru a avea alternative la gazele naturale, vom trecem Termoelectrica la păcură. Conectăm toate instituțiile publice la sistemul centralizat să fie mai eficientă utilizarea energiei. În același timp venim cu alocații. Dar într-adevăr e un preț exorbitant”, a declarat Gavrilița.

ANRE a aprobat astăzi, 23 septembrie, majorarea tarifului la gaz cu 27,2%, la 29,26 de lei metrul cub.

Alexei Taran, directorul ANRE a declarat într-o conferință de presă că de la 1 octombrie achiziția prețului la metan se va face după o nouă formulă 70% prețul la petrol și 30% prețul spot la gaze, respectiv prețul mediu va fi de 1130 -1164 USD. „Acest lucru nu va duce la diminuarea tarifului pentru populație urmare a devierilor financiare foarte mari înregistrate de companie”.

 

Realitatea Live

07 Mai 2024, 16:57
 // Categoria: Slider // Autor:  Soroceanu Olga
07 Mai 2024, 16:57 // Slider //  Soroceanu Olga

„Inima Nordului”, o asociație din Ocnița, se evidențiază în eforturile sale de a promova dezvoltarea rurală și de a încuraja practici sustenabile de gestionare a resurselor. Datorită proiectului „Creșterea rezilienței prin angajare și coeziune socială”, implementat de către HEKS/EPER Moldova în consorțiu cu HELVETAS Moldova și finanțat de către Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare, asociația a desfășurat ateliere de compostare pentru comunitatea locală.

Directoarea executivă a AO „Inima Nordului”, Daniela Bilic, subliniază importanța acestor ateliere: „Prin acest proiect ne propunem să aducem informația despre cum poate fi făcut un compost acasă, cum poate fi utilizat în gospodărie. Avem atâtea resurse și posibilități în jurul nostru, pe care nu le valorificăm.”

Beneficiarii atelierelor, descoperă secretele transformării deșeurilor în îngrășăminte organice valoroase, iar procesul este educativ și practic.

„Am învățat cum să prelucrăm deșeurile și să facem compost pentru a avea flori și recolte mai bogate, fără a cheltui bani pe îngrășăminte”, explică Veronica Siveriuc, una dintre participante.

Printre realizările acestor ateliere este includerea în proces atât a comunității locale, cât și a refugiaților din Ucraina. Împreună, acești participanți descoperă că, prin colaborare și ajutor reciproc, pot contribui la îmbunătățirea mediului și a vieților lor, inclusiv a celei economice.

Numărul mare de participanți, peste 90 la număr, arată că aceste ateliere au un impact semnificativ în comunitatea Ocniței și dincolo de ea.

„Scopul nostru este să unim oamenii din Ucraina și din Moldova, să îi facem să vadă că împreună pot realiza lucruri frumoase”, subliniază un reprezentant al AO „Inima Nordului”.

Astfel, atelierele de compostare nu doar că contribuie la gestionarea eficientă a deșeurilor și la creșterea producției agricole, ci și la consolidarea comunității și la promovarea unei culturi a colaborării și a sustenabilității în regiunea rurală a Ocniței. 

Proiectului „Creșterea rezilienței prin angajare și coeziune socială” se desfășoară în 9 raioane din țară și poate culege deja roadele pe mai multe dimensiuni sociale. 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău