Veniturile producătorilor de petrol din SUA s-au ridicat la 200 miliarde de dolari

07 Nov. 2022, 04:38
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
07 Nov. 2022, 04:38 // Actual //  bani.md

Producătorii de petrol din SUA au obţinut profituri de peste 200 de miliarde de dolari de la invazia Rusiei în Ucraina, profitând de o perioadă de turbulenţe geopolitice care a zguduit piaţa globală a energiei şi a făcut ca preţurile să crească vertiginos.

Veniturile nete agregate ale companiilor de petrol şi gaze listate la bursă care operează în SUA s-au ridicat la 200,24 miliarde de dolari în al doilea şi al treilea trimestru al anului, potrivit unei analize a rapoartelor de profit şi a estimărilor realizate de S&P Global Commodity Insights pentru Financial Times.
Cifra – care include supermajori, grupuri integrate de dimensiuni medii şi operatori de şisturi mai mici şi independenţi – marchează cele mai profitabile şase luni înregistrate vreodată de sector şi îl plasează pe acesta pe drumul spre un an fără precedent.

„Fluxul de numerar operaţional va fi probabil un record – sau cel puţin foarte aproape de acesta – până la sfârşitul anului”, a declarat Hassan Eltorie, director executiv pentru cercetare la S&P.

Acest profit a înfuriat Casa Albă, în condiţiile în care preţurile ridicate ale petrolului afectează cifrele din sondaje ale democraţilor înainte de alegerile legislative de săptămâna viitoare.

Preşedintele Joe Biden a calificat în această săptămână câştigurile supradimensionate drept „câştiguri de război” şi a acuzat companiile că „profită” de invazia Moscovei. Dacă acestea nu vor investi banii în pomparea mai multor cantităţi de petrol pentru a reduce preţurile la pompă, el a declarat că va cere Congresului să le lovească cu taxe mai mari.

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 09:55
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 09:55 // Actual //  Ursu Victor

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a avertizat asupra provocărilor majore din sectorul energetic, subliniind necesitatea unor măsuri urgente pentru a evita o criză. În cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră” de la Jurnal TV, Parlicov a explicat că Moldova ar putea fi nevoită să crească importurile de energie din România și să interzică exporturile de energie regenerabilă pentru a asigura securitatea internă, în cazul în care regiunea stângă a Nistrului nu va mai primi gaz rusesc.

„Acum exportăm energie din surse regenerabile, inclusiv până în Croația. Însă, în contextul actual, trebuie să prioritizăm consumul intern. Activarea celulei de criză și a Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) este inevitabilă, deoarece incertitudinile devin zilnice,” a declarat Parlicov.

El a evidențiat impactul negativ al atacurilor cu rachete asupra interconexiunilor energetice cu Ucraina, un aspect pe care l-a numit „un element major de securitate.” Ministrul a adăugat că, dacă situația o cere, este dispus să participe la discuții cu Gazprom.

„Am primit o invitație pentru astfel de discuții și consider că este o decizie corectă, având în vedere circumstanțele,” a precizat Parlicov.

Referindu-se la posibilitatea ca regiunea transnistreană să rămână fără gaz rusesc începând cu 1 ianuarie 2025, ministrul a declarat că situația este alarmantă.

„Acolo spiritele nu sunt deloc optimiste. Ei conștientizează că un astfel de scenariu răstoarnă tot ce s-a construit acolo până acum. De mult timp am avertizat că gazul gratuit nu este o soluție permanentă și că trebuie să crească treptat tarifele interne,” a explicat ministrul.

Parlicov a subliniat că o criză în regiunea transnistreană va afecta întreaga țară.

„În cazul în care regiunea intră în criză, toată țara va intra într-un regim de supraviețuire. Decizia de a continua sau nu livrările va fi luată de Rusia în ultimul moment, iar noi trebuie să fim pregătiți, inclusiv cu sprijin extern,” a spus el.

Ministrul a avertizat că Moldova trebuie să ia în considerare scenariul în care tranzitul de gaz prin Ucraina va fi oprit. „Trebuie să știm din timp dacă un astfel de scenariu va deveni realitate, pentru a ne organiza eficient și a ne coordona cu partenerii internaționali,” a concluzionat Victor Parlicov.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău