Motivul incredibil pentru care bucătarul lui Putin vrea să cucerească Bahmutul

08 Ian. 2023, 09:07
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
08 Ian. 2023, 09:07 // Actual //  bani.md

Fondatorul grupului paramilitar Wagner, Evgeni Prigojin, a declarat sâmbătă că doreşte ca forţele sale şi armata rusă să captureze micul oraş Bahmut din estul Ucrainei, deoarece acolo sunt „oraşe subterane”, unde pot sta trupe şi tancuri, reatează Reuters.

Efortul rusesc de peste cinci luni de a încerca să captureze Bahmut i-a nedumerit pe unii analişti militari occidentali care au spus că pierderile grele suferite de partea rusă şi faptul că Ucraina şi-a construit linii defensive pentru a se întoarce în apropiere înseamnă că orice victorie rusă acolo., dacă se întâmplă, ar fi una cu pre multe costuri..
Evgheni Prigojin a explicat sâmbătă în detaliu de ce a considerat că ar fi semnificativă capturarea oraşului.

„Cireasa de pe tort este sistemul minelor Soledar şi Bahmut, care este de fapt o reţea de oraşe subterane. Nu numai (are capacitatea de a ţine) un grup mare de oameni la o adâncime de 80-100 de metri, ci şi tancuri, iar vehiculele de luptă ale infanteriei se pot deplasa de asemenea”, a spus el.

Prigojin, care probabil că şi-ar vedea capitalul politic la Moscova îmbunătăţit dacă Bahmut ar cădea, având în vedere rolul mercenarilor Wagner în luptele de acolo, a spus că stocurile de arme au fost depozitate în complexele subterane încă din Primul Război Mondial.

El face referire la vastele mine de sare şi alte mine din zonă, care conţin mai mult de 160 de kilometri de tuneluri şi o sală vastă subterană care a găzduit meciuri de fotbal şi concerte de muzică clasică în vremuri mai paşnice.

Un oficial de la Casa Albă a declarat joi că Washingtonul credea că Prigojin vrea să preia controlul asupra minelor de sare şi gips din zonă din motive comerciale. Nu a făcut nicio menţiune despre presupusa lor utilizare militară subterană.

Prigojin, care este sancţionat în Occident, a menţionat alte avantaje ale capturării Bahmut, numindu-l „un centru logistic serios” cu fortificaţii defensive unice.

El a făcut comentariile pe canalul Telegram al serviciului său de presă, în timp ce focurile de armă au răsunat pe străzile aproape pustii ale oraşului Bahmut sâmbătă, în ciuda unei încetări a focului ruse autodeclarate pentru a marca Crăciunul ortodox.

Un purtător de cuvânt al ministerului ucrainean al apărării a declarat că oraşul Soledar, care se află în apropiere de Bahmut şi găzduieşte o mină de sare, este încă sub controlul ucrainei, în ciuda a ceea ce el a descris drept atacuri aprige ale Rusiei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

17 Oct. 2024, 20:01
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
17 Oct. 2024, 20:01 // Actual //  bani.md

Republica Moldova, în ziua alegerilor prezidențiale și a referendumului republican constituțional din 20 octombrie curent, are de făcut o alegere foarte simplă – se îndreaptă spre un model rusesc sau aleg modelul european. De această părere este președintele francez Emmanuel Macron, care a oferit, în exclusivitate, un interviu jurnalistei Ecaterina Covali, autoarea proiectului „Punţi către Europa”. Producția este difuzată astăzi, 17 octombrie, la RLIVE TV.

Macron a explicat de ce Uniunea Europeană este cea mai potrivită opţiune pentru Republica Moldova.

„În primul rând, întotdeauna am respectat suveranitatea popoarelor și libera decizie a cetățenilor care vor trebui să se exprime. Chiar cred că este o șansă. Când privesc spre regiune și văd Moldova, aș spune, fără a complica lucrurile, că alegerea este destul de simplă –sau se îndreaptă spre un model rusesc sau spre un model european. Am rezumat puțin lucrurile, dar așa se întâmplă. Orientarea spre modelul rusesc înseamnă o probabilitate foarte mică, că aceeași întrebare vi se va pune de mai multe ori.

Frumusețea modelului european este că veți fi întrebați, iar asta se numește democrație. Este o oportunitate incredibilă. Așa că înțeleg importanța acestei alegeri. Cred că scrutinul care vă așteaptă, pe care Moldova îl așteaptă, este foarte important pentru viitorul țării. Și ca și european convins, nu ca președinte al Franței, ci ca european convins, mai ales aici, vorbind cu dumneavoastră, și respectând suveranitatea poporului moldovean, sper că acesta va alege calea Europei, pentru că este calea libertății și a democrație”, a declarat președintele Franței.

Ținem să menționăm că anume în mandatul Franței, de președinte al Consiliului Uniunii Europene, din prima jumătate a anului 2022, Chișinăul s-a apropiat atât de mult de UE, încât a întors o nouă foaie a istoriei sale… europene.

„Cred că procesul a adus deja beneficii Moldovei, pentru că a permis libertatea de circulație și facilitarea vizelor. În termeni și mai concreți, aș da exemplu costul telecomunicațiilor și integrarea rețelelor. Este una dintre înțelegerile pe care le-am concretizat în timpul Comunității Politice Europene din Moldova. Taxele de roaming au fost liberalizate datorită implicării operatorilor.

Apoi, există o serie de proiecte de cooperare foarte concrete, investiții, o mai mare deschidere economică, libertatea de circulație pe care am menționat-o și, odată cu aceasta, și cooperarea în lupta împotriva atacurilor cibernetice sau a dezinformării”, a conchis Emmanuel Macron.

 

Pe parcursul ultimilor ani, UE a acordat un sprijin puternic Moldovei, în cele mai grele momente, precum șantajul energetic al Gazpromului, suport financiar în combaterea corupției și dezinformării, dezvoltarea economiei, uși deschise pentru export și chiar sancționarea persoanelor care seamănă ură în țară. Însă, cel mai puternic sprijin oferit – lansarea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană.

Interviul a fost realizat în cadrul proiectului „Punți către Europa”, realizat cu sprijinul financiar al Fundației Soros Moldova, în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova și implementat de Asociația pentru Inițiative Responsabile (ASPIR).

Producția este difuzată și la postul public de televiziune Moldova 1.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău