Creditarea Moldovagaz! Ioniță: Moldova a intrat pe un câmp minat. Asistăm la sustragerea banilor din bugetul de stat

20 Oct. 2022, 11:58
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
20 Oct. 2022, 11:58 // Actual //  Lupu Eduard

Alocarea banilor către Moldovagaz este un act regretabil. De fapt e continuarea acțiunilor de scoatere a banilor din bugetul de stat. Per total, în doi ani, Guvernul a alocat 2,5 miliarde de lei, bani sustrași din bugetul public care nu au niciun impact asupra tarifului, a explicat pentru BANI.MD, economistul Veaceslav Ioniță.

Economistul a dat exemplul României unde Guvernul a alocat bani din buget pentru oferirea unui tarif preferențial cetățenilor, care este echivalentul cu 13 lei moldovenești. Iar diferența din tarif este achitată din banii publici.

„Alocarea banilor din buget sub formă de credit sunt pentru a acoperi niște datorii istorice dubioase din sectorul energetic. Asupra acestor datorii planează corupția. Creanțele trebuie anchetate. Este o decizie vulnerabilă juridic și suspectă din punct de vedere economic, în condițiile în care nicio bancă nu s-a aventurat să crediteze Moldovagaz, dar statul a găsit o metodă ingenioasă de a acorda împrumut”, a punctat Ioniță.

Potrivit lui, creditarea Moldovagaz este o fumigenă care nu are nimic cu realitatea economică. Or, dacă toate activele ar fi fost suficiente pentru acoperirea împrumutului orice bancă ar fi acordat bani companiei.

Referindu-se la riscul de nerambursare a banilor, economistul spune că este foarte mare. „Din punct de vedere juridic, Republica Moldova a intrat pe un câmp minat cu consecințe grave pentru stat”.

Comisia Situații Excepționale a decis în ședința de ieri, 19 octombrie, alocarea a 1,05 miliarde de lei sub formă de credit companiei Moldovagaz pentru achitarea gazului di luna septembrie și a avansului din octombrie. Banii au fost acordați până la 1 mai 2023 la o rată a dobânzii de 21,5% anual. Drept gaj autoritățile au luat rețeaua de transport a gazelor.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

27 Apr. 2024, 08:24
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
27 Apr. 2024, 08:24 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

Inteligenţa artificială va duce la o nevoie „minimă” de call center-uri în cel mult un an, progresele rapide ale inteligenţei artificiale urmând să schimbe o industrie întreagă, spune directorul companiei indiene de IT Tata Consultancy Services, citat de FT.

K Krithivasan, directorul general al TCS, a declarat pentru Financial Times că, deşi „nu am văzut nicio reducere a locurilor de muncă” până acum, adoptarea pe scară mai largă a inteligenţei artificiale generative în rândul clienţilor multinaţionali va revizui tipul de centre de asistenţă pentru clienţi care au creat locuri de muncă în masă în ţări precum India şi Filipine.

„Într-o fază ideală, dacă mă întrebaţi pe mine, ar trebui să existe un număr foarte mic de centre de apeluri primite care să aibă deloc apeluri primite”, a spus el. „Suntem într-o situaţie în care tehnologia ar trebui să fie capabilă să prevadă un apel care vine şi apoi să abordeze proactiv punctul de durere al clientului.”

El a spus că chatbots vor putea în curând să analizeze istoricul tranzacţiilor unui client şi să facă o mare parte din munca depusă de agenţii din centrele de apeluri. „Acolo ne îndreptăm … . Nu cred că suntem acolo astăzi – poate peste un an sau cam aşa ceva”, a spus el.

Perspectiva ca instrumentele de inteligenţă artificială generativă care avansează rapid să înlocuiască multe tipuri de lucrători cu guler alb, inclusiv agenţii din centrele de apeluri şi dezvoltatorii de software, a alarmat factorii de decizie din întreaga lume.

În India – un centru global pentru serviciile de back-office – peste 5 milioane de persoane lucrează în domeniul IT şi al externalizării proceselor de afaceri, potrivit grupului industrial Nasscom.

TCS, o ramură a conglomeratului indian Tata care lucrează cu multinaţionalele pentru a le dezvolta sistemele IT, are peste 600.000 de angajaţi proprii şi venituri anuale de aproape 30 de miliarde de dolari.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău