Peste 200 de oameni au plătit sute de mii de dolari ca să-și pună creierul sau corpul în azot lichid

13 Oct. 2022, 10:21
 // Categoria: Au Bani // Autor:  MD Bani
13 Oct. 2022, 10:21 // Au Bani //  MD Bani

Timpul și moartea „au luat pauză” pentru unii oameni din Scottsdale, Arizona. În rezervoarele umplute cu azot lichid sunt trupurile și capetele a 200 de oameni care au cerut să fie conservați prin criogenie („crioconservați”) în speranța că vor fi readuși la viață în viitor când știința va avansa dincolo de limitele din ziua de azi, scrie Reuters.

Mulți dintre „pacienți”, așa cum îi numește Alcor Life Extension Foundation – o organizație nonprofit care pretinde că este lider mondial în domeniul criogeniei, erau bolnavi în fază terminală de cancer, ALS și alte boli pentru care astăzi nu există leac.

Matheryn Naovaratpong, o fetiță cu cancer la creier, este cea mai tânără persoană care a fost crioconservată în 2015 la vârsta de doar doi ani.

„Ambii ei părinți au fost doctori și ea avea mai multe operații pe creier și nimic nu a funcționat, din păcate”, a spus Max More, șeful Alcor. „Așa că ne-au contactat pe noi.”

Pionierul Bitcoin Hal Finney, un alt pacient Alcor, și-a crioconservat corpul după moarte în 2014, acesta fiind răpus de ALS – scleroza laterală amiotrofică.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Procesul de crioconservare începe atunci când persoana este declarată decedată. Sângele și alte fluide sunt extrase din corpul pacientului și înlocuite cu substanțe menite să prevină formarea de cristale de gheață dăunătoare.

Dacă pacienții optează pentru varianta „Neuro” – opțiunea mai ieftină – chirurgul decapitează pacientul și îi pune la păstrare doar capul, potrivit NBC News.

Când reanimarea va fi posibilă, doctorii viitorului vor trebui să cloneze un nou corp pentru pacient cu ajutorul ADN-ului său. Odată vitrificați la temperaturi extrem de joase, pacienții Alcor sunt plasați apoi în rezervoarele din Arizona ale companiei „atâta [timp] cât va fi nevoie ca tehnologia să ajungă din urmă”, a explicat More.

200.000 de dolari pentru un corp congelat, 80.000 pentru un creier

Prețul minim este de 200.000 de dolari pentru un corp și 80.000 pentru un creier. Majoritatea celor 1.400 de „membri” Alcor care sunt în viață își plătesc datoria făcând compania să fie beneficiarul polițelor lor de asigurare pe viață, potrivit lui More. Soția lui More, Natașa Vita-More, asemuiește procesul cu o călătorie în viitor.

După ce „boala sau leziunea a fost vindecată sau remediată și persoana are un nou corp clonat sau un corp protetic sau a fost reanimat, [pacientul] se poate întâlni din nou cu prietenii săi”.

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 12:32
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 12:32 // Actual //  Ursu Victor

Deși sistemul bancar din Republica Moldova oferă dobânzi competitive, 90% din creditele noi accesate de agenții economici sunt destinate să acopere datoriile anterioare, iar doar 10% reprezintă finanțări noi. Mai mult, valoarea acestora este semnificativ mai mică decât depozitele bancare ale acestora, ceea ce indică o problemă economică profundă.

În cadrul emisiunii „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”, expertul în politici economice a explicat că agenții economici au mai multe depozite decât credite, ceea ce este un semnal îngrijorător pentru economia țării. „Acest fenomen nu a mai fost înregistrat vreodată și reflectă o temere profundă a mediului de afaceri față de investiții”, a declarat Ioniță.

Analizând evoluția creditelor accesate, expertul a menționat că, deși volumul acestora a crescut semnificativ în ultimii ani, creditarea reală a fost extrem de scăzută. Astfel, din 2020 până în prezent, agenții economici au luat credite noi de 157,5 miliarde de lei, dar au întors datoriile vechi în valoare de 141,3 miliarde de lei, ceea ce face ca creditarea reală să fie de doar 16,2 miliarde de lei.

În ceea ce privește creditarea netă, Ioniță a subliniat faptul că în 2024, în primele trei trimestre, agenții economici au efectuat depozite bancare de 2,8 miliarde de lei, ceea ce a făcut ca creditarea netă să devină negativă, adică agenții economici au depozitat mai mulți bani în bănci decât au luat sub formă de credite.

„Această tendință de creditare netă negativă a persistat în 12 trimestre consecutive din 2020 până în prezent, ceea ce reflectă o fragilitate a mediului de afaceri și o lipsă de încredere în economia locală”, a adăugat expertul.

Veaceslav Ioniță a subliniat că acest fenomen este un semn clar al unei economii vulnerabile, în care agenții economici nu sunt dispuși să facă investiții, iar acest lucru se reflectă în creditarea netă scăzută și volumul în creștere al depozitelor bancare. În acest context, Ioniță a avansat prognoza că este nevoie de cel puțin zece ani pentru ca economia Moldovei să se restabilească la nivelul înregistrat înainte de criza bancară din 2014.

„În ciuda creșterii creditării, situația nu va începe să se îmbunătățească semnificativ până când creditarea netă nu va deveni pozitivă, ceea ce poate să se întâmple abia în 2025, dar cu o tendință clară de însănătoșire a economiei”, a concluzionat Ioniță.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău