Curtea de Conturi dezminte informația prezentată în Raportul privind accesul la informație, elaborat de ONG-uri

28 Nov. 2022, 12:04
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
28 Nov. 2022, 12:04 // Actual //  bani.md

La data de 22 noiembrie curent, în cadrul unui eveniment public, a fost prezentată cea de-a doua ediție a Raportului „Indicele accesului la informație: măsurarea transparenței instituțiilor publice în Republica Moldova”, elaborat în cadrul proiectului MEDIA-M, implementat de Internews în Moldova în parteneriat cu Freedom House.

Raportul menționat se referă la analiza gradului de transparență a instituțiilor publice din țară, fiind abordate aspectele: cadrul legislativ, transparența proactivă și accesul la solicitare.

La prezentarea rezultatelor la Pilonul III: Accesul la solicitare, Curtea de Conturi a Republicii Moldova (CCRM) a fost menționată, de rând cu un șir de alte instituții publice, drept o instituție care a ignorat solicitarea expediată, fiindu-i atribuit scorul 0. Citatul din Raport: „… este surprinzător faptul că mai multe instituții, inclusiv organele centrale ale administrației publice, au ignorat complet solicitările expediate. Următoarele instituții nu au revenit cu vreun răspuns:… Curtea de Conturi;…”

În contextul aceste constatări din raport, Curtea de Conturi declară că informațiile prezentate nu sunt adevărate, în consecință fiind prejudiciată imaginea instituției.

La data de 22.06.2022 CCRM a înregistrat scrisoarea de intrare, recepționată de la Asociația Obștească „Juriștii pentru drepturile omului”, în care se solicita informație oficială/ de interes public. La data de 13.07.2022 Curtea de Conturi a răspuns prin scrisoarea nr. 04-1350-22 la solicitarea recepționată, oferind toată informația solicitată. Scrisoarea a fost trimisă la adresa poștală indicată de către autorii solicitării (Copia corespondenței este atașată în anexe).

Problema dată a fost generată de autorii Raportului și derivă dintr-un lucru elementar și banal: solicitantul informației stă la o altă adresă decât cea indicată în propria solicitare, acesta fiind motivul real de nerecepționare a răspunsului CCRM.

Aceeași problemă a fost constatată și în anul 2021, cu regret, aceasta nu a fost soluționată nici până în prezent.

Situația creată este una inadmisibilă, în contextul importanței evaluării realizate cu suportul donatorilor externi. Constatările și concluziile bazate pe date incorecte denaturează tabloul real pe aspectele evaluate în cadrul raportului menționat.

Toate cele menționate au fost aduse la cunoștința autorilor. În rezultatul comunicării, Curtea de Conturi a fost informată că erorile vor fi corectate și Raportul va fi modificat.

Realitatea Live

02 Apr. 2025, 16:11
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
02 Apr. 2025, 16:11 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova face pași concreți spre tranziția energetică verde, înregistrând un interes remarcabil din partea investitorilor pentru construcția de centrale electrice din surse regenerabile. Potrivit Ministerului Energiei, în cadrul licitației organizate pentru oferirea statutului de „producător eligibil mare”, au fost depuse până la 31 martie 34 de oferte pentru parcuri fotovoltaice, totalizând 236,61 MW, și 8 oferte pentru centrale eoliene, însumând 207,5 MW.

Toate ofertele au fost depuse de companii locale, două dintre acestea având fondatori străini, semn că Republica Moldova continuă să atragă capital și know-how internațional, chiar și într-un climat regional instabil.

„Am crescut de opt ori capacitatea instalată a regenerabilelor în ultimii patru ani, iar în februarie 2025 am depășit 646 MW. Noile proiecte vor produce energie pentru consumul intern și vor contribui direct la dezvoltarea economică”, a declarat ministrul Energiei, Dorin Junghietu.

După validarea ofertelor și desemnarea investitorilor eligibili, urmează deschiderea ofertelor tehnice pentru construcția a 105 MW de energie eoliană și 60 MW de energie fotovoltaică, lansată în vara anului trecut.

Această licitație se înscrie în angajamentul Republicii Moldova de a asigura cel puțin 30% din consumul intern de energie electrică din surse regenerabile până în 2030. Producătorii vor beneficia de contracte de achiziție garantate pentru 15 ani, încheiate cu Furnizorul Central de Energie Electrică.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ