Fostul șef Disney, Bob Iger, revine în fruntea gigantului de divertisment

21 Nov. 2022, 10:58
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
21 Nov. 2022, 10:58 // Bani și Afaceri //  MD Bani

Fostul șef Disney, Bob Iger, care a condus gigantul de divertisment timp de 15 ani, se întoarce să conducă firma, scrie BBC.

El îl înlocuiește pe Bob Chapek, care a preluat funcția de director executiv în februarie 2020.

Acțiunile Disney au scăzut cu peste 40% în acest an, iar compania a turnat miliarde de dolari în serviciul său de streaming Disney+, care înregistrează pierderi.

Decizia lui Iger de a demisiona în 2020 a fost o surpriză, după ce a condus mai multe preluări majore și a lansat rețeaua de streaming a Disney.

Susan Arnold, care conduce consiliul de administrație al companiei, a declarat într-o declarație că Iger a fost „în poziție unică” pentru a duce Disney printr-o „perioadă din ce în ce mai complexă de transformare a industriei”.

Iger a acceptat să dețină postul timp de doi ani, timp în care își propune să găsească un succesor care să conducă compania.

„Sunt extrem de optimist pentru viitorul acestei mari companii și încântat să fiu rugat de către consiliu să revină în calitate de CEO”, a spus domnul Iger.

În deceniul și jumătate în care a fost director executiv, Disney a cumpărat studioul de animație Pixar, compania de benzi desenate Marvel, casa lui Star Wars LucasFilm și 21st Century Fox a lui Rupert Murdoch. Aceste oferte, împreună cu lansarea platformei de streaming Disney+ și deschiderea parcurilor de distracții au ajutat. Valoarea de piață a companiei crește de cinci ori în perioada de conducere.

La începutul acestei luni, compania a declarat că Disney+ a pierdut aproape 1,5 miliarde de dolari în cele trei luni.

Cu toate acestea, serviciul a adăugat peste 12 milioane de abonați în acest timp.

Disney are acum peste 235 de milioane de abonamente pe cele trei platforme de streaming, care includ, de asemenea, ESPN+ axat pe sport și site-ul mai larg de divertisment Hulu.

Netflix, prin comparație, are aproximativ 223 de milioane de abonați.

Realitatea Live

08 Apr. 2025, 18:01
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
08 Apr. 2025, 18:01 // Actual //  Ursu Victor

Fostul președinte american Donald Trump a lansat un nou atac economic la adresa Uniunii Europene, cerând statelor membre să cumpere energie din SUA în valoare de 350 miliarde de dolari – o sumă care depășește capacitatea totală de export a Statelor Unite în domeniul energetic și echivalează cu întreaga valoare a exporturilor SUA către UE într-un an, scrie Politico.

Declarația a fost făcută în contextul refuzului lui Trump de a accepta propunerea Comisiei Europene privind eliminarea reciprocă a tarifelor pentru bunurile industriale. În schimb, el a condiționat relaxarea tarifelor de achiziții masive de energie: „Deficitul comercial cu UE este de 350 miliarde de dolari și trebuie să dispară rapid. Un mod simplu și rapid este ca ei să ne cumpere resursele energetice… Putem scăpa de acest deficit într-o săptămână.”

Întrebat dacă oferta europeană privind eliminarea taxelor industriale este suficientă pentru a renunța la taxa de 20% asupra importurilor din UE, Trump a răspuns sec: „Nu, nu este suficient.”

Totuși, potrivit Biroului de Analiză Economică al SUA, deficitul real de bunuri al Statelor Unite în comerțul cu Uniunea Europeană în 2024 a fost de 235,6 miliarde dolari, nu 350 miliarde. În același an, exporturile americane de energie (petrol și gaze) către UE au însumat doar 81,1 miliarde de dolari – de 4,3 ori mai puțin decât solicită Trump.

Mai mult, valoarea totală a exporturilor de energie ale SUA către întreaga lume în 2024 a fost de 315 miliarde dolari, conform datelor oficiale – ceea ce face cererea lui Trump nerealistă din punct de vedere logistic și economic.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că UE este pregătită pentru un acord echitabil, dar a avertizat că blocul comunitar își va apăra interesele prin măsuri de retorsiune dacă Trump impune tarife unilaterale. UE pregătește deja o listă de mărfuri americane care vor fi taxate cu 25%, ca reacție la taxele impuse anterior de SUA asupra importurilor de oțel și aluminiu.

Trump a mai cerut în trecut creșterea importurilor europene de gaz natural lichefiat (GNL) din SUA, dar, potrivit unor surse europene citate de Politico, Washingtonul nu a demonstrat real interes pentru negocieri concrete, blocând discuțiile la nivel birocratic.

Interesant este că suma de 350 miliarde de dolari nu apare pentru prima dată în retorica lui Trump – el a invocat aceeași cifră atunci când a afirmat că SUA au oferit ajutor Ucrainei în această valoare, deși datele oficiale arată că asistența totală americană pentru Ucraina s-a ridicat la aproximativ 125,5 miliarde de dolari.

Declarațiile lui Trump vin pe fondul intensificării poziționărilor comerciale și geopolitice ale SUA înaintea alegerilor prezidențiale din toamnă, unde fostul lider republican își propune revenirea la Casa Albă cu o agendă economică agresivă și protecționistă.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!