Majorări de tarif! ANRE decide mâine cu cât se scumpește căldura pentru locuitorii de la Bălți

20 Dec. 2022, 10:58
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
20 Dec. 2022, 10:58 // Actual //  bani.md

ANRE anunță ședință publică unde urmează să decidă majorarea tarifelor la căldură pentru locuitorii de la Bălți.

Majorările de tarif vor operate urmare a majorării costului gazului achiziționat de Moldovagaz de la Energocom la un preț de 1108 USD  pentru mia de metri cubi. Decizia a fost luată la sfârșitul săptămânii trecute de Comisia Situații Excepționale. Asta după ce Republica Moldova a renunțat la gazul de la Gazprom, pe care la direcționat regiunii din stânga Nistrului în schimbul energiei electrice la un preț de 73 USD. Prețul metanului de la Gazprom este 780 USD pentru mia de  metri cubi.

În prezent tariful la căldură pentru locuitorii de la Bălți este 3 052 de lei pentru Gkal. La începutul anului, locuitorii de la Bălți achitau 2115 lei pentru Gcal.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

12 Apr. 2025, 11:37
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
12 Apr. 2025, 11:37 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Fostul ministru al Energiei, Victor Parlicov, avertizează că Republica Moldova se îndreaptă inevitabil spre reluarea achiziției de energie electrică de la centrala de la Cuciurgan, după ce alternativele promise de autorități nu s-au materializat. În cadrul unei emisiuni la Rlive, Parlicov a criticat lipsa de acțiune a guvernului în ceea ce privește implementarea soluțiilor tehnice deja aprobate.

„După ce Gazprom singur a renunțat la furnizarea de gaz în stânga Nistrului de la 1 ianuarie, care mai este sensul să înaintăm condiționalități care nu sunt respectate? Mă refer la repornirea industriei din stânga Nistrului. Vedem că a revenit perioada caldă, dar volumele de gaz livrate în stânga Nistrului sunt aceleași”, a declarat Parlicov.

Potrivit acestuia, în absența unor progrese concrete privind instalarea surselor alternative de generare electrică, Moldova nu are decât o singură opțiune viabilă pe termen scurt: revenirea la energia de la MGRES – centrala de la Cuciurgan, controlată de regimul separatist de la Tiraspol.

„Următorul pas, în lipsa unei soluții, e clar: decizia CSE din 16 ianuarie prevedea instalarea unei turbine pe gaz și a unor motoare cu ardere internă, cu o capacitate totală de 100 MW. Nu s-a făcut absolut nimic. Soluția există, din punct de vedere tehnic este posibilă, iar din punct de vedere financiar putea fi rezolvată cu sprijinul UE. Și totuși, autoritățile nu au făcut nimic. Mesajul este clar: deși nu avem alte opțiuni, vom reveni la Cuciurgan”, a punctat fostul ministru.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!